pontosnews.gr
Κυριακή, 12/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα κεραμικά της πατρίδας του Αισώπου στο Μουσείο Μπενάκη, 100 χρόνια από την κατάληψη της πόλης από τον ελληνικό στρατό (photos)

Το αρχαίο Κοτύαιον ή η σημερινή Κιουτάχεια «αποκαλύπτεται» αλλιώς

17/06/2021 - 4:36μμ
Εσωτερικό του εργαστηρίου Şark Çini. Κιουτάχεια, μέσα δεκαετίας 1920. Ιδιωτική συλλογή.

Εσωτερικό του εργαστηρίου Şark Çini. Κιουτάχεια, μέσα δεκαετίας 1920. Ιδιωτική συλλογή.

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στο προσκήνιο φέρνει τα μοναδικά κεραμικά του αρχαίου Κοτύαιον, της σημερινής Κιουτάχειας, έκθεση που άνοιξε σήμερα, στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης.

Η έκθεση που γίνεται με αφορμή τα 100 χρόνια από την κατάληψη της πόλης από τον ελληνικό στρατό, τον Ιούλιο του 1921, φιλοξενεί κεραμικά από τα σπουδαιότερα εργαστήρια εκείνης της εποχής αλλά και από τα αγγειοπλαστεία Ρωμιών όπως ήταν του Μηνά Αβραμίδη.

Από τις πρώτες ημέρες της κατοχής, οι Έλληνες εντυπωσιάστηκαν από την πόλη και οι «πορσελάνες» της Κιουτάχειας έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς.

Σιγά-σιγά στα εργαστήρια εμφανίστηκαν τα πρώτα κεραμικά με ελληνικές επιγραφές. Πρόκειται για αγγεία που αρχικά αποτυπώνουν το ιστορικό γεγονός της νικηφόρας μάχης, ενώ στη συνέχεια αποκτούν περισσότερο αναμνηστικό χαρακτήρα με τις λέξεις «ΕΝΘΥΜΙΟΝ ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑΣ» ή «ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑ», καθώς και τα αρχικά ή και ολόκληρο το όνομα του ιδιοκτήτη τους μετά από παραγγελία.

Στην πλειοψηφία τους ήταν χρηστικά αντικείμενα όπως δίσκοι, φλυτζάνια, τσαγιέρες, πιάτα, βάζα, ανθοδοχεία, μποτίλιες νερού κ.λπ., αλλά και πιο ογκώδη, όπως τραπέζια με κεραμικές επιφάνειες.

Η ελληνική κατοχή της Κιουτάχειας διήρκεσε ένα έτος, ένα μήνα και 14 ημέρες.

Με την υποχώρηση του ελληνικού στρατού στα μέσα Αυγούστου του 1922, άρχισε η έξοδος των ελληνικής και αρμενικής καταγωγής κατοίκων της Κιουτάχειας προς Προύσα και στη συνέχεια μέσω Μουδανιών προς Θεσσαλονίκη και Ανατολική Θράκη. Μετά την αποχώρηση των χριστιανών η Κιουτάχεια έχασε για πάντα τον πολυπολιτισμικό και πολυεθνικό της χαρακτήρα. Ο πόλεμος διέκοψε βίαια μία συνύπαρξη αιώνων των τριών μεγαλύτερων κοινοτήτων της πόλης.

Ενεπίγραφος δίσκος σερβιρίσματος με τη φράση «Ενθύμιον Κιουτάχειας Ζωή Γ. Μωραΐτου 1921» πιθανόν από το εργαστήριο των αδελφών Hadjiminasian. Αποτελούσε μέρος προικώου σερβίτσιου τσαγιού. Κιουτάχεια, 1921. Διαστάσεις: 45,7 x 27 εκ. Ιδιωτική συλλογή.Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Από το 1923 ιδρύθηκαν εργαστήρια και εργοστάσια αγγειοπλαστικής όπου εργάστηκαν Έλληνες και Αρμένιοι τεχνίτες πρόσφυγες από την Κιουτάχεια, συνεχίζοντας την κεραμική παράδοση της πατρίδας τους. Ανάμεσα στους καλλιτεχνικούς ρυθμούς του εργοστασίου της «Κεραμεικός ΑΑΕ» υπήρχε και μια κατηγορία θεμάτων εμπνευσμένων από τα μοτίβα της Κιουτάχειας, που χαρακτηρίζονταν ως ρυθμός Μικράς Ασίας.

Με την έκθεση αυτή δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να έχουν πρόσβαση σε κεραμικά που αποτελούν τεκμήρια του ιστορικού παρελθόντος, με άλλα λόγια να έρθουν για πρώτη φορά σε άμεση επαφή με μια άγνωστη και αφανή πτυχή της Μικρασιατικής Εκστρατείας.

Ο πόλεμος, ο ενθουσιασμός της νίκης, η εξατομίκευση μιας μικρής πολυτέλειας, η μελλοντική γαμήλια ευτυχία, αλλά και η επιφυλακτικότητα για την τελική έκβαση της εκστρατείας, αποτυπώνονται, άλλοτε με εμφανή και άλλοτε με αδιόρατο τρόπο, πάνω στα κεραμικά που βγαίνουν από τα καμίνια της Κιουτάχειας λίγα μόλις χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή του μετώπου.

Γαλατιέρα με κείμενο «1922 ΕΝΘΥΜΙΟΝ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑΣ…». Κιουτάχεια, 1922. Ύψος: 11,5 εκ. Ιδιωτική συλλογή.

Την έκθεση επιμελήθηκε ο ερευνητής Ντίνος Κόγιας, ενώ την οργάνωση και τον συντονισμό από το Μουσείο Μπενάκη ανέλαβαν η Μίνα Μωραΐτου, επιμελήτρια των συλλογών ισλαμικής τέχνης, και η Γκρέτα Βασιλείου, βοηθός επιμελητή.

Την έκθεση συνοδεύει πλούσια εικονογραφημένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη δίγλωσση έκδοση (ελληνικά/αγγλικά). Μέσα από το πρωτότυπο και εξαιρετικά γοητευτικό υλικό παρουσιάζονται, από τον επιμελητή της έκθεσης Ντίνο Κόγια, ποικίλες και άγνωστες πτυχές της κεραμικής της Κιουτάχειας (τέλος 19ου-αρχές 20ού αιώνα).

H κεραμική εντάσσεται στο ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο αυτής της περιόδου, με ιδιαίτερη έμφαση στην περίοδο της κατοχής της πόλης από τον ελληνικό στρατό (Ιούλιος 1921-Αύγουστος 1922). 

Πιάτo του Μηνά Αβραμίδη, με την ελληνική επιγραφή «ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ Ο Β’, ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΗΣ ΠΡΩΣΣΙΑΣ». Κιουτάχεια, αρχές 20ού αιώνα. Διάμετρος: 31 εκ. Ιδιωτική συλλογή.

Η έρευνα επεκτείνεται και στη διασπορά των προσφύγων στην Ελλάδα μετά το 1922, με εκτενή παρουσίαση της αγγειοπλαστικής εταιρείας «ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑ ΑΑΕ» σε συνδυασμό με την προσαρμογή του οθωμανικού διακοσμητικού ρεπερτορίου στις νέες κοινωνικοοικονομικές και πολιτισμικές συνθήκες. Επίσης, στους Αρμένιους τεχνίτες που εγκαταστάθηκαν στην Ιερουσαλήμ, αλλά και στην ανασύσταση της κεραμικής τέχνης στην Κιουτάχεια στα πρώτα χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Πληροφορίες

  • Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, Ασωμάτων 22 και Διπύλου 12. Τηλ.: 210 3251311.
  • Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10.00-18.00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: Κλειστά
  • Διάρκεια έκθεσης: 17 Ιουνίου 2021  – 16 Ιανουαρίου 2022.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το θραύσμα του κιονόκρανου, το οποίο προέρχεται από το Λεωνιδαίο της Αρχαίας Ολυμπίας (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θραύσμα κιονόκρανου επαναπατρίστηκε από τη Γερμανία – Είχε απομακρυνθεί παράνομα τη δεκαετία του ’60

11/10/2025 - 3:28μμ
Μέρος της δημοτικής έκτασης που παραχωρήθηκε για ανασκαφή, κοντά στη σύγχρονη Αρίσβη (φωτ.: Δήμος Δυτικής Λέσβου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στη Δυτική Λέσβο μπαίνει η αρχαιολογική σκαπάνη για να έρθει στο φως η αρχαία Αρίσβη

11/10/2025 - 11:57πμ
Γυναικείο άγαλμα ρωμαϊκών χρόνων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς (πηγή: efa-kilkis.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κιλκίς: Γλυπτά του Αρχαιολογικού Μουσείου θα αφηγηθούν την ιστορία τους – Πώς μπορείτε να την ακούσετε

10/10/2025 - 3:36μμ
Ο Λάσλο Κρασναχορκάι στο σπίτι του έξω από τη Βουδαπέστη, 11 Ιουλίου 2012 (φωτ.: EPA / Gyula Czimbal)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025 στον Ούγγρο Λάσλο Κρασναχορκάι

9/10/2025 - 2:48μμ
Η ηθοποιός Χρύσα Παπά σε χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την παράσταση (φωτ.: Αγγελική Κοκκοβέ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου» ξανά στη Θεσσαλονίκη

5/10/2025 - 10:33μμ
Άποψη των λουτρών που βρέθηκαν στον Όλυμπο Λυκίας, στην Αττάλεια (φωτ.: Πρακτορείο Anadolu)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τουρκία: Σπάνιο λουτρό στον Όλυμπο της Λυκίας αποκαλύπτει τη ζωή Βυζαντινού επισκόπου

5/10/2025 - 12:41μμ
Από την τελετή παράδοσης των αρχαιοτήτων στις ελληνικές Αρχές (πηγή: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νέα Υόρκη: Ο Ελληνοαμερικανός αντιεισαγγελέας Μάθιου Μπογδάνος παρέδωσε 29 αρχαιότητες στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας

3/10/2025 - 7:29μμ
Ο Γιώργος Ζαμπέτας (φωτ. αρχεία:  facebook.com/ zampetasgiorgos)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιώργος Ζαμπέτας: Η απίστευτη ιστορία του τραγουδιού «Πού ‘σαι Θανάση» και ο στιχουργός Χαράλαμπος Βασιλειάδης

2/10/2025 - 2:25μμ
Γραφιστική απεικόνιση της Πόλυ Πάνου από το εξώφυλλο του ομώνυμου LP της που κυκλοφόρησε από την Panivar, το 1973
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πόλυ Πάνου: Η ζωή, οι επιτυχίες, ο υιοθετημένος γιος, η οικογενειακή διαμάχη και το τέλος της «αρχόντισσας» του λαϊκού τραγουδιού

29/09/2025 - 3:06μμ
Η Σοφία Λόρεν στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο, σε συνέντευξη Τύπου για την ταινία «Between Strangers», την οποία έγραψε και σκηνοθέτησε ο γιος της Εντουάρντο Πόντι. 13 Σεπτεμβρίου 2002 (φωτ.: EPA / Photo AFP / JP Moczulski)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σοφία Λόρεν: Η πιο όμορφη Ιταλίδα του Χόλιγουντ έγινε 91 – Η σπουδαία καριέρα, οι κατακτήσεις, η ζωή τα τελευταία χρόνια

27/09/2025 - 2:38μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pressAgency)

Έκρηξη σε παράρτημα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στη Συγγρού

8 ώρες πριν
Μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Ομήρων στο Τελ Αβίβ (φωτ.: EPA/Abir Sultan)

Ισραήλ: Xιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ομήρων – Μίλησαν και οι απεσταλμένοι του Τραμπ

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI - MEGA PRESS / Παύλος Μακρίδης)

Greek Basketball League: Νίκη στο φινάλε για τον ΠΑΟΚ – 0/2 ο Άρης

9 ώρες πριν
Η Νταϊάν Κίτον στο Λος Άντζελες τον Αύγουστο του 2022 (φωτ.: EPA/Caroline Brehman)

Πέθανε η βραβευμένη με Όσκαρ Αμερικανίδα ηθοποιός Νταϊάν Κίτον

9 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/Σύλλογος Ποντίων Φυλής Τραπεζουντα)

Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Η Τραπεζούντα»: Αύριο ο αγιασμός για τη νέα πολιτιστική σεζόν

10 ώρες πριν
Ο Βλαντίμιρ Κωνσταντινίδης με φόντο το έμβλημα του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας (πηγή: mfa.gov.ge)

Βλαντίμιρ Κωνσταντινίδης: Ένας Έλληνας επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Γεωργίας

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign