pontosnews.gr
Σάββατο, 25/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αρμένια μητέρα θρηνεί χωρίς δάκρυα τα πέντε νεκρά παιδιά της, στο Χαρπούτ της κεντρικής Μικράς Ασίας (photo)

Της τα είχαν πάρει οι Τούρκοι και τα άφησαν να πεθάνουν από την πείνα, το 1915

10/09/2021 - 10:17πμ
Αρμένια μητέρα θρηνεί χωρίς δάκρυα τα πέντε νεκρά παιδιά της, στο Χαρπούτ της κεντρικής Μικράς Ασίας (φωτ.: Near East Foundation archives/genocide-museum.am)

Αρμένια μητέρα θρηνεί χωρίς δάκρυα τα πέντε νεκρά παιδιά της, στο Χαρπούτ της κεντρικής Μικράς Ασίας (φωτ.: Near East Foundation archives/genocide-museum.am)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Συγκλονιστικές φωτογραφίες που απαθανατίζουν όλη τη φρίκη της Γενοκτονίας των Αρμενίων, το 1915, «χάρισε» στην ανθρωπότητα μέσα από το 600σέλιδο ημερολόγιό της η Δανή Μαρία Γιάκομπσεν, εργαζόμενη σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και ορφανοτροφεία από το 1907 έως το 1919, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Οι φωτογραφίες της «μαμάς» πολλών παιδιών, ισοδυναμούν με πραγματική σφαίρα στην καρδιά και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην τεκμηριωμένη αποκάλυψη της αλήθειας για τη ζωή και το θάνατο εντός των συνόρων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Στην κεντρική φωτογραφία βλέπουμε μια Αρμένια μητέρα να κάθεται δίπλα στις σορούς των πέντε νεκρών παιδιών της, το 1915, στο Χαρπούτ, της κεντρικής Μικράς Ασίας.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα www.genocide-museum.am, τα άτυχα παιδιά τα είχαν χωρίσει από τη μητέρα τους και έτσι αυτά πέθαναν από ασιτία.

Η μοίρα αυτής της γυναίκας παραμένει άγνωστη. Το ίδιο και του συζύγου της, ο οποίος δεν αποκλείεται να είχε δολοφονηθεί πριν από τη λήψη αυτής της φωτογραφίας που μαζί με πολλές άλλες βρίσκονται στο βιβλίο της Γιάκομπσεν Maria Jacobsen, Diary 1907-1919 αλλά και στο αυθεντικό χειρόγραφο Original Manuscript by Nerses Pakhdikian, Mihran Simonan, Antelias-Lebanon, 1979, από όπου και μεταφράστηκαν στην αρμενική γλώσσα.

Γεννημένη το 1882, η Μαρία Γιάκομπσεν είχε μάθει για τις σφαγές Αρμενίων τη δεκαετία του 1890, όταν ήταν μικρή. Έτσι αφού σπούδασε και έγινε νοσοκόμα ταξίδεψε στην Τουρκία με την οργάνωση Kvindelige Missions Arbejdere (KMA) για να βοηθήσει τα ορφανά Αρμενόπουλα.

Ήταν μόλις 24 ετών, ωστόσο οι γιατροί στο Χαρπούτ πολύ γρήγορα της έδωσαν το προσωνύμιο «Ο άγγελος της σωτηρίας».

Η Δανή ιεραπόστολος Μαρία Γιάκομπσεν ανάμεσα σε ορφανά Αρμενόπουλα (φωτ.: Armenian Genocide Museum-Institute)

Η Γενοκτονία των Αρμενίων έφερε στην αγκαλιά της χιλιάδες παιδιά. Η ίδια υιοθέτησε τρία για να τα σώσει ωστόσο στην πραγματικότητα διέσωσε πολλές χιλιάδες ορφανά. Βραβεύτηκε για το έργο της πολλές φορές, από διαφορετικές χώρες και οργανισμούς. Εκείνη όμως χαιρόταν ξέροντας πόσα παιδιά επέζησαν με τη βοήθειά της.

• Πηγές: Armenian Genocide Museum-Institute, auroraprize.com, Near East Foundation.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Νεαρό κορίτσι με φερετζέ στην Τουρκία του προηγούμενου αιώνα (φωτ.: nilufergokce.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κυριακής Σοϊλεμένογλου: «Εκεί που πάτε, θα πεθάνετε. Άφησε το κορίτσι σου να ζήσει»

23/10/2025 - 8:21μμ
Ο τελευταίος σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Μωάμεθ ΣΤ', το 1918 (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/
File:Sultan_Mehmed_VI)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Οκτώβριος 1918: Τούρκοι ομολογούν δημόσια τα εγκλήματα κατά Ελλήνων και Αρμενίων

22/10/2025 - 10:00μμ
Μαθήτριες του Παρθεναγωγείου Κερασούντος μαζί με τις δασκάλες Άννα Βαφειάδου (αρ.) και Φανή Χρυσαφίδου, το 1888 (πηγή: «Η Έξοδος», τόμος Ι / Χαρά Λιουδάκη-Κυπραίου. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Όλγας Ευκαρπίδου: Όλα τα πήρανε οι Τούρκοι, και σπίτια και περιουσίες. Την ψυχή μας την ίδια μας πήρανε

13/10/2025 - 8:44μμ
Ολομέλεια Βουλής – Ειδική εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ( Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Ποντίων: Βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας ζητούν από τον ΥΠΕΞ να θέσει επίσημα στην Τουρκία αίτημα για τα πρακτικά των δικαστηρίων της Αμάσειας

13/10/2025 - 11:12πμ
Αστική σχολή με επτά τάξεις στη Σαφράμπολη (πηγή: «Η Έξοδος», τόμ. ΙΒ' / Προσφορά Χρ. Περδικόπουλου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Χρήστου Σαββίδη: Ο τελάλης φώναξε «Οι Έλληνες να ετοιμάζονται, σε λίγες μέρες θα φύγουν για την Πόλη»

10/10/2025 - 10:32μμ
(Φωτ.: Δήμος Παύλου Μελά)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο Δήμος Παύλου Μελά τίμησε τη μνήμη των Ελλήνων μαρτύρων του Πόντου στα Δικαστήρια της Αμάσειας

6/10/2025 - 12:12πμ
Παιδιά έξω από την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στην Κερασούντα, σε καρτ ποστάλ του προηγούμενου αιώνα
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ιωάννη Γεωργιάδη: Τσέτες περικυκλώσανε το Ορφανοτροφείο. Μέσα κλαίγαμε όλα τα παιδιά. Περιμέναμε ότι θα μας σφάξουνε

4/10/2025 - 8:57μμ
(Φωτ.: pixabay.com/el/users/widespace)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: Εθελοντική αιμοδοσία στην Αλεξανδρούπολη στη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων

3/10/2025 - 5:38μμ
Καρτ ποστάλ που απεικονίζει μέρος των τειχών της Τραπεζούντας Πόντου, το «Μέσο Φρούριο». Διακρίνεται το Διοικητήριο και το κτήριο των φυλακών της πόλης, δεκαετία 1890
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Γαβριήλ Παπαδόπουλου: «Αλλάχ, Αλλάχ, τι άνθρωπος είναι αυτός, να φάει τόσο ξύλο και να μη μαρτυρήσει»

24/09/2025 - 9:51μμ
Ασσύριοι που επέζησαν μετά τη σφαγή στη Σιμέλε. Η φωτογραφία είναι δύο χρόνια μετά, το 1935, στη Συρία, κοντά στον Αβώρ, παραπόταμο του Ευφράτη (φωτ.: Assyrian Policy Institute)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ν. Φιλαδέλφεια & Ν. Χαλκηδόνα: Το Δημοτικό Συμβούλιο υποστηρίζει τον αγώνα των Ασσυρίων για αναγνώριση της Γενοκτονίας τους

20/09/2025 - 3:44μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο κόσμος χαιρέτισε με χειροκροτήματα και επευφημίες το φέρετρο, στην πορεία του προς το εσωτερικό της Μητρόπολης (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Πλήθος κόσμου για το τελευταίο αντίο στον Διονύση Σαββόπουλο – Δείτε ζωντανά

15 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Καλλιθέα: 50χρονος επιτέθηκε με μαχαίρι σε αστυνομικό και προκάλεσε φθορές σε αυτοκίνητα

51 λεπτά πριν
(Πηγή: facebook.com/poe.org)

ΣΠΟΣ ν. Θεσσαλονίκης: Με νέα σύνθεση το Περιφερειακό Συμβούλιο και η Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας

1 ώρα πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ ενώ ετοιμάζεται να φύγει από το South Lawn στον Λευκό Οίκο για την περιοδεία του στην Ασία (φωτ.: EPA/ Francis Chung / POOL)

Ντόναλντ Τραμπ: Περιοδεία στην Ασία κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος – Επιθυμεί να συναντήσει τον Κιμ Γιόνγκ Ουν

2 ώρες πριν
(Εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Ποιο είναι το σπάνιο κειμήλιο από τη Μονή του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα που βρέθηκε στη Συλλογή του Τατοΐου

2 ώρες πριν
Είσοδος του βασιλιά Γεωργίου Α' στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το 1912 (πηγή: Ρωμαΐδης-Zeitz/ benaki.org/ΦΑ_9_949)

Θεσσαλονίκη: Από την απελευθέρωση στην εγκατάλειψη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign