pontosnews.gr
Τρίτη, 17/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φτηνή στέγη μέσω ΟΑΕΔ υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης – Αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου

Ως εξαιρετικά σημαντικό χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά»

13/04/2022 - 7:29μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI /Γιώργος Κονταρίνης)

(Φωτ.: EUROKINISSI /Γιώργος Κονταρίνης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την περιορισμένη παρουσία βουλευτών της αντιπολίτευσης σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του στην Ολομέλεια όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά».

«Μου κάνει εντύπωση η περιορισμένη συμμετοχή συναδέλφων της αντιπολίτευσης. Δεν βλέπω μάλιστα κανέναν από το ΚΙΝΑΛ» σημείωσε ενώ χαρακτήρισε το υπό ψήφιση νομοσχέδιο ως εξαιρετικά σημαντικό.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ρήση του Φραγκλίνου Ρούσβελτ ότι «Καμία χώρα στον κόσμο όσο πλούσια κι αν είναι δεν μπορεί να αντέξει τη σπατάλη του ανθρώπινου δυναμικού της», και σημειώνοντας ότι η ανεργία είναι η μεγαλύτερη απειλή, επισήμανε: «Αυτήν αντιπαλεύουμε εδώ και 33 μήνες. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τα στοιχεία δείχνουν ότι η προσπάθειά μας πιάνει τόπο. Από το καλοκαίρι 2019 μέχρι το Φεβρουάριο 2022 η ανεργία έπεσε από το 17,2% στο 12,8%».

Στη συνέχεια δήλωσε: «Είναι η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση σε όλη την Ευρώπη. Σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν παραπάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας και ξεπεράσαμε το ορόσημο των 4 εκατ. απασχολούμενων», τόνισε σημειώνοντας ότι αυτό επιτεύχθηκε σε εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον.

Υπογράμμισε ότι οι «πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις της αντιπολίτευσης ότι η πανδημία θα οδηγούσε σε έκρηξη απολύσεων και άνοδο της ανεργίας διαψεύστηκαν προς όφελος των εργαζόμενων διότι η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να στηρίξει πρώτα και πάνω από όλα τον κόσμο της εργασίας», ωστόσο πρόσθεσε: «Τα αποτελέσματα αυτά δεν μπορούν να μας ικανοποιούν. Έχουμε τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη, η Ισπανία μας έχει ξεπεράσει. Έχουμε και διαχρονικό πρόβλημα χαμηλών αμοιβών».

Live | Ομιλία στη #Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Δουλειές Ξανά». https://t.co/j1oUaS4vA1

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) April 13, 2022

Νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το πρόβλημα της ακρίβειας που είναι προϊόν της αύξησης των τιμών ενέργειας και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στο πλαίσιο των εθνικών προϋπολογισμών, «χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση».

«Γνωρίζω πόσο ο προϋπολογισμός ελληνικού νοικοκυριού έχει επιβαρυνθεί για εξωγενείς λόγους. Η κυβέρνηση προσπαθεί. Το επίδομα 200 ευρώ θα εκταμιευθεί την επόμενη εβδομάδα και μέχρι το τέλος του μήνα όπως έχουμε δεσμευτεί, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μάϊου 2022».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο νομοσχέδιο, είπε πως έρχεται να ξαναβάλει στον πυρήνα της πολιτικής τη διασύνδεση μεταξύ των αναγκών των επιχειρήσεων και της προσφοράς εργασίας από την ελληνική αγορά.

«Πρέπει να συνδέσουμε τη ζήτηση της αγοράς με την προσφορά εξειδικευμένων υπηρεσιών, να παρέχουμε σύγχρονες δεξιότητες, να διακρίνουμε και τους αληθινούς ανέργους, αυτούς που έχουν ανάγκη ουσιαστικής κρατικής αγοράς. Να το κάνουμε ώστε οι δημόσιοι πόροι να μη σπαταλώνται οριζόντια σε επιδόματα αλλά στοχευμένα» σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι το πρώτο πρόβλημα που έρχεται να αντιμετωπίσει το νομοσχέδιο είναι η μακροχρόνια αποχή από την απασχόληση: «Κι όμως την ίδια στιγμή που έχουμε ένα δομικό πρόβλημα μακροχρόνιας ανεργίας, συνυπάρχει με κενές θέσεις εργασίας. Δεν αναφέρομαι μόνο σε εξειδικευμένες δουλειές, αλλά για δουλειές που θα μπορούσαν να καλυφθούν αν είχαν συγκεκριμένες δεξιότητες. Σε κλάδους ανταγωνιστικούς όπως ο τουρισμός οι εργοδότες λένε ότι έχουν πρόβλημα κάλυψης των αναγκών σε εργατικό δυναμικό» ανέφερε σημειώνοντας πως πρόκειται για μια αντίφαση που πρέπει να απαντήσουμε.

«Είναι πρόκληση εθνική. Όχι επιδοτώντας τη διατήρηση της ανεργίας αλλά την επιμόρφωση των ανέργων. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία από τις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι σε συνεργασία με ειδικούς συμβούλους κάθε μακροχρόνια άνεργος θα καταρτίσει το δικό του σχέδιο δράσης» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο είναι η ποιότητα της κατάρτισης. Σημαντικό τα προγράμματα να αναμορφώνονται με βάση τα πραγματικά ζητούμενα της αγοράς εργασίας».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τρίτη παθογένεια που αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο, η οποία έχει να κάνει με τη λειτουργία του ΟΑΕΔ, λέγοντας ότι «έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά».

«Κληρονομήσαμε έναν οργανισμό γραφειοκρατικό, ελάχιστα οργανωμένο, συνειδητά ίσως ανοργάνωτο» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε εκτεταμένη μαύρη εργασία, φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή, προνόμια όπως δωρεάν μετακινήσεις, μοριοδότηση για το δημόσιο που «αυτή τη στιγμή τα απολαμβάνουν πολλοί συμπολίτες μας που απλά δεν τα δικαιούνται εις βάρος των πραγματικά ανέργων».

«Πέντε χιλιάδες φυσικά πρόσωπα με εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ είναι γραμμένα στον ΟΑΕΔ για 5-10 χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά, και τόνισε:

«Η εκκαθάριση του μητρώου θα εκκαθαρίσει και το τοπίο. Θα διαγραφούν από τους σχετικούς καταλόγους όσοι παραμένουν εγγεγραμμένοι για χρόνια χωρίς να το αιτιολογεί η εισοδηματική τους εικόνα και όσοι για τρεις φορές αρνούνται να απασχοληθούν σε κατάλληλες θέσεις που έχουν βρεθεί ειδικά για αυτούς.

»Θέση στο μητρώο δεν θα έχουν και εκείνοι που δεν δέχονται να πάρουν μέρος σε προτεινόμενη δράση κατάρτισης. Όλοι έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Είναι πρωτίστως προς τον εαυτό τους. Οφείλουν να κινητοποιηθούν και να ενταχθούν στον κόσμο της εργασίας.

»Στο νέο ψηφιακό μητρώο θα καταγράφονται όσοι ζητούν εργασία μαζί με τα ατομικά σχέδια δράσης. Αυτό θα αποτελεί προϋπόθεση για την πρόσβαση στις παροχές που δικαιούται ο άνεργος. Το επίδομα ανεργίας εξαιρείται. Θα χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια».

Ανέφερε επίσης ότι ο ΟΑΕΔ μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, με νέα πιο ευέλικτη δομή, με λιγότερα μέλη στο ΔΣ, και περισσότερα εξειδικευμένα στελέχη.

Ο ΟΑΕΔ πυλώνας της νέας πολιτικής για τη φτηνή στέγη

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντική τομή του νομοσχεδίου την αξιοποίηση της σημαντικής ακίνητης περιουσίας του οργανισμού, η οποία «αυτή τη στιγμή παραμένει στην κυριολεξία ακίνητη στερώντας από τον ΟΑΕΔ πολύτιμα έσοδα» και τόνισε:

«Μπορεί ο ΟΑΕΔ και θα αποτελέσει σημαντικό πυλώνα της νέας πολιτικής για τη φτηνή στέγη».

Επισημαίνοντας πως παρά τα υψηλά ποσοστά ιδιοκτησίας και ιδιοκατοίκησης το 37% ξοδεύει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για έξοδα στέγης και πως 1 στους 3 έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφορούν την κατοικία υπογράμμισε:

«Το πρόβλημα είναι ουσιαστικό πια. Πρέπει να αντιμετωπιστεί – και η άλλη όψη μιας αγοράς ακινήτων που ευημερεί αυξάνει ακόμα περισσότερο την πίεση να δρομολογήσουμε πολιτικές έξυπνες στέγης κυρίως για τα νέα ζευγάρια. Περισσότερα θα πούμε σε μια άλλη ευκαιρία».

Περεταίρω, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το νομοσχέδιο δεν συγκροτείται από επιμέρους εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις. Ουσιαστικά συμπληρώνει ένα ενιαίο σχέδιο αναβάθμισης της αγοράς εργασίας. Ο ΟΑΕΔ από παγίδα μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο εργαλείο κοινωνικής κινητικότητας και ανταμοιβής.

«Ο αποκλεισμός από την εργασία είναι διπλή αδικία. Συχνά οδηγεί και στη μετανάστευση ή ακόμα χειρότερα στην περιθωριοποίηση. Η απασχόληση είναι ο τρίτος πυλώνας της ανάπτυξης. Χαίρομαι καθώς οι επενδύσεις γίνονται περισσότερες, τα φορολογικά βάρη μειώνονται. Όλα αυτά αντανακλώνται ήδη στην απασχόληση» κατέληξε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική για τα Τέμπη: Την Τετάρτη η συζήτηση στη Βουλή, στήνονται 14 κάλπες

16/06/2025 - 1:48μμ
Ιρανοί σε διαδήλωση κατά του Ισραήλ στην Τεχεράνη, 14 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιράν-Ισραήλ: Γιατί η Αθήνα φοβάται την ανατροπή των μουλάδων

16/06/2025 - 1:24μμ
Με την ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου έκλεισε το 5ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σωκράτης Φάμελλος: Επιστρέψαμε, είμαστε όρθιοι – Ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανατροπή

15/06/2025 - 6:40μμ
Στιγμιότυπο από το 5ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία (φωτ.: Eurokinissi/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του 5ου Συνεδρίου – Ποιοι και γιατί διαφώνησαν με το κείμενο θέσεων

15/06/2025 - 11:45πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία – Τι αλλάζει

11/06/2025 - 5:03μμ
Από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον ΚΟΚ
(φωτ.: EUROKNISSI / Δήμητρα Κούτρα / Toklik)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Νομοθετικές βελτιώσεις Κυρανάκη για ταξί, τροχόσπιτα, πρόστιμα

10/06/2025 - 10:52μμ
Ο Βασίλης Στίγκας στα έδρανα της Βουλής (φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογοδικείο για Σπαρτιάτες: Τρεις βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο Στίγκας χάνουν την έδρα τους

10/06/2025 - 1:02μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 3η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς, στη Νίκαια της Γαλλίας (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Μέχρι τέλος Ιουνίου δύο εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Ιόνιο και Κυκλάδες

9/06/2025 - 7:16μμ
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον χάρτη (φωτ.: Χ/ΓΕΕΘΑ-HNDGS)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάρτης του 1585 με τον Εύξεινο Πόντο εξόργισε την Τουρκία – «Φαιδρότητα» απαντά το ΥΠΕΘΑ

6/06/2025 - 6:29μμ
(Πηγή: Creative Commons/ Panoramio)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά: Σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών οι συνομιλίες Ελλάδας-Αιγύπτου

1/06/2025 - 10:56μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: Χ / Recep Tayyip Erdoğan)

Ερντογάν: Με κάθε σταγόνα αίματος που χύνει το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο τη δική του ύπαρξη και το μέλλον του λαού του

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Συλ. Τυρνάβου-Βοτανοχωρίου)

Οι Πόντιοι του Τυρνάβου γλέντησαν στον Άγιο Νικόλαο

2 ώρες πριν
Ο χάρτης που δημοσίευσε η Τουρκία (φωτ: Turkiye MSP Platform)

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός της Τουρκίας «κόβει» το Αιγαίο στα δύο

2 ώρες πριν
Εικόνα από την Τεχεράνη, σήμερα, μετά από ισραηλινό χτύπημα (φωτ.: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)

Πόλεμος Ισραήλ-Ιράν: Κλιμακώνεται η σύγκρουση – Τα χτυπήματα σε Τεχεράνη και Χάιφα

3 ώρες πριν
(Φωτ.: seismoi.gr)

Σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής

4 ώρες πριν
Μέλη και φίλοι της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης γύρω από την τούρτα των 49ων  γενεθλίων (φωτ.: NeosKosmos/Κώστας Ντεβές)

Σχεδόν πενηντάρισε η Ποντιακή Εστία Μελβούρνης – Αδιάκοπος ο αγώνας για την προβολή του ποντιακού ελληνισμού

4 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign