pontosnews.gr
Σάββατο, 8/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Λεμόνια Νότιας Αφρικής κι άλλων χωρών πωλούνται στη βόρεια Ελλάδα το καλοκαίρι

20/08/2020 - 8:15μμ
Λεμόνια Νότιας Αφρικής κι άλλων χωρών πωλούνται στη βόρεια Ελλάδα το καλοκαίρι
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε είδος… πολυτελείας, για πέντε μήνες το χρόνο, μετατρέπονται τα ελληνικά λεμόνια για τους καταναλωτές κυρίως της βόρειας Ελλάδας, λόγω της μειωμένης παραγωγής στη χώρα μας, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος.

«Από τα μέσα Ιουνίου μέχρι και τον Οκτώβριο δεν έχουμε παραγωγή ελληνικού λεμονιού, με αποτέλεσμα η όποια ποσότητα διαθέτουν οι Έλληνες παραγωγοί να κατευθύνεται εξ ολοκλήρου στην αγορά της Αττικής», διευκρίνισε, και αναφερόμενος στη Β. Ελλάδα εκτίμησε ότι «σε ενάμιση μήνα το πολύ θα φτάσει το ελληνικό λεμόνι και στην Μακεδονία».

Στα μέσα Σεπτεμβρίου ξεκινά η πρώτη συγκομιδή στην Ελλάδα, διαδικασία που ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο.

Συνεπεία λοιπόν του κενού που καλύπτεται από εισαγωγές, συνιστά στους Έλληνες καταναλωτές όταν αγοράζουν λεμόνια εκτός εποχής να προτιμούν πάντα αυτά που πρασινίζουν, γιατί εκείνα που είναι κίτρινα, αποκτούν το συγκεκριμένο χρώμα με τεχνητά μέσα. «Νοέμβριο με Ιούνιο τα λεμόνια είναι από μόνα τους κίτρινα. Όλες τις άλλες εποχές, το πολυπόθητο αυτό χρώμα που χαρακτηρίζει τα λεμόνια, δεν είναι φυσικό», υπογράμμισε.

Η ελληνική παραγωγή καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας ζήτησης αλλά δεν επαρκεί για όλο το χρόνο, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια τα λεμόνια της Αργεντινής να καλύπτουν σταδιακά ολοένα και μεγαλύτερη χρονική περίοδο. Μετά την πρόσφατη απόφαση όμως της ΕΕ να απαγορεύσει την εισαγωγή τους, τα λεμόνια της Νότιας Αφρικής (αλλά και της Ισπανίας κι άλλων χωρών) είναι αυτά που… επελαύνουν για να καλύψουν το κενό που αφήνουν οι εισαγωγές της Αργεντινής.

«Λύσεις για την ελληνική παραγωγή υπάρχουν», τονίζει ο Θ. Σωτηρόπουλος, και επισημαίνει ότι «με αναδιάρθρωση καλλιεργειών και ένταξη νέων ποικιλιών λεμονιού, η Ελλάδα θα μπορέσει να διαθέτει οκτώ μήνες το χρόνο ελληνικό λεμόνι, έναντι πέντε που είναι σήμερα».


(Φωτ.: pixabay.com)

Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα πρέπει να στηρίξει κυρίως τους νέους ανθρώπους που θέλουν να μείνουν στον πρωτογενή τομέα να τους δώσει κίνητρα και λύσεις σε θέματα –μεταξύ άλλων– εργατικών χεριών και γηρασμένου πληθυσμού». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα θα πρέπει να «έρθουν ακόμη πιο κοντά στους Έλληνες παραγωγούς και να τους δώσουν ουσιαστικές λύσεις».

Η ελληνική παραγωγή λεμονιού σήμερα
Η παραγωγή λεμονιού στην Ελλάδα είναι σημαντικά μειωμένη συγκριτικά με το 2004, οπότε και «γκρεμίστηκε η παραγωγή» λόγω κυρίως παγετού, υπενθύμισε ο Θ. Σωτηρόπουλος, και εξήγησε ότι παρότι έγιναν προσπάθειες για να εισέλθει η καλλιέργεια σε τροχιά ανάπτυξης, ωστόσο η θετική πορεία ανεκόπη και πάλι το 2008, λόγω παγετού επίσης. Βέβαια, όπως επισήμανε, ένας παράγοντας που επηρέασε αρνητικά την ελληνική παραγωγή λεμονιού μετά το 2004, είναι και οι αλλαγές χρήσης γης για την υλοποίηση έργων υποδομής στις μεταφορές κυρίως, με αποτέλεσμα να «χαθούν» στρέμματα καλλιεργειών λεμονιάς.

«H παραγωγή λεμονιού στην Ελλάδα έφθανε τους 100.000 τόνους λίγο πριν από το 2004. Σήμερα δεν ξεπερνά τους 45.000 τόνους» υπογράμμισε. Στην πλειονότητά της η ελληνική παραγωγή λεμονιού διοχετεύεται στην εσωτερική αγορά και ποσότητα ως και 10.000 τόνους εξάγεται κυρίως σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά και σε γειτονικές, όπως Ρουμανία, Βουλγαρία κ.ά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ε.Α.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)
ΕΛΛΑΔΑ

Σκούρτα Βοιωτίας: Άνδρας βρέθηκε δεμένος και απανθρακωμένος μέσα σε ΙΧ

7/11/2025 - 9:32μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Γιάννης Κολεσίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχεται 3ήμερο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες

7/11/2025 - 7:24μμ
Το κτήριο της κεντρικής υπηρεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσαράς)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέοι κατηγορούμενοι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, προστίθενται στη δικογραφία για εγκληματική οργάνωση

7/11/2025 - 6:49μμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

42ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας: Η ΣΤΑΣΥ ενισχύει τα δρομολόγια του Μετρό στις 8 & 9 Νοεμβρίου

7/11/2025 - 5:04μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: Συνελήφθη 28χρονος που στάθμευσε το ΙΧ του πάνω σε ράγες του τραμ

7/11/2025 - 3:48μμ
(Φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Σε ετοιμότητα ο ΟΑΣΘ λόγω της προσωρινής διακοπής του μετρό

7/11/2025 - 1:23μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Χρυσοχοΐδης: Δεν θα κάνουν κουμάντο οι τοπικές μαφίες στην Κρήτη – Τέρμα οι μπαλωθιές

7/11/2025 - 12:55μμ
(Φωτ. αρχείου: Marcel Langthim / Pixabay)
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Ενημερωτικές πινακίδες και μέτρα προφύλαξης στο πλαίσιο επιχείρησης απομάκρυνσης λύκου

7/11/2025 - 9:08πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αιγάλεω: 74χρονος συνελήφθη γιατί μαχαίρωσε την 29 κόρη του στο λαιμό

7/11/2025 - 8:39πμ
(Φωτ. αρχείου: Γιώργος Κονταρίνης / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες – Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας

7/11/2025 - 8:09πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εικόνα από τη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου «Φορολογική μεταρρύθμιση για το δημογραφικό και τη μεσαία τάξη - Μέτρα στήριξης για την κοινωνία και την οικονομία» (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Βουλή: Εγκρίθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο – 160 βουλευτές ψήφισαν «υπέρ» και 84 «κατά»

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague: «Καθάρισε» στην τέταρτη περίοδο ο Ολυμπιακός

8 ώρες πριν
Η Άννα Πετροχείλου επί το έργον, σε φωτ. της ΕΣΕ. Στο φόντο ένα από τα «παιδιά» της, το σπήλαιο Κουτούκι στην Παιανία (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Άννα Μινάρδου-Πετροχείλου: Η Σμυρνιά που φώτισε τα ελληνικά σπήλαια – Η πρώτη Ελληνίδα που ανέβηκε στις κορυφές του Ολύμπου και των Άλπεων

9 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Ελενη Τριανταφυλλιδου)

Ο «Ακρίτας» θα ζωντανέψει την ποντιακή παράδοση στο Βούπερταλ

10 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)

Σκούρτα Βοιωτίας: Άνδρας βρέθηκε δεμένος και απανθρακωμένος μέσα σε ΙΧ

10 ώρες πριν
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με ένα μικρό Ποντιόπουλο στη διάρκεια των εκδηλώσεων της 19ης Μαΐου (φωτ.: facebook/Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)

Κύπρος: Πώς θα τιμώνται οι Ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μ. Ασίας στις σχολικές τάξεις

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign