pontosnews.gr
Κυριακή, 26/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα λάθη, οι ευθύνες της κυβέρνησης και η νέα μονάδα δασοπυρόσβεσης: Απαντήσεις Μητσοτάκη για τις φωτιές

Βασικά ερωτήματα το «ποιος φταίει» και «τι πήγε λάθος»

12/08/2021 - 4:58μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μετά από δύο διαγγέλματα σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές, σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία δέχθηκε βροχή ερωτήσεων σχετικά με το «ποιος φταίει» και «τι πήγε λάθος».

Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους ρεπόρτερ που βρέθηκαν στα μέτωπα. «Βοήθησαν την κοινή γνώμη και εμάς να αντιληφθούμε πραγματικά τι συνέβαινε», ανέφερε.

Είπε ακόμα ότι διανύουμε τη 10η ημέρα μιας πρωτοφανούς επίθεσης της φύσης, υπενθυμίζοντας τις ταυτόχρονες εστίες που τροφοδοτήθηκαν από έναν πρωτοφανή καύσωνα και την πολύμηνη ξηρασία. «Προστατέψαμε χιλιάδες ανθρώπους, αλλά χάσαμε δάση», τόνισε.

Μίλησε για την «αυτοθυσία των μαχητών της πρώτης γραμμής», εκτίμησε ότι έχουμε και άλλες δύσκολες μέρες μπροστά μας μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, και επανέλαβε ότι «η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και μας δείχνει ότι όλα πρέπει να αλλάξουν».

Εξ αρχής κυρίαρχος στόχος μας στις φυσικές καταστροφές ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ζωής. Ακολουθεί η προστασία των περιουσιών, των κρίσιμων υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτή την ιεράρχηση ακολουθήσαμε.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) August 12, 2021

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι στόχος ήταν η προστασία της ζωής, ανθρώπων και ζώων, στη συνέχεια η προστασία της περιουσίας και των υποδομών και μετά του περιβάλλοντος. «Πολλά είναι τα σπίτια που καταστράφηκαν, αλλά κανένας οικισμός δεν καταστράφηκε ολοσχερώς», πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θέλει και μπορεί να ξαναχτίσει ό,τι γκρέμισαν οι φωτιές. «Η καλύτερη απάντηση στον δικαιολογημένο πόνο και την οργή των πολιτών που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται είναι ότι και σε άλλες καταστροφές αυτό που δεσμευτήκαμε, το κάναμε», συνέχισε.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Επίσης, δεσμεύθηκε ότι οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται τις επόμενες ημέρες και ότι θα υπάρξουν γενναίες ενισχύσεις σε όλους τους πληγέντες. «Ειδικά η βόρεια Εύβοια θα κάνει μια νέα αρχή», υποστήριξε.

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται για το νησί είναι η ανάταξη της οικονομίας, πολλά έργα υποδομής, καθώς και τρόποι για να τα βγάλουν πέρα στο μεσοδιάστημα οι άνθρωποι που ζούσαν από το περιβάλλον, όπως οι ρητινοσυλλέκτες.

Θέλω να απευθυνθώ προσωπικά στους κατοίκους της βόρειας Εύβοιας, να τους πω ότι καταλαβαίνω την οργή που αισθάνονται, αλλά και την απογοήτευση. Και θέλω να τους πω ότι δεν θα είναι αβοήθητοι. Το κράτος θα είναι κοντά τους.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) August 12, 2021

Η συγγνώμη και η απόδοση ευθυνών

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη συγγνώμη που ζήτησε στο διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για μια «κινητήριο δύναμη: Τη συνειδητοποίηση ενός προβλήματος, την απόφαση για δράση, μια αφετηρία –και όχι τέλος–  για να μην επαναληφθεί αυτή η εμπειρία».

Όσον αφορά στην απόδοση ευθυνών, ξεκαθάρισε πως αυτό θα γίνει αλλά όχι εν βρασμώ και την ώρα που είναι σε εξέλιξη η μάχη.

«Η κυβέρνησή μας δεν διστάζει να αναγνωρίζει τα λάθη της. Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν», ισχυρίστηκε.

Σχετικά με την κριτική για τις μαζικές εκκενώσεις, απάντησε: «Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ ποιος μπορεί να ασκεί κριτική για μια πολιτική η οποία έχει ως υπέρτατο στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Θεωρώ χυδαία τη σπέκουλα που χτίστηκε κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάνω στην επιλογή των εκκενώσεων. Έχουμε πολύ τραυματικές εμπειρίες στο συλλογικό υποσυνείδητο από άλλες πυρκαγιές του παρελθόντος. Στις προτεραιότητές μας όταν μιλούσαμε για τις αλλαγές της Πολιτικής Προστασίας τους είπα ότι πρέπει να έχουμε έναν οργανωμένο μηχανισμό εκκενώσεων για να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές».

Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ ποιος μπορεί να ασκεί κριτική σε μια πολιτική η οποία έχει ως υπέρτατο στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η εξασφάλιση ενός οργανωμένου μηχανισμού εκκενώσεων που θα ξεκινάει από τη λειτουργία του «112», ήταν από τις πρώτες προτεραιότητές μας.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) August 12, 2021

Στο μείζον «ερώτημα «ποιος φταίει», ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Θεωρώ πολύ σημαντικό να δούμε με καθαρό μυαλό τι πήγε λάθος. Η πρόληψη πρέπει να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και αποτελεί σημαντική παράμετρο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Δώσαμε 51 εκατομμύρια για πρόληψη. Με πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας καθαρίστηκαν 19 οικισμοί και κοινότητας που προσομοίαζαν πολύ με το Μάτι. Η Ιπποκράτειος Πολιτεία ήταν μία από αυτές, που προστατεύθηκε σε μεγάλο βαθμό. Είχαμε θέσει προτεραιότητα να παρέμβουμε στα πρώην βασιλικά κτήματα. Υλοτόμοι καθάριζαν δύο μήνες πριν την πυρκαγιά, γιατί είχαμε το πρόβλημα της Μήδειας. Τα βασιλικά κτήματα έχουν δύο αντιπυρικές ζώνες», ανέφερε.

Το επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με μάνικα

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα, αλλά συντονίζει και επιβλέπει. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι τα εναέρια μέσα που είχε στη διάθεσή της η χώρα μας ήταν «περισσότερα από ποτέ» και παρέπεμψε στις απαντήσεις που έδωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Κληθείς δε να απαντήσει και στα σενάρια που κυκλοφορούν πως πίσω από τις φωτιές κρύβονται σχέδια για ανεμογεννήτριες και επενδύσεις real estate, χαρακτήρισε «ανυπόστατη» αυτή τη συζήτηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη στήριξή του στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Νίκο Χαρδαλιά για τις ενέργειές τους στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ειδικά για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, είπε: «Ο ρόλος ενός υπουργού στην πρώτη γραμμή δεν είναι μόνο να κατευθύνει αλλά και να βρίσκεται κοντά στις δυνάμεις. Προτιμώ έναν υπουργό που είναι παρών στο πεδίο παρά να είναι εξαφανισμένος».

Ας συμφωνήσουμε ότι τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Όταν ο κύριος Χαρδαλιάς έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις μάλιστα, ασκήθηκε κριτική στην κυβέρνηση ότι μοιράζει εκατομμύρια. Απεδείχθη ότι έπρεπε, ενδεχομένως, να είχαμε μισθώσει ακόμα περισσότερα.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) August 12, 2021

Επιπλέον δεσμεύθηκε ότι του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι. «Θα παρέμβουμε προληπτικά. Δεν μπορώ να ακυρώσω την προετοιμασία που έγινε, αλλά το φαινόμενο ξεπέρασε τις δυνατότητές μας και το επίπεδο προετοιμασίας μας», ανέφερε.

Τέλος, προανήγγειλε τη σύσταση μιας νέας μονάδας δασοπυρόσβεσης, με το όνομα «Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων» (ΕΜΟΔΕ), εντός του 2022.

Όπως είπε, θα αποτελείται από παλιούς και έμπειρους πυροσβέστες, ενώ θα γίνουν και 500 νέες προσλήψεις.

«Θα μπορούν να μπαίνουν μέσα στο δάσος και να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά πριν φτάσει στο οδικό δίκτυο. Μπορεί να ζητήσουμε και τη συνδρομή για τεχνογνωσία από άλλες χώρες», κατέληξε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καθαρισμός και απολύμανση στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληραίνει η κόντρα για τον Άγνωστο Στρατιώτη: Στα δικαστήρια ο Δούκας

24/10/2025 - 2:10μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 23 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: European Union)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για ελληνοτουρκικά: Mακάρι η Τουρκία να άλλαζε άποψη

24/10/2025 - 10:32πμ
(Φωτ.: pixabay.com/Anestiev)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πινγκ πονγκ υπουργείου Άμυνας και Δήμου Αθηναίων για το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

24/10/2025 - 8:32πμ
Η σημαίες της Ελλάδας και της Τουρκίας κατά τη διάρκεια σύσκεψης σε υπουργικό επίπεδο (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας-Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

22/10/2025 - 11:33μμ
Εικόνα από την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την κυβερνητική τροπολογία που προβλέπει την απαγόρευση κατάληψης, αλλοίωσης ή πραγματοποίησης οποιασδήποτε δημόσιας συνάθροισης στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Στη φωτογραφία διακρίνονται ο Κώστας Καραμανλής, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης  (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγνωστος Στρατιώτης: Ψηφίστηκε η τροπολογία για την προστασία του μνημείου με 159 ψήφους «υπέρ»

22/10/2025 - 7:01μμ
Στιγμιότυπο από τη χθεσινοβραδινή διαμαρτυρία μπροστά από τη Βουλή, σχετικά με την ψήφιση της τροπολογίας για το Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Ο Ν. Δένδιας «δεν εξέφρασε καμία απολύτως διαφωνία» για τον Άγνωστο Στρατιώτη

22/10/2025 - 9:45πμ
Τα ονόματα των θυμάτων των Τεμπών μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένσταση αντισυνταγματικότητας από την αντιπολίτευση για το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

21/10/2025 - 12:12μμ
(Φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία για τη χρήση του χώρου του Άγνωστου Στρατιώτη

20/10/2025 - 9:10μμ
Ο Χακάν Φιντάν σε παλαιότερη κοινή συνέντευξη Τύπου στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα (φωτ.: ΕΡΑ/Γιάννης Κολεσίδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χακάν Φιντάν: Στην Ελλάδα «το χαρτί της Τουρκίας» γίνεται αντικείμενο εσωτερικής πολιτικής εκμετάλλευσης

19/10/2025 - 11:21πμ
(Φωτ.: onlarissa.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Η Ευρώπη να ξαναβρεί την πυξίδα της στις χριστιανικές της ρίζες

18/10/2025 - 4:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Και δεύτερη προφυλάκιση αποφάσισαν ανακριτής και εισαγγελέας

2 ώρες πριν
Ο Μάρκο Ρούμπιο (πρώτος από δεξιά) συνομιλεί με συγγενείς Ισραηλινών ομήρων (φωτ.: Χ/Secretary Marco Rubio)

Γάζα: «Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επιστροφή όλων των σορών» – 13 δεν έχουν ακόμη παραδοθεί από τη Χαμάς

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σεραφείμ Καραμβαλάσης)

Super League: Πρώτο τρίποντο για την ΑΕΛ – «Διπλό» ο Ατρόμητος, ισοπαλία στη Νεάπολη

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΙΟ)

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U19 ILCA 7: Χρυσός ο Πετριανός

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Christopher Neundorf)

Να μην ξεχάσω: Να πω αντίο στη θερινή ώρα τα ξημερώματα

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Greek Basketball League: 4×4 η ΑΕΚ, νίκες για ΠΑΟΚ, Καρδίτσα – Πρώτη επιτυχία για Άρη

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign