pontosnews.gr
Κυριακή, 10/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Λιζ Τρας: Η νέα «Σιδηρά Κυρία» της Βρετανίας – Η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στη χώρα

Η 47χρονη ηγέτης των Τόρις αφού παρουσιαστεί στη βασίλισσα Ελισάβετ, θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση

5/09/2022 - 5:11μμ
Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας με το μέλος του Κοινοβουλίου και συμπρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος Άντριου Στέφενσον, μπροστά από τη Ντάουνινγκ Στριτ (φωτ.: EPA/NEIL HALL)

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας με το μέλος του Κοινοβουλίου και συμπρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος Άντριου Στέφενσον, μπροστά από τη Ντάουνινγκ Στριτ (φωτ.: EPA/NEIL HALL)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Δύο μήνες μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία της Βρετανίας, σήμερα, έγινε γνωστό το πρόσωπο που θα τον διαδεχθεί και στις δύο θέσεις.

Διάδοχός του είναι η Λιζ Τρας, η έως σήμερα υπουργός Εξωτερικών της χώρας που υπερίσχυσε του βαθύπλουτου πρώην τραπεζίτη Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος αν και ευνοούμενος των συντηρητικών βουλευτών, δεν κατόρθωσε να συγκινήσει την βάση του Συντηρητικού Κόμματος.

Η Λιζ Τρας, η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ και την Τερέζα Μέι, εξελέγη στην ηγεσία των Τόρις και σύμφωνα με το βρετανικό κοινοβουλευτικό σύστημα, αναλαμβάνει τα καθήκοντά της λόγω της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του Συντηρητικού Κόμματος που κληρονομεί στην Βουλή των Κοινοτήτων. «Θα παρουσιάσω ένα τολμηρό σχέδιο για την μείωση των φόρων και την ανάπτυξη της οικονομίας μας. Θα αντιμετωπίσω την ενεργειακή κρίση ασχολούμενη με τους λογαριασμούς της ενέργειας των ανθρώπων, αλλά επίσης ασχολούμενη με τις μακροπρόθεσμες δυσκολίες στην ενεργειακή τροφοδοσία», είπε υποσχόμενη «μεγάλη νίκη» του Συντηρητικού Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του 2024.

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας κατά τη διάρκεια των εβδομάδων αναταραχής στη Ντάουνινγκ Στριτ, παρέμεινε πιστή στον Μπόρις Τζόνσον όταν έπεφταν βροχή οι παραιτήσεις λόγω των σκανδάλων που τον άγγιζαν. Εγκαθίσταται στην Ντάουνινγκ Στριτ σε μία εκρηκτική οικονομική και κοινωνική συγκυρία, με έναν πληθωρισμό που ξεπερνά το 10% και την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας που στραγγαλίζει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες. Στο πλαίσιο αυτής της συγκυρίας, η Λιζ Τρας δεν θα έχει περίοδο χάριτος, δύο χρόνια πριν από τις εκλογές του 2024, κατά τις οποίες το Εργατικό Κόμμα, που διαθέτει σαφές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, ελπίζει να εκθρονίσει τους Τόρις που βρίσκονται στην εξουσία από το 2010.

Οι πρώτες δηλώσεις της

Η νέα πρωθυπουργός στην επινίκια ομιλία της ανέφερε ότι είναι τιμή της που εξελέγη ηγέτιδα των Τόρις και ευχαρίστησε με χιούμορ τα μέλη του κόμματος που «διοργάνωσαν μια από τις εκτενέστερες συνεντεύξεις για θέση εργασίας στην ιστορία». Ευχαρίστησε την οικογένειά της, τους φίλους και τους υποστηρικτές της και έπλεξε το εγκώμιο των αντιπάλων της, ιδιαίτερα του Ρίσι Σούνακ, λέγοντας ότι έδειξαν «το εύρος και το βάθος σε ταλέντα του Συντηρητικού Κόμματος».

(Φωτ.: YouTube/Guardian News)

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον απερχόμενο πρωθυπουργό, «τον φίλο μου Μπόρις Τζόνσον», σημειώνοντας: «Μπόρις, εσύ έφερες σε πέρας το Brexit. Συνέτριψες τον [ηγέτη των Εργατικών] Τζέρεμι Κόρμπιν, φρόντισες για τη διανομή των εμβολίων, όρθωσες ανάστημα στον Βλαντίμιρ Πούτιν και σε θαύμαζαν από το Κίεβο μέχρι το Καρλάιλ» σημείωσε καταχειροκροτούμενη. Και συνέχισε: «Φίλοι και συνάδελφοι, σας ευχαριστώ για την πίστη σας σε εμένα να ηγηθώ του μεγάλου μας Συντηρητικού Κόμματος, του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος επί Γης».

Την Τρίτη παρουσιάζεται στη βασίλισσα

Ο Μπόρις Τζόνσον θα επιδώσει την Τρίτη την παραίτησή του στη βασίλισσα Ελισάβετ, στη θερινή της κατοικία του Μπαλμόραλ της Σκωτίας. Θα είναι η πρώτη φορά που η 96χρονη βρετανίδα βασίλισσα δεν θα μετακινηθεί στο Λονδίνο για να παραλάβει παραίτηση πρωθυπουργού. Στη συνέχεια η μονάρχης θα υποδεχθεί τη Λιζ Τρας, ως 15η πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου στα 70 χρόνια βασιλείας της.

Επόμενος σταθμός για την τρίτη γυναίκα πρωθυπουργό της Βρετανίας θα είναι ο χώρος μπροστά από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ όπου θα εκφωνήσει την καθιερωμένη πρωθυπουργική ομιλία ενώ στη συνέχεια θα σχηματίσει την κυβέρνησή της.

Χθες, μιλώντας στο BBC έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα αναλάβει δράση από την επόμενη κιόλας εβδομάδα για να βοηθήσει τους Βρετανούς με τους λογαριασμούς της ενέργειας, αρνούμενη ωστόσο να διευκρινίσει το είδος των μέτρων που σχεδιάζει να εφαρμόσει.

Αν και είναι δημοφιλής μεταξύ των Τόρις, το 52% των Βρετανών θεωρεί ότι θα είναι μία κακή έως και πολύ κακή πρωθυπουργός, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση YouGov. Κατά συνέπεια, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτές οι αόριστες υποσχέσεις θα αρκέσουν για να καλμάρουν την κοινωνική δυσαρέσκεια που συγκλονίζει την χώρα όπως ποτέ άλλοτε μετά την εποχή της Θάτσερ (1979-1990) και επιφυλάσσει στην Λιζ Τρας ένα εκρηκτικό φθινόπωρο και έναν ακόμη εκρηκτικότερο χειμώνα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αλίεφ, Τραμπ και Πασινιάν επιδεικνύουν την υπογεγραμμένη συμφωνία ειρήνευσης (φωτ.: EPA / Nathan Howard)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η Μόσχα «χαιρετίζει επιφυλακτικά» τη συμφωνία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

9/08/2025 - 11:25μμ
Δημοσιογράφοι έχουν συγκεντρωθεί γύρω από έναν χιμπακούσα, έναν επιζώντα της πυρηνικής έκρηξης στο Ναγκασάκι, στη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης (φωτ.: EPA/Franck Robichon)
ΚΟΣΜΟΣ

Καμπάνα στο Ναγκασάκι σήμανε ξανά, 80 χρόνια μετά την έκρηξη της ατομικής βόμβας

9/08/2025 - 2:37μμ
Καμένα σπίτια στην περιοχή των Δαρδανελλίων (φωτ.: Χ/GZT)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στα Δαρδανέλλια, άνοιξαν τα Στενά – Τέσσερις συλλήψεις

9/08/2025 - 11:59πμ
Από αριστερά, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν σφίγγουν τα χέρια μετά την επίτευξη της συμφωνίας για ειρήνευση στην περιοχή του Καυκάσου (φωτ.: EPA/Nathan Howard/Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Ειρήνη στον Καύκασο έφερε ο Τραμπ; Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν δεσμεύτηκαν να σταματήσουν κάθε σύγκρουση

9/08/2025 - 10:25πμ
Χειραψία Τραμπ-Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Οσάκα της Ιαπωνίας τον Ιούνιο του 2019 (φωτ.: EPA/Russian Press office)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Θα συναντηθεί με τον Πούτιν τον Δεκαπενταύγουστο

9/08/2025 - 9:17πμ
Δύο διαφορετικά στιγμιότυπα από τη φωτιά στην περιοχή των Δαρδανελλίων (φωτ.: Χ/İzmir Manşet/Afa)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Οι φλόγες περικύκλωσαν οικισμούς στα Δαρδανέλλια – Διεκόπη η ναυσιπλοΐα στα Στενά

8/08/2025 - 10:18μμ
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανταλλάσσει χειραψία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ (φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού της Αρμενίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Σήμερα η «Σύνοδος ειρήνης» – Συμφωνία για διαμετακομιστικό διάδρομο με το όνομα… «Διαδρομή Τραμπ»

8/08/2025 - 9:43πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Ronen Zvulun)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Νετανιάχου θέλει να καταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας αλλά όχι να την κυβερνήσει

7/08/2025 - 8:58μμ
(Φωτ.: ABC News / Keana Naughton)
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Η Νέα Νότια Ουαλία δίνει αστρονομική αποζημίωση σε γυναίκα που φυλακίστηκε άδικα για 20 χρόνια

7/08/2025 - 4:56μμ
(Φωτ.: EPA / Samuel Corum)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Τραμπ σχεδιάζει τετ-α-τετ με τον Πούτιν και τριμερή με τον Ζελένσκι

6/08/2025 - 11:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Λαυρεωτική: Δορυφορικά δεδομένα δείχνουν την καμένη έκταση – Πάνω από 15.000 στρέμματα

7 ώρες πριν
Αλίεφ, Τραμπ και Πασινιάν επιδεικνύουν την υπογεγραμμένη συμφωνία ειρήνευσης (φωτ.: EPA / Nathan Howard)

Ρωσία: Η Μόσχα «χαιρετίζει επιφυλακτικά» τη συμφωνία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

EcommBx Cup: Την ήττα με 76-66 γνώρισε η Εθνική μπάσκετ από τη Σερβία

8 ώρες πριν

«Παρχάρια τη Καβακλί» για μια ακόμη χρονιά στον Λευκώνα Σερρών

8 ώρες πριν
Ο Χαράλαμπος Κιαγχίδης (πηγή:  Facebook / Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)

Χαράλαμπος Κιαγχίδης, ο ευεργέτης – Συνδέθηκε με την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και τη Μονή Περιστερεώτα

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα επιδόματα που θα καταβληθούν έως τις 14 Αυγούστου

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign