pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΗΠΑ-Γαλλία: Ο Μπάιντεν θα συνομιλήσει με τον Μακρόν για «διευκρινίσεις» όχι για «συμφιλίωση»

Η AUKUS απειλεί την πρώτη συνεδρίαση του κοινού αμερικανοευρωπαϊκού Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας

21/09/2021 - 5:12μμ
(Φωτ.: EPA)

(Φωτ.: EPA)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στόχος της επικείμενης τηλεφωνικής επικοινωνίας του Τζο Μπάιντεν με τον Εμανουέλ Μακρόν, με αφορμή το συμβόλαιο για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία που ακυρώθηκε λόγω της AUKUS, της  στρατιωτικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ουάσινγκτον, Λονδίνο και Καμπέρα, είναι να δοθούν διευκρινίσεις και όχι για να υπάρξει συμφιλίωση.

Η συνομιλία αυτή «τις ερχόμενες μέρες, πριν από το τέλος της εβδομάδας, δεν θα είναι μια συνδιάλεξη για συμφιλίωση, αλλά μια συνδιάλεξη για διευκρινίσεις, καθώς προέκυψε ένα πρόβλημα τόσο στην ουσία όσο και στον τύπο», δήλωσε ο Στεφάν Σεζουρνέ, πολιτικός σύμβουλος του Γάλλου προέδρου, στο France Inter.

Όσον αφορά τον τύπο, ο Ευρωβουλευτής του LREM/Renew ανέφερε «τον τρόπο με τον οποίο ακυρώθηκε το συμβόλαιο αυτό (ανάμεσα στη Γαλλία και την Αυστραλία), ο οποίος προκαλεί ερωτήματα ακόμη μεταξύ άλλων και για το ίδιο το νόημα του να είναι κανείς σύμμαχος των Αμερικανών».

Όσον αφορά την ουσία, «πίσω από αυτήν την μεταστροφή της Αυστραλίας, υπάρχουν προφανώς αποκλίσεις στην στρατηγική για την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού», πρόσθεσε.

Επισημαίνοντας επίσης ότι «η Γαλλία δεν έλαβε γραπτό αίτημα καταγγελίας της σύμβασης, όπως προβλέπουν οι όροι του συμβολαίου», ο σύμβουλος του Γάλλου προέδρου εκτίμησε ότι «θα υπάρξουν σίγουρα αποζημιώσεις για τη σύμβαση», όπως και «διπλωματικές αποζημιώσεις».

Εξάλλου έκρινε ότι «η πολιτική απάντηση μπορεί να είναι ευρωπαϊκή» και αυτή αρχίζει να οικοδομείται με την εισαγωγή από το Παρίσι της «έννοιας της στρατηγικής αυτονομίας στην Ευρώπη», για την οποία «κανένας δεν ήθελε να ακούει να μιλούν», αλλά «αυτή τη στιγμή αναπαραγάγεται από όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες».

Ποια η τύχη της πρώτης συνεδρίασης του EU-US Trade and Technology Council

Η κρίση των υποβρυχίων ανάμεσα στη Γαλλία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία απειλεί τη διεξαγωγή την ερχόμενη εβδομάδα ενός νέου αμερικανοευρωπαϊκού συμβουλίου που θα πρέπει να συντονίσει τις πολιτικές των δύο μερών στον τομέα των τεχνολογιών και του εμπορίου, έγινε σήμερα γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές.

«Μια ημερομηνία είχε προγραμματιστεί την ερχόμενη εβδομάδα για την πρώτη συνεδρίαση του κοινού Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας (EU-US Trade and Technology Council, TTC). Αναλύουμε τον αντίκτυπο της AUKUS (σ.σ.: η στρατιωτική συμφωνία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και την Καμπέρα) στην ημερομηνία αυτή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ.

Η πρώτη συνεδρίαση του TTC ήταν προγραμματισμένη για τις 29 Σεπτεμβρίου στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ.

Η δημιουργία του TTC είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο στη διάρκεια επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες. Το νέο αυτό όργανο, το οποίο ζητούσαν οι Ευρωπαίοι, ενσαρκώνει μια διατλαντική προσέγγιση έπειτα από χρόνια έντασης υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Έχει στόχο τη συνεργασία για την υιοθέτηση κανονιστικών ρυθμίσεων που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως στην τεχνολογία, ώστε να αντιμετωπιστεί η επιρροή της Κίνας που συχνά θεωρείται απειλή για τις δυτικές προδιαγραφές δεοντολογίας (επίβλεψη, εμπιστευτικός χαρακτήρας των δεδομένων…).

Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, οι Γάλλοι διατύπωσαν την ιδέα να αναβληθεί η Σύνοδος του Πίτσμπουργκ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σύμφωνο ασφαλείας που συνήφθη ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Βρετανία και προκάλεσε την ακύρωση ενός σημαντικού συμβολαίου για στρατιωτικά υποβρύχια που είχε συναφθεί ανάμεσα στη Γαλλία και την Αυστραλία.

Σύμφωνα μ’ αυτή την πηγή, στην ιδέα είναι ωστόσο εχθρικές οι βαλτικές χώρες, που είναι παραδοσιακά ευθυγραμμισμένες με την Ουάσινγκτον, αλλά και με τη Γερμανία.

«Έγκειται στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αποφασίσει», υπογράμμισε ένας άλλος ευρωπαίος διπλωμάτης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η είσοδος της έδρας του Συμβουλίου της ΕΕ (φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ συσκέπτεται για τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή

16/06/2025 - 3:52μμ
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατά την απολογία του (πηγή: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Δικάζεται ξανά ο Ιμάμογλου, για νέες κατηγορίες

16/06/2025 - 12:36μμ
(Πηγή φωτ.: x.com/Mdais)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ-Ιράν: Νέα εκατέρωθεν πλήγματα μέσα στη νύχτα

16/06/2025 - 8:38πμ
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγιας Κάλας (φωτ.: EPA / Julien Warnand)
ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

16/06/2025 - 12:12πμ
Το ισραηλινό σύστημα άμυνας «Iron Dome» δεν επέτρεψε σε πολλούς από τους ιρανικούς πυραύλους να πλήξουν την ισραηλινή επικράτεια. Παρόλα αυτά κάποιοι πύραυλοι βρήκαν τους στόχους τους (φωτ.:  EPA/ Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν κατά Ισραήλ: Νέα ομοβροντία πυραύλων – Πλήγματα σε αρκετές περιοχές

15/06/2025 - 10:00μμ
ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτο: Σειρήνες ηχούν στην Ιερουσαλήμ

15/06/2025 - 8:53μμ
O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στις Βρυξέλλες (φωτ. αρχείου: EPA / Christopher Neundorf)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν διαψεύδει τον Χριστοδουλίδη: Δεν ζητήσαμε διαμεσολάβηση

15/06/2025 - 5:23μμ
Το πολυώροφο κτήριο στην Μπατ Γιαν που χτυπήθηκε από ισραηλινό βαλλιστικό πύραυλο (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ και Ιράν σε πόλεμο πυραύλων: «Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα» λένε και οι δύο πλευρές

15/06/2025 - 4:34μμ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτ.: Χ / NikosChristodoulides)
ΚΟΣΜΟΣ

Διαμεσολαβήτρια η Κύπρος: Ο Χριστοδουλίδης μεταφέρει μήνυμα του Ιράν στον Νετανιάχου

15/06/2025 - 3:18μμ
Συντρίμμια και καταστροφές στη Ρεχοβότ, πόλη στο Κεντρικό Διαμέρισμα του Ισραήλ που χτυπήθηκε από ισραηλινό βαλλιστικό πύραυλο (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ και Ιράν μόλις πέρασαν όλες τις κόκκινες γραμμές: Ο εφιάλτης άρχισε για Μέση Ανατολή και τιμές ενέργειας

15/06/2025 - 12:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η είσοδος της έδρας του Συμβουλίου της ΕΕ (φωτ.: European Union)

Η ΕΕ συσκέπτεται για τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή

37 δευτερόλεπτα πριν
Κωνσταντίνος Καλλιγιαννάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος ΟΠΑΠ επί της Λεωφ. Λοχαγού Χρονοπούλου 52, στον Άλιμο (φωτ.: ΟΠΑΠ)

Νέα οικογένεια λαχνών ΣΚΡΑΤΣ «24 ΜΗΝΕΣ ΤΥΧΗ»

28 λεπτά πριν
Φωτιά στο Άνω Σούλι Μαραθώνα, Δευτέρα 16 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)

Μεγάλη φωτιά στο Άνω Σούλι Μαραθώνα – Μήνυμα από το 112 για εκκένωση

57 λεπτά πριν
Η Κλαυδία στον ημιτελικό της EUROVISION (φωτ.: EBU / Sarah Louise Bennett)

Η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών τιμά την Κλαυδία με μια μεγάλη εκδήλωση

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από τη «στέψη» στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης (φωτ.: Facebook / Γιώργος Γκουντινάκης)

Ένας ποντιακός γάμος από τα παλιά στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης

2 ώρες πριν
Η αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Προανακριτική για τα Τέμπη: Την Τετάρτη η συζήτηση στη Βουλή, στήνονται 14 κάλπες

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign