pontosnews.gr
Τρίτη, 10/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι ήρωες της πανδημίας κάνουν Χριστούγεννα στα νοσοκομεία

Τι ζητούν ως... δώρο και τι περιμένουν

25/12/2020 - 11:23πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Λίγο προτού τελειώσει ο χρόνος που έφερε το σύστημα υγείας και τους ανθρώπους του στα όρια τους, γιατροί και νοσηλευτές παραμένουν στην πρώτη γραμμή της μάχης και τα Χριστούγεννα, δίπλα σε ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19.

«Είναι δύσκολο να αντικρίζεις στα μάτια τον ασθενή την ημέρα των Χριστουγέννων που ξέρεις ότι θα είναι μόνος του σε ένα δωμάτιο, χωρίς τη δυνατότητα να έχει ούτε κι αυτός τους δικούς του ανθρώπους δίπλα», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σταματούλα Τσικρικά, επιμελήτρια στο «Σωτηρία» και πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος.

Με τις αντοχές να έχουν αρχίσει να λιγοστεύουν, και εκείνη θα περάσει τις γιορτές μακριά από την οικογένειά της. «Δυσκολευόμαστε πάρα πολύ. Πρέπει να είμαστε στο νοσοκομείο πολλές ώρες, με άσχημες καμιά φορά συναισθηματικές εκβάσεις για εμάς. Ξέρετε, είναι δύσκολο να παίρνεις και να ενημερώνεις ότι ο ασθενής σου δεν είναι καλά», τόνισε.

Ο χρόνος έχει άλλη σημασία

Στα νοσοκομεία αναφοράς για Covid-19 ο χρόνος αποκτά διαφορετική σημασία. Το προσωπικό ασφαλείας, οι καθαριστές, οι τραυματιοφορείς, εργάζονται αξιοποιώντας κάθε δευτερόλεπτο. Στις δε ΜΕΘ πολλές φορές μετρά αντίστροφα, και οι συνθήκες απαιτούν ένα άτομο για πάνω από τρεις βαριά ασθενείς.

Όμως, σημασία για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές έχει το να επιστρέψουν οι νοσηλευόμενοι στις οικογένειές τους. Στα πρόσωπα τους βλέπουν πολλές φορές τον πατέρα ή τη μητέρα τους και αγαπημένους τους συγγενείς.

Εκτός από την απαραίτητη νοσηλεία, ένα σφίξιμο στο χέρι, ένα ελαφρύ χτύπημα στην πλάτη και ένας εγκάρδιος λόγος είναι μέρος της διαδικασίας διασωλήνωσης, ειδικά αυτές τις ημέρες.

Πρόσφατα στη ΜΕΘ του «Σωτηρία» με προστατευτικές στολές, μάσκες, γάντια και ειδικά γυαλιά το προσωπικό ευχήθηκε σε μια 70χρονη για τα γενέθλιά της – η ασθενής κατάφερε να σταθεί στα πόδια της χάρη στη βοήθειά τους. Στα δεξιά της βρισκόταν ο φυσικοθεραπευτής Δημήτρης Κοντός.

Δουλειά του είναι να δίνει ανάσα στους ασθενείς. «Ένα, δύο, τρία και πάμε», λέει κάνοντας τεχνητή αναπνοή. «Το χειρότερο είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι μόνοι τους εντελώς», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και έκανε έκκληση για τήρηση των μέτρων, ώστε όλοι να παραμείνουν υγιείς. Παρ’ όλα αυτά δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να υπάρξει άνοδος των κρουσμάτων μετά τις γιορτές.

Σκληρά Χριστούγεννα

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουν πιο πολύ καιρό απ’ όλους τους πολίτες να ευχαριστηθούν στιγμές με την οικογένειά τους, προκειμένου να τους προστατέψουν. Τα φετινά Χριστούγεννα είναι πολύ σκληρά γιατί επιβάλουν κοινωνική αποστασιοποίηση.

«Πολλοί από εμάς επιλέγουμε συμπεριφορές οι οποίες δεν είναι και πολύ συμβατές με ένα κοινωνικό ζώο όπως είναι ο άνθρωπος. Απομονωνόμαστε, κρατάμε ανθρώπους μακριά», τόνισε ο υπεύθυνος της κλινικής Covid-19 του «Ευαγγελισμού» Γιάννης Καλομενίδης. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας υπογράμμισε ακόμα ότι όλοι θέλουν να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους σε συνθήκες που επιτρέπουν την άσκηση της ιατρικής και όχι σε πολεμικές συνθήκες, όπως έγινε στη βόρεια Ελλάδα τον Νοέμβριο.

Στην κλινική του «Ευαγγελισμού» κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας νοσηλεύθηκαν πάνω από 700 ασθενείς.

Η μεγαλύτερη γιορτή φέτος στα νοσοκομεία είναι η έναρξη του εμβολιασμού στις 27 Δεκεμβρίου, επιβεβαίωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νοσηλευτής στη ΜΕΘ του «Σωτηρία» Γιώργος Κούρτης. Το ίδιο είπε και ο 53χρονος Γιώργος Μπαλάσκας, νοσηλευτής στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού». «Περιμένουμε να πάρουμε κάποια ανάσα και με το εμβόλιο γιατί είναι και η μόνη ελπίδα να αλλάξει η ζωή μας. Δεν μπορούμε να ζούμε άλλο έτσι», υπενθύμισε.

Βέβαια, οι ήρωες με τις λευκές και πράσινες στολές δεν περιμένουν μονάχα το εμβόλιο τα φετινά Χριστούγεννα, αλλά να υπάρξει σύνεση και λογική στους αρνητές των εμβολίων και σε όσους στιγματίζουν το προσωπικό των νοσοκομείων. Σαν δώρο ζητούν να μην επαναληφθούν περιστατικά όπως εκείνο με τη νοσοκόμα που δεν κατάφερε να νοικιάσει το σπίτι που ήθελε να μείνει, καθώς οι ένοικοι της πολυκατοικίας τη… φοβήθηκαν.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Σοφία Χρηστίδου έξω από σχολική αίθουσα
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα για το θάνατο της καθηγήτριας που είχε καταγγείλει bullying από μαθητές

10/03/2026 - 3:40μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: Μεγάλη επιχείρηση εξάρθρωσης κυκλώματος παράνομων τυχερών παιχνιδιών

10/03/2026 - 11:58πμ
Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Παρατείνονται οι αλλαγές στη Γραμμή 6 του τραμ Πικροδάφνη-Σύνταγμα λόγω έργων στη Βασιλίσσης Όλγας

10/03/2026 - 11:01πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 35χρονος για ασελγείς πράξεις σε βάρος της 5χρονης ανιψιάς του

10/03/2026 - 10:31πμ
Το δέντρο της γνώσης, χαραγμένο σε επιτύμβια πλάκα (πηγή: getarchive.net)
ΕΛΛΑΔΑ

Στη νηστεία (Μέρος Γ’)

10/03/2026 - 9:35πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Ήπιος ο καιρός σήμερα, με λίγες τοπικές νεφώσεις σε όλη τη χώρα

10/03/2026 - 8:08πμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Προφυλακίστηκε ο 82χρονος συνταξιούχος γιατρός με την κατηγορία της πορνογραφίας ανηλίκων μέσω διαδικτύου

9/03/2026 - 6:23μμ
Η σήραγγα Συρτού στην Εγνατία (φωτ.: Dr. Pinczés Sándor)
ΕΛΛΑΔΑ

Εγνατία Οδός: Αθωωτική απόφαση για τη φερόμενη υπερκοστολόγηση των 43 εκατ. ευρώ σε Παναγία και Συρτό στα Γρεβενά

9/03/2026 - 4:51μμ
Ο Γιάννης Λαγός αντέδρασε έντονα κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής αγόρευσης (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής στο Εφετείο: Απόρριψη όλων των ελαφρυντικών εισηγήθηκε η εισαγγελέας – Γ. Λαγός: «Γελοιοποιήστε μέχρι τελευταία μέρα. Καταδικάστε μας και μην πείτε τίποτα»

9/03/2026 - 11:29πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Ιωάννινα: Κλειστά σήμερα τα σχολεία, μετά ισχυρό τον σεισμό – Προληπτική η αναστολή λειτουργίας τους

9/03/2026 - 9:12πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρώτος από δεξιά ο Γιώργος Θεοδοσιάδης με άλλα μέλη του «Ξενιτέα» και τον νυν πρόεδρο Χ. Ναβροζίδη (δεύτερος από αριστερά) (φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Κω «Ξενιτέας»)

Ο «Ξενιτέας» της Κω αποχαιρετά τον Γ. Θεοδοσιάδη, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του – Η τελευταία επιθυμία του

5 λεπτά πριν
Κύπριοι αστυνομικοί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας (φωτ.: EPA / Alex Mita)

Σύλληψη στην Κύπρο για σχέδιο επιθέσεων της Χαμάς στην Ευρώπη – Ύποπτος για μεταφορά πυρομαχικών

41 λεπτά πριν
Καπνός υψώνεται μετά από πυραυλικό χτύπημα στην κεντρική Τεχεράνη, 10 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή – Ημέρα 11: Νέα πλήγματα, απειλές για κλιμάκωση και παράθυρο συνομιλιών από Τραμπ

1 ώρα πριν
Η Σοφία Χρηστίδου έξω από σχολική αίθουσα

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα για το θάνατο της καθηγήτριας που είχε καταγγείλει bullying από μαθητές

2 ώρες πριν
Αγόρια και κορίτσια της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Αντίποδες (φωτ.: Facebook / Pontiaki Estia Melbourne)

Τα ποντιόπουλα της Μελβούρνης πριν από τη σκηνή: Τα παρασκήνια δείχνουν το μέλλον της παράδοσης

2 ώρες πριν
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνάντηση στο Κρεμλίνο με τον γαμπρό του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ. 2 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Alexander Kazakov / Sputnik / Kremlin Pool)

Μπορεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή;

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign