pontosnews.gr
Παρασκευή, 14/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ακρόαση στην Επιτροπή Μενέντεζ της υποψήφιας πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Κύπρο

Τι δήλωσε η Τζούλι Φίσερ για το Κυπριακό - Κριτική από τον γερουσιαστή στην πολιτική των ίσων αποστάσεων που ασκεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

1/12/2022 - 12:24μμ
Ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ (Φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ (Φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Την πρόθεση της να εργαστεί για την επιτάχυνση της επίλυσης του Κυπριακού εξέφρασε η υποψήφια πρέσβης των ΗΠΑ για την Κυπριακή Δημοκρατία, Τζούλι Φίσερ. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας για την έγκριση του διορισμού της, η Τζούλι Φίσερ αναγνώρισε ότι το υπάρχον status quo στην Κύπρο είναι απαράδεκτο, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν υποτιμά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν. Πρόσθεσε, όμως, ότι ο χρόνος είναι ένας κρίσιμος παράγοντας και ως εκ τούτου δεσμεύτηκε ότι αυτό που θα προσπαθήσει να συνεισφέρει από την δική της την πλευρά είναι η αίσθηση του επείγοντος.

«Δεν υποτιμώ πόσο δύσκολες είναι οι προκλήσεις στην Κύπρο. Νομίζω όμως ότι είναι ένα μέρος όπου υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες, εάν μπορούμε να επικεντρωθούμε και εάν μπορούμε να εστιάσουμε τις ενέργειες μας σε αυτούς που πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα και σε αυτούς που θα ωφεληθούν περισσότερο από μια συνολική συμφωνία. Αυτό που ελπίζω να συνεισφέρω σε αυτή την διαδικασία είναι η αίσθηση του επείγοντος. Βασικό στοιχείο αυτών των συνομιλιών είναι ότι διεξάγονται υπό την Κυπριακή καθοδήγηση και τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών και έτσι πρωτίστως θα αναζητήσω αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω ότι ο χρόνος είναι απολύτως κρίσιμος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακούγοντας τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ συμφώνησε ότι η κατάσταση θα ήταν τελείως διαφορετική εάν οι Τουρκοκύπριοι είχαν την ελευθερία να αποφασίσουν ελεύθερα μαζί με τους Ελληνοκύπριους. Ωστόσο, υποστήριξε ότι η Τουρκία διατηρεί μια παρεμβατική στάση που δεν επιτρέπει στους Τουρκοκύπριους να ακολουθήσουν ελεύθερα τον δικό τους δρόμο.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μενέντεζ δεν παράλειψε να ασκήσει κριτική και στην αμερικανική κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχει στηρίξει όσο θα έπρεπε το τριμερές σχήμα συνεργασίας 3 + 1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ). Με αυτό το δεδομένο, ρώτησε την κυρία Φίσερ ποια είναι η άποψη της για το τριμερές σχήμα και πως προτίθεται να χειριστεί αυτό το θέμα. Από την πλευρά της, η υποψήφια πρέσβης υποστήριξε ότι τέτοιου είδους σχήματα είναι πάντοτε σημαντικά και επωφελή. Υπό αυτό το πρίσμα, δεσμεύτηκε ότι θα προβεί στις απαραίτητες κινήσεις που θα ενδυναμώσουν περισσότερο αυτό τον μηχανισμό συνεργασίας, προσθέτοντας ότι θα εργαστεί υπό το φως της πρόσφατης άρσης του εμπάργκο όπλων για την περαιτέρω αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου.

Όσον αφορά την πρόσφατη ανανέωση της εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), ο γερουσιαστής Μενέντεζ εξέφρασε την ικανοποίηση του για αυτή την εξέλιξη. Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι πρόκειται για μια προσωρινή λύση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Τζούλι Φίσερ συμφώνησε ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ διαδραματίζει έναν ουσιαστικό και σταθεροποιητικό ρόλο στο νησί της Κύπρου.

Τέλος, ο κ. Μενέντεζ αναφέρθηκε και στο θέμα των Βαρωσίων, λέγοντας ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας που παραβιάζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και υπονομεύουν τον στόχο για την επίτευξη μια δικοινοτικής ομοσπονδίας. Όπως εξήγησε το θέμα των Βαρωσίων είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν μπορεί να τηρεί ίσες αποστάσεις και να απευθύνει εκκλήσεις προς όλες τις πλευρές με δεδομένο ότι πρόκειται για μονομερείς ενέργειες που γίνονται μόνο από την μια πλευρά. Στην ερώτηση για το εάν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι θα εργαστεί ενάντια σε όλες τις τουρκικές ενέργειες που παραβιάζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για τα Βαρώσια, η κ. Φίσερ απάντησε καταφατικά λέγοντας «μάλιστα, ναι».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ  στην ενημέρωση των δημοσιογράφων (πηγή: YouTube/Ηνωμένα Έθνη)
ΚΥΠΡΟΣ

Δύο μέτρα και δύο σταθμά από τον ΟΗΕ για την εισβολή στην Κύπρο και τη Συρία

3/08/2026 - 11:24μμ
(Φωτ.: EPA / George Christophorou)
ΚΥΠΡΟΣ

Γκουτέρες για Κυπριακό: Πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι στην επόμενη πενταμερή για να καταλήξουμε σε λύση

31/07/2026 - 9:23μμ
Άποψη της «νεκρής ζώνης» που χωρίζει την Κύπρο, με τα συρματοπλέγματα και τη σημαία του ψευδοκράτους να δεσπόζει στο βουνό πάνω από τη Λευκωσία
(φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Η Άγκυρα χαρακτηρίζει στον ΟΗΕ «νόμιμη» την τουρκική εισβολή

29/07/2026 - 7:10μμ
Ο Αντόνιο Γκουτέρες προσέρχεται στη Νεκρή Ζώνη της Λευκωσίας για τη συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τουφάν Έρχιουρμαν. Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / George Christophorou)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Νέα κινητικότητα με προοπτική διευρυμένης συνάντησης 5+1

29/07/2026 - 1:24μμ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Λευκωσία. Τρίτη 28 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Χ / UN Cyprus)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Συγκρατημένη αισιοδοξία Χριστοδουλίδη μετά το δείπνο με Γκουτέρες και Έρχιουρμαν

28/07/2026 - 11:51μμ
(Φωτ.: EPA / George Christophorou)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ισχυρή δέσμευση για επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο Γκουτέρες μετά τη συνάντηση με τον Χριστοδουλίδη

28/07/2026 - 2:26μμ
O Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες (φωτ. αρχείου: EPA / Hannibal Hanschke)
ΚΥΠΡΟΣ

Στην Κύπρο ο Γκουτέρες: Ξεχωριστές συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Ερχιουρμάν – Αύριο κοινή συνάντηση

28/07/2026 - 10:29πμ
Στιγμιότυπο από την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία, Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος, 52 χρόνια μετά: Η πληγή της τουρκικής εισβολής παραμένει ανοιχτή

20/07/2026 - 12:30μμ
(Φωτ.: ΠΟΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

Η ΠΟΕ για τη μαύρη επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: «52 χρόνια κατοχής δεν μπορούν να γίνουν κανονικότητα»

20/07/2026 - 11:40πμ
Στα Κατεχόμενα, οι σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους (πηγή: hurriyetdailynews.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Πρόκληση από το ψευδοκράτος: «Δεν εγκαταλείπουμε το δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας»

19/07/2026 - 5:48μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης της Συμμαχίας κατά των Καρτέλ των Αμερικών (A3C), στην Πόλη του Παναμά (φωτ.: EPA/Carlos Lemos)

ΗΠΑ: Σχεδιάζουν χερσαίες επιχειρήσεις κατά των καρτέλ στη Λατινική Αμερική

2 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Δεκαπενταύγουστος στην Αθήνα: Πώς θα κινηθούν λεωφορεία, μετρό, τρόλεϊ και τραμ

27 λεπτά πριν

14 Αυγούστου 1909: Από τα Κοτύωρα στη «Γιάσονος την Παναγίαν» για προσκύνημα

58 λεπτά πριν
Άποψη του Νέου Καυκάσου Φλώρινας (πηγή: neaflorina.gr)

Νέος Καύκασος Φλώρινας: Μεγάλο ποντιακό γλέντι στην πλατεία του χωριού

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/ ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Φωτιά στη Σίβηρη Χαλκιδικής: Βελτιωμένη η εικόνα χωρίς ενεργό μέτωπο

2 ώρες πριν
Η Ονεκοτάν, το μεγάλο, ακατοίκητο ηφαιστειογενές νησί στις Κουρίλες Νήσους. Είναι ιδιαίτερα διάσημο για το εντυπωσιακό του τοπίο, καθώς φιλοξενεί το ηφαίστειο Κρενίτσιν –ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο τύπου «ηφαίστειο μέσα σε ηφαίστειο», όπου ένας ηφαιστειακός κώνος ξεπροβάλλει μέσα από μια λίμνη, η οποία με τη σειρά της περιβάλλεται από τα τοιχώματα μιας παλαιότερης καλδέρας (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki)

Ρωσία: Αιχμηρή απάντηση της Μόσχας στην Ιαπωνία για τις Κουρίλες Νήσους

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV