pontosnews.gr
Κυριακή, 10/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η τέχνη της ποντιακής κουζίνας και οι αξεπέραστες ποντιακές γεύσεις στο 16ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Και σήμερα, στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, με οικοδέσποινα την Ελένη Κυριακίδου-Βασιλειάδου

16/10/2022 - 9:22πμ
Λαχταριστά ωτία (φωτ.: pontosnews.gr / Κώστας Κατσίγιαννης)

Λαχταριστά ωτία (φωτ.: pontosnews.gr / Κώστας Κατσίγιαννης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα γαστρονομικό ταξίδι στον Πόντο, με ξεναγό τη β’ αντιπρόεδρο της ΠΟΕ και παραγωγό παραδοσιακών προϊόντων Ελένη Κυριακίδου-Βασιλειάδου, μας επιφυλάσσει το 16ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στη Λευκόβρυση της Κοζάνης. Φέτος οι διοργανωτές του φεστιβάλ πρωτοτύπησαν, και αντί να περιοριστούν στο καθιερωμένο πρόγραμμα, αύξησαν τις μέρες της εκδήλωσης σε δύο· στην παρουσίαση των ποντιακών χορών πρόσθεσαν και την παρουσίαση ποντιακών εδεσμάτων και των τεχνικών μαγειρέματός τους.

Σήμερα Κυριακή 16 Οκτωβρίου, από τις 11:00, η κεντρική πλατεία της Κοζάνης θα γεμίσει μυρωδιές από την πατρίδα με την υπογραφή της δραστήριας αντιπροέδρου της ΠΟΕ και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Κι αν αναρωτιέστε τι σχέση έχουν οι χοροί με το φαγητό, η απάντηση είναι απλή: μεταφέρουν τμήμα του DNA του ποντιακού πολιτισμού από τη μία γενιά των Ποντίων στην άλλη.

Κατά τη διάρκεια της ανοικτής εκδήλωσης το κοινό θα γνωρίσει την ποντιακή διατροφή, θα δει πώς γίνεται η μεταποίηση γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων και ζυμαρικών με τη μέθοδο και την τέχνη όπως κληρονομήθηκε από την πρώτη γενιά των προσφύγων στην Ελλάδα. Η Ελένη Κυριακίδου-Βασιλειάδου θα παρουσιάσει ζωντανά στο κοινό την τέχνη της ποντιακής κουζίνας και τη διατροφική της αξία, ενώ παράλληλα θα απαντήσει σε ερωτήματα και απορίες που αφορούν την προετοιμασία και την παρασκευή των παραδοσιακών προϊόντων έως σήμερα. Στο χώρο θα υπάρχουν αντικείμενα με τα οποία μαγείρευαν οι Πόντιοι στην αλησμόνητη πατρίδα, όπως για παράδειγμα το χαλκόν (χάλκινο καζάνι με χερούλι), ενώ το κοινό θα μπορεί να πάρει μέρος στην παρασκευή προϊόντων.

«Σκεφθήκαμε ότι πέρα από το χορό, υπάρχουν και άλλες μορφές του ποντιακού πολιτισμού και μία από αυτές –και μάλιστα πολύ σημαντική– είναι η ποντιακή κουζίνα. Με την παρουσίαση των ποντιακών εδεσμάτων στην πλατεία της Κοζάνης θέλουμε να προσφέρουμε ποντιακές γεύσεις σε όσους έρθουν στο χώρο, αλλά και να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των νεότερων, ώστε να μάθουν και να ασχοληθούν με την ποντιακή κουζίνα. Θέλω να τους στείλω το μήνυμα ότι δεν πρέπει να φοβούνται την παρασκευή προϊόντων της ποντιακής κουζίνας», είχε δηλώσει η Ελένη Κυριακίδου-Βασιλειάδου στο pontosnews.gr και τον Ρωμανό Κοντογιαννίδη.

Μεταξύ άλλων θα παρασκευαστούν μεταποιημένο τυρί που θα ψηθεί σε κατσαρόλα και θα γίνει κλωστές, βούτυρο, χαβίτς (πολύ υγιεινός χυλός από καλαμπόκι από τον Πόντο, από σπόρους τους οποίους έφεραν οι πρόσφυγες), μυζήθρα από βρασμένο γάλα, ωτία, πιροσκί με πατάτα και τυρί, και περέκ, το φύλλο του οποίου θα είναι έτοιμο από νωρίτερα.

Παρών στην εκδήλωση θα είναι ο Θωμάς Σαββίδης, καθηγητής Χημείας και Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα τεκμηριώσει επιστημονικά την υγιεινή ιδιότητα των προϊόντων της ποντιακής διατροφής και αξίας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

«Ζέσταμα» στο Λιστόν και μια πρόγευση από τα όσα έγιναν στην Πλατεία Παλιού Λιμανιού, στη Σπηλιά (φωτ.: Facebook / Katerina Bili)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακός χαμός στην Κέρκυρα, στο 4ο Πανηγύρι-Φεστιβάλ

10/08/2025 - 1:28μμ
Η πρόσοψη της εκκλησίας του χωριού όπου υπήρχε και νεκροταφείο (φωτ.: karadeniz.gov.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Αϊ-Έννες (Νίβενας): Με την Ανταλλαγή οι κάτοικοί του διασκορπίστηκαν σε Αθήνα, Κιλκίς, Αλεξανδρούπολη και Ρωσία

10/08/2025 - 9:47πμ
Ο Χαράλαμπος Κιαγχίδης (πηγή:  Facebook / Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Χαράλαμπος Κιαγχίδης, ο ευεργέτης – Συνδέθηκε με την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και τη Μονή Περιστερεώτα

9/08/2025 - 9:53μμ
Αγροτικό ιατρείο της εποχής
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντιοι και Μικρασιάτες πρόσφυγες: Αντιμετωπίστηκαν ως υγειονομική απειλή όταν άρχισαν οι επιδημίες

9/08/2025 - 6:55μμ
Γεννήθηκαν στο Ατα-Παζάρ', ρίζωσαν στην Ακρινή Κοζάνης (φωτ.: Facebook / Vasiliki Tsanaktsidou)
ΠΟΝΤΟΣ

5ο Αντάμωμα Ατα-Παζάρ’ στην Ακρινή Κοζάνης, με τα πρόσωπα των προγόνων στο επίκεντρο

8/08/2025 - 8:20μμ
Η εικόνα της Παναγίας στη Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, τον Δεκαπενταύγουστο του 2021 (φωτ.: 61saat.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Τουρκία: Οι εθνικιστικές φωνές «πνίγουν» τη Θεία Λειτουργία στη Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο

8/08/2025 - 4:25μμ
(Φωτ. αρχείου: facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Κώστας Παπουτσίδης: Η φλόγα του πολιτισμού δεν σβήνει!

8/08/2025 - 3:29μμ
(Πηγή φωτ.: poe.org.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Ασσυρίων: Αναγνώριση από την ελληνική κυβέρνηση ζητά και πάλι η ΠΟΕ με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Μνήμης

7/08/2025 - 10:36μμ
Εικόνα από τον Μέγα Πανηγυρικό Πολυαρχιερατικό Εσπερινό, το 2024, στην Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο (φωτ. αρχείου: flickr.com / imverias / Gerasimos Bekes)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο: Η 1.613η πανήγυρη στο ιερό προσκύνημα στην Καστανιά

7/08/2025 - 10:00μμ
Η Ελένη Καρακασίδου με το κύπελλο της Microsoft και τη σημαία του Πόντου στη Φλόριντα, στο αεροδρόμιο (φωτ.: Παναγιώτης Ασλανίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Ελένη Καρακασίδου: Μια φωτεινή 17χρονη, παγκόσμια πρωταθλήτρια της Microsoft – Ανήκει στην Ελλάδα, διατρανώνει την ποντιακή καταγωγή της

7/08/2025 - 5:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Ζέσταμα» στο Λιστόν και μια πρόγευση από τα όσα έγιναν στην Πλατεία Παλιού Λιμανιού, στη Σπηλιά (φωτ.: Facebook / Katerina Bili)

Ποντιακός χαμός στην Κέρκυρα, στο 4ο Πανηγύρι-Φεστιβάλ

7 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΟΠΑΠ)

Από ρεκόρ σε ρεκόρ το ΤΖΟΚΕΡ που κληρώνει απόψε 23,5 εκατομμύρια ευρώ

32 λεπτά πριν
Στο μέτωπο της φωτιάς και το  το Σώμα Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (φωτ.: Facebook / Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός - Περιφερειακό Τμήμα Κομοτηνής)

Κομοτηνή: Μάχη με τη φωτιά, για να μην πλησιάσει σπίτια

56 λεπτά πριν
Η Εθνική Μπάσκετ στο διεθνές ECOMMBX Cup (φωτ.: EUROKINISSI)

Η Ελλάδα απόψε κόντρα στο Ισραήλ, στο φιλικό ενόψει Eurobasket

1 ώρα πριν
Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ στο «Βελλίδειο», Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

ΔΕΘ: Κρίσιμο 20ήμερο αποφάσεων για την οικονομία – Τι υπάρχει στο «καλάθι»

2 ώρες πριν
Η Μονή Πέτρας Ολύμπου (φωτ.: Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος)

Μονή Πέτρας Ολύμπου: Από σανατόριο και ψυχιατρείο ξανά στην Εκκλησία, 100 χρόνια μετά

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign