pontosnews.gr
Παρασκευή, 10/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ – Τα έργα που κάνουν την Ελλάδα διεθνή κόμβο φυσικού αερίου

6/06/2022 - 2:11μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η παγκόσμια ενεργειακή κρίση έφεραν επιτακτικά στο προσκήνιο το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο καθιστά αναγκαία την υλοποίηση μιας σειράς από έργα που εγγυώνται την ασφάλεια τροφοδοσίας μέσα από τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων εφοδιασμού, τόσο για τη χώρα μας, όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.

Τέτοια έργα, στρατηγικής μάλιστα σημασίας, είναι ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) και ο νέος Τερματικός Σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη (FSRU) στα οποία πρωταγωνιστεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η δημόσια εταιρεία που έφερε το φυσικό αέριο στην Ελλάδα και για τριάντα και πλέον χρόνια εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας.

Η υλοποίηση του IGB ολοκληρώνεται μέσα στον Μάιο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ενώ η εμπορική του λειτουργία θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα. Εκτός από την κατασκευή, η ΔΕΠΑ είναι και ο ισχυρότερος user του αγωγού (μετά τη Βουλγαρική ΒΕΗ) από την άποψη της δέσμευσης χωρητικότητας, εξασφαλίζοντας την οικονομική βιωσιμότητά του.

Όσον αφορά το FSRU, οι εργασίες ξεκίνησαν πριν μερικές μέρες, παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Νοέμβριο του 2023, διπλασιάζοντας τη δυνατότητα της Ελλάδας να υποδέχεται και να επαναεριοποιεί υγροποιημένο φυσικό αέριο, σε πάνω από 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο.

Η συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο πρότζεκτ ήταν καθοριστική και για την είσοδο του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) αλλά και των γειτονικών κρατών, όπως η Βουλγαρία που ήδη συμμετέχει (με 20%) μέσω της δημόσιας εταιρείας φ.α. Boulgartransgaz και της Βόρειας Μακεδονίας η οποία διεκδικεί επίσης να γίνει μέτοχος.

Το νέο τερματικό θα υποδέχεται φυσικό αέριο από κάθε γωνιά του κόσμου  καλύπτοντας τις αυξημένες ανάγκες της Ελλάδας και όχι μόνο. Ο σταθμός θα συνδέεται με τον IGB και θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσει όλα τα Βαλκάνια με LNG από την Αίγυπτο, τις ΗΠΑ, το Κατάρ κ.α., συμβάλλοντας έτσι στην απεξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας άλλωστε έχει ήδη συμφωνήσει να προμηθεύει τη Βουλγαρία με αέριο, καλύπτοντας το κενό που δημιούργησε η διακοπή της παροχής από τη Ρωσία από τα τέλη του περασμένου μήνα.

Παράλληλα, ο πόλεμος στην Ουκρανία «ξαναζεσταίνει» τον αγωγό EastMed που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από τα πλούσια κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στις αγορές της Ευρώπης, το οποίο επίσης «τρέχει» η εταιρεία. Η τεχνική και οικονομική βιωσιμότητα του έργου άλλωστε έχει ήδη τεκμηριωθεί από τις μελέτες που έχει στα χέρια της η ΔΕΠΑ, η οποία τώρα βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με εμπορικές εταιρείες από το Ισραήλ και την Αίγυπτο προκειμένου να εξάγουν επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω έργα θα λειτουργούν σε συνέργεια μεταξύ τους αλλά και με άλλες υποδομές, όπως ο αγωγός ΤΑΡ που μεταφέρει αζέρικο αέριο και η υπό κατασκευή υπόγεια αποθήκη στην Καβάλα, μετατρέποντας τη χώρα μας σε διεθνή κόμβο φυσικού αερίου, αναβαθμίζοντας τη γεωπολιτική και οικονομική σημασία της. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της που η Ελλάδα αποκτά ρόλο κλειδί στην ενεργειακή ασφάλεια άλλων χωρών.

Καθοριστικός όμως είναι ο ρόλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης για τους καταναλωτές. Η εταιρεία απορρόφησε σημαντικό μέρος των ανατιμήσεων του φυσικού αερίου προσφέροντας στα νοικοκυριά της χώρας εκπτώσεις ύψους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η ΔΕΠΑ είναι η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που μπορεί να προσφέρει τέτοιες εκπτώσεις, χάρη στα μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας που έχει συνάψει με ενεργειακούς προμηθευτές – κολοσσούς, σε σταθερές τιμές, τα οποία δεν επηρεάστηκαν από τις τρέχουσες ανατιμήσεις στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου.

Μάλιστα, το προηγούμενο διάστημα η εταιρεία πέτυχε σημαντικές αναδρομικές μειώσεις σε αυτά τα συμβόλαια, επιστρέφοντας στους πελάτες της, κυρίως βιομηχανίες, περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η ΔΕΠΑ Εμπορίας διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες της στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και σε επενδύσεις ανανεώσιμων αερίων, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ άνω των 250MW και δρομολογεί την δραστηριοποίησή της στην προμήθεια και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλων καταναλωτών.

Στην ίδια κατεύθυνση, η ΔΕΠΑ πρωτοστατεί στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου έργου πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα, με στρατηγική σημασία για όλη την Ευρώπη, που καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του υδρογόνου.

Ο λόγος για το «White Dragon», ένα ολοκληρωμένο πρότζεκτ, προϋπολογισμού άνω των 8 δισ. ευρώ, για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία, με τη χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα (GW), το οποίο στη συνέχεια, θα αποθηκεύεται και, μέσω κυψελών καυσίμου (Fuel cells), θα λειτουργεί ως μία σταθερή μονάδα βάσης συμπαραγωγής πράσινης ενέργειας και θερμότητας.

Από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας αναδεικνύεται σε βασικό «παίκτη» τόσο στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας, όσο και στην ασφάλεια εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής. Σε τρία μόλις χρόνια στο τιμόνι της εταιρείας, η διοίκηση Παπαδόπουλου – Ξιφαρά κατάφερε να μετατρέψει τη ΔΕΠΑ σε πρωταγωνιστή των ενεργειακών εξελίξεων σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θλίψη στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή 15χρονη αθλήτρια του ΠΑΟΚ σε τροχαίο στην Περιφερειακή

10/07/2026 - 5:45μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ  ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Πύρινα μέτωπα σε Σέρρες, Λέσβο και Θεσσαλονίκη – Μηνύματα από το 112 και μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

10/07/2026 - 4:22μμ
Η καμένη πιλοτή της πολυκατοικίας όπου διαμένει η οικογένεια Νέστορα, στην περιοχή της Ανάληψης (Χαριλάου) στη Θεσσαλονίκη. Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Πώς έδρασαν οι εμπρηστές του σπιτιού της οικογένειας Νέστορα – Το κρησφύγετο δίπλα στην πολυκατοικία

10/07/2026 - 3:55μμ
Γυναίκα αφήνει λουλούδια στο καμένο υποκατάστημα της Marfin στη Σταδίου, στη μνήμη των τριών εργαζομένων. Πέμπτη 6 Μαΐου 2010 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
ΕΛΛΑΔΑ

Marfin: Ανώνυμο email «έδειξε» τους υπόπτους για την τραγωδία με τους τρεις νεκρούς

10/07/2026 - 3:31μμ
Η οικογένεια λαχνών ΣΚΡΑΤΣ «7ΑΡΙΑ» με τα μεγάλα κέρδη
ΕΛΛΑΔΑ

Κέρδισε 500.000 ευρώ στο παιχνίδι «7 -500.000€» – Στο Γαλάτσι ο νέος υπερτυχερός του ΣΚΡΑΤΣ

10/07/2026 - 3:10μμ
Δικαστική αίθουσα (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

ΑΤ Ομονοίας: Ένοχοι δύο αστυνομικοί της ΔΙΑΣ για το βιασμό 19χρονης – Αθώος ο επικεφαλής τους

10/07/2026 - 12:52μμ
Καπνός στο υποκατάστημα της Marfin, 5 Μαΐου 2010
(φωτ.: PHASMA / EFE/Α. Πασβαντής)
ΕΛΛΑΔΑ

Δύο συλλήψεις για την επίθεση στη Marfin με τους τρεις νεκρούς, 16 χρόνια μετά

10/07/2026 - 12:28μμ
Το σπασμένο παράθυρο στο αεροσκάφος της Ryanair. Παρασκευή 10 Ιουλίου 2026 (πηγή: rthess.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Ryanair: Έκτακτη επιστροφή πτήσης στη Θεσσαλονίκη μετά από σοβαρή βλάβη σε κινητήρα

10/07/2026 - 12:04μμ
Συλλήψεις για τις εμπρηστικές επιθέσεις και τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα στη Θεσσαλονίκη. Παρασκευή 10 Ιουλίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Με τον αντιτρομοκρατικό νόμο οι τρεις συλληφθέντες για τις εμπρηστικές επιθέσεις – Πώς έφτασε η ΕΛΑΣ στα ίχνη τους

10/07/2026 - 11:14πμ
Πυροσβέστες επιχειρούν στην καμένη μονάδα ανακύκλωσης σκραπ και εμπορίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων στον Ασπρόπυργο. Πέμπτη 9 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ασπρόπυργος: Τρεις διασωληνωμένοι μετά τη φωτιά – Δύο συλλήψεις και ερωτήματα για τα εργοστάσια ανακύκλωσης

10/07/2026 - 10:04πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΣ ΠΑΟΚ)

Συγκλονισμένη η οικογένεια του ΠΑΟΚ για τον θάνατο της 15χρονης Άννας-Μαρίας

18 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά»)

Η Αδελφότητα Ποντίων «Παναγία Σουμελά» ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του Ελληνικού Καλοκαιρινού Φεστιβάλ στο Τορόντο

46 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΠΑΕ ΑΕΚ)

Στα γραφεία του ΑΣ Πέρα το τρόπαιο της πρωταθλήτριας ΑΕΚ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: greekculturalcenter.org)

Δωρεάν βραδιές θεάτρου και κινηματογράφου από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στη Νέα Υόρκη

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Θλίψη στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή 15χρονη αθλήτρια του ΠΑΟΚ σε τροχαίο στην Περιφερειακή

2 ώρες πριν
Το μνημείο της Ελληνικής Λεγεώνας ανεγέρθηκε στη Λεωφόρο της Σεβαστούπολης, κοντά στο Πανόραμα της Άμυνας της πόλης κατά τον Κριμαϊκό Πόλεμο (φωτ.: RIA Novosti / Αλεξάντρ Πολεγκένκο)

Η λησμονημένη Ελληνική Λεγεώνα: Οι Πόντιοι που πολέμησαν στη Σεβαστούπολη και περίμεναν 150 χρόνια για ένα μνημείο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign