pontosnews.gr
Δευτέρα, 2/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κόσοβο: Επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης – Αίτημα για ανάπτυξη σερβικών δυνάμεων

Το σκηνικό που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες περιλαμβάνει οδοφράγματα, εκρήξεις, πυροβολισμούς και επίθεση σε αστυνομική περίπολο

11/12/2022 - 8:41πμ
Σέρβοι του Κοσόβου σε οδόφραγμα (φωτ.: Twitter / 
Andrew Anglin)

Σέρβοι του Κοσόβου σε οδόφραγμα (φωτ.: Twitter / Andrew Anglin)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Καζάνι που βράζει θυμίζει το Κόσοβο, καθώς χθες εκατοντάδες Σέρβοι έστησαν οδοφράγματα με φορτηγά, αγροτικά μηχανήματα και ασθενοφόρα, και απέκλεισαν την κυκλοφορία σε δύο σημαντικά σημεία διέλευσης στο βορρά, στα σύνορα με τη Σερβία. Το σκηνικό έντασης που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες περιλαμβάνει και εκρήξεις, πυροβολισμούς και επίθεση σε αστυνομική περίπολο, κατά την οποία τραυματίστηκε ένας Αλβανός του Κοσόβου.

Τοπικά μέσα αναφέρουν ότι η οργή πηγάζει από τη σύλληψη ενός πρώην αστυνομικού που ανήκει στη σερβική μειονότητα και θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή στις επιθέσεις κατά των Κοσοβάρων αστυνομικών.

Οι διαδηλωτές είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έστησαν τα οδοφράγματα προκειμένου να εμποδίσουν τη μεταγωγή του συλληφθέντα στην Πρίστινα.

Ασθενοφόρα σε οδόφραγμα στο βόρειο Κόσοβο (φωτ.: Twitter / Admirim)

Πάντως, η ατμόσφαιρα… μυρίζει μπαρούτι εδώ και καιρό, και συγκεκριμένα μετά την απόφαση να διοργανωθούν στις 18 Δεκεμβρίου εκλογές στους δήμους όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία· τα σερβικά κόμματα έχουν ανακοινώσει ότι θα μποϊκοτάρουν τη διαδικασία.

Τελικά, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης –και με φόντο τα οδοφράγματα–, η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι ανακοίνωσε ότι οι τοπικές εκλογές αναβάλλονται, έως τις 23 Απριλίου.

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη οι εκρήξεις και οι πυροβολισμοί ακούστηκαν την ώρα που αξιωματούχοι βρίσκονταν σε δύο δήμους στο βόρειο Κόσοβο για την προετοιμασία των εκλογών, ενώ η επίθεση κατά την οποία τραυματίστηκε ο αστυνομικός έγινε το βράδυ της ίδιας ημέρας, κατά την ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων μετά τη μαζική παραίτηση των Σέρβων από το Δημόσιο και την αστυνομία.

Οι παραιτήσεις ήταν μια ένδειξη διαμαρτυρίας στην απόφαση των Αρχών του Κοσόβου να αντικαταστήσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδει το Βελιγράδι με αυτές που εκδίδει η Πρίστινα.

Η σερβική μειονότητα του Κοσόβου, η οποία αριθμεί συνολικά σχεδόν 120.000 μέλη, δεν αναγνωρίζει την εξουσία της Πρίστινας, όπως και η κυβέρνηση της Σερβίας.

Serbian president Vucic says he will ask NATO to deploy Serbian forces in Kosovo. He knows this is not possible, so clearly using this move for internal politics. Additional Kosovo & international police units are present in the North to monitor the situation.
📸: @BalkanInsight pic.twitter.com/zbA6pJeKZ8

— Marija Ristić (@Marien__R) December 10, 2022

Την ίδια ώρα, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες ανακοίνωσε ότι πρόκειται να κατατεθεί επίσημο αίτημα στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη (KFOR) για την ανάπτυξη στο Κόσοβο σερβικών δυνάμεων, του στρατού και της αστυνομίας.

Το αίτημα αυτό θα βασιστεί στο Ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παρόλο που, όπως είπε, γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτό.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή θα είναι η πρώτη φορά από το 1999 που θα τεθεί επισήμως από τη Σερβία ζήτημα για την πλήρη εφαρμογή του Ψηφίσματος, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την επιστροφή στο Κόσοβο 1.000 μελών των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας, υπό ορισμένες συνθήκες και μετά από έγκριση του διοικητή της KFOR.

Επιπλέον, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναφέρθηκε και στο αίτημα που προτίθεται να καταθέσει στις 15 Δεκεμβρίου το Κόσοβο για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Στην ΕΕ μπορούν να ενταχθούν μόνο ανεξάρτητα κράτη, κάτι που δεν είναι το Κόσοβο», σημείωσε. Είπε ακόμα ότι έχει ήδη στείλει επιστολές στους ηγέτες της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Κύπρου που δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το λεωφορείο που ανατράπηκε στην Αττάλεια, Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2026 (πηγή: hurriyetdailynews.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Δύο θανατηφόρα τροχαία στην Τουρκία: 16 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

1/02/2026 - 4:29μμ
Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ  σε εκδήλωση ενόψει της 47ης επετείου της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979. Τεχεράνη, 1 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ: EPA / Iran’s Supreme Leader Office – Handout)
ΚΟΣΜΟΣ

Στο χείλος περιφερειακής κλιμάκωσης Ιράν και ΗΠΑ

1/02/2026 - 3:40μμ
Με την πλωτή παρέλαση στο Μεγάλο Κανάλι ξεκινούν κάθε φορά οι εκδηλώσεις του Καρναβαλιού της Βενετίας, Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Carnevale di Venezia - Official Page)
ΚΟΣΜΟΣ

Καρναβάλι Βενετίας 2026: Ο Όλυμπος κατεβαίνει στην πλατεία του Αγίου Μάρκου

1/02/2026 - 2:27μμ
Πελάτης βιβλιοπωλείου κρατά τα απομνημονεύματα της Βιρτζίνια Τζουφρέ, η οποία αυτοκτόνησε την άνοιξη του 2025, αφού είχε κατηγορήσει για χρόνια τον πρώην πρίγκιπα Άντριου και τον Τζέφρι Έπστιν ότι την είχαν κακοποιήσει σεξουαλικά (φωτ.: EPA/Andy Rain)
ΚΟΣΜΟΣ

Έγγραφα Έπστιν: Τα μηνύματα που «καίνε» Μπιλ Γκέιτς, Ρίτσαρντ Μπράνσον, Ίλον Μασκ – Η νέα επίμαχη φωτογραφία του πρώην πρίγκιπα Άντριου

31/01/2026 - 11:58μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία-Ουκρανία-ΗΠΑ: «Εποικοδομητικές» συνομιλίες στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

31/01/2026 - 10:06μμ
Μέλη ΜΚΟ μπροστά στα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια τα οποία ακινητοποίησαν οι τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις (φωτ.: Χ/Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Μπλόκο σε αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει βοήθεια στην κουρδική πόλη Κομπάνι στη Συρία

31/01/2026 - 7:46μμ
Διαδηλωτές κρατούν πανό που αναγράφουν «Δικαιοσύνη για τα θύματα του Έπσταϊν» και «Δώστε τα έγγραφα στη δημοσιότητα» έξω από το Καπιτώλιο, κατά την παρουσίαση των εγγράφων της υπόθεσης (φωτ.: EPA/Luke Johnson)
ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσιοποιήθηκαν 3 εκατ. έγγραφα για τον Τζέφρι Έπστιν – Χιλιάδες βίντεο και φωτογραφίες κυρίως πορνογραφικού περιεχομένου

31/01/2026 - 11:23πμ
(Φωτ.: EPA / J.J. Guillen)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Μεγαλώνει ο απολογισμός των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας

31/01/2026 - 9:04πμ
Η Κάθριν Ο’ Χάρα σε φωτογραφία του 2024 (φωτ.: EPA/Allison Dinner)
ΚΟΣΜΟΣ

Κάθριν Ο’Χάρα: «Έφυγε» στα 71 η μαμά του Κέβιν, που τον άφησε «Μόνο στο σπίτι»

30/01/2026 - 11:58μμ
Από αριστερά, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσίμε τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Το Ιράν θέλει να συνάψει συμφωνία – Η Τεχεράνη απαντά ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση

30/01/2026 - 11:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εικόνα από την επίσημη τελετή αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, και της μετονομασίας της πλατείας Δημαρχείου σε πλατεία Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Υπ. Εθνικής Άμυνας / Χρήστος Πελεκούδας)

Ιωάννης Καποδίστριας: Ανδριάντας του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας στο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης και μετονομασία της πλατείας Δημαρχείου

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Super League: Ισόπαλο με… VAR το ντέρμπι στη Νέα Φιλαδέλφεια

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Δράμα: Δεκάδες επισκέπτες του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν

6 ώρες πριν
Απόκριες στον Πόντο, 1920 (φωτ.: Αρχείο Ιωάννας Πασαλίδου / the-hellenic-mosaic.gr)

Μοναχού Ευθύμιου Διονυσιάτη: Σημειώσεις περί του ποντιακού καρναβάλου

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο: Σκόρπισε και την Κροατία η Εθνική γυναικών

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Νέα Πέραμος: Σε εξέλιξη το θρίλερ με τη σορό του άνδρα – Τι δείχνουν οι πρώτες πληροφορίες

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign