pontosnews.gr
Σάββατο, 28/05/2022
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Λεμόνια Νότιας Αφρικής κι άλλων χωρών πωλούνται στη βόρεια Ελλάδα το καλοκαίρι

20/08/2020 - 8:15μμ
Λεμόνια Νότιας Αφρικής κι άλλων χωρών πωλούνται στη βόρεια Ελλάδα το καλοκαίρι
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε είδος… πολυτελείας, για πέντε μήνες το χρόνο, μετατρέπονται τα ελληνικά λεμόνια για τους καταναλωτές κυρίως της βόρειας Ελλάδας, λόγω της μειωμένης παραγωγής στη χώρα μας, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος.

«Από τα μέσα Ιουνίου μέχρι και τον Οκτώβριο δεν έχουμε παραγωγή ελληνικού λεμονιού, με αποτέλεσμα η όποια ποσότητα διαθέτουν οι Έλληνες παραγωγοί να κατευθύνεται εξ ολοκλήρου στην αγορά της Αττικής», διευκρίνισε, και αναφερόμενος στη Β. Ελλάδα εκτίμησε ότι «σε ενάμιση μήνα το πολύ θα φτάσει το ελληνικό λεμόνι και στην Μακεδονία».

Στα μέσα Σεπτεμβρίου ξεκινά η πρώτη συγκομιδή στην Ελλάδα, διαδικασία που ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο.

Συνεπεία λοιπόν του κενού που καλύπτεται από εισαγωγές, συνιστά στους Έλληνες καταναλωτές όταν αγοράζουν λεμόνια εκτός εποχής να προτιμούν πάντα αυτά που πρασινίζουν, γιατί εκείνα που είναι κίτρινα, αποκτούν το συγκεκριμένο χρώμα με τεχνητά μέσα. «Νοέμβριο με Ιούνιο τα λεμόνια είναι από μόνα τους κίτρινα. Όλες τις άλλες εποχές, το πολυπόθητο αυτό χρώμα που χαρακτηρίζει τα λεμόνια, δεν είναι φυσικό», υπογράμμισε.

Η ελληνική παραγωγή καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας ζήτησης αλλά δεν επαρκεί για όλο το χρόνο, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια τα λεμόνια της Αργεντινής να καλύπτουν σταδιακά ολοένα και μεγαλύτερη χρονική περίοδο. Μετά την πρόσφατη απόφαση όμως της ΕΕ να απαγορεύσει την εισαγωγή τους, τα λεμόνια της Νότιας Αφρικής (αλλά και της Ισπανίας κι άλλων χωρών) είναι αυτά που… επελαύνουν για να καλύψουν το κενό που αφήνουν οι εισαγωγές της Αργεντινής.

«Λύσεις για την ελληνική παραγωγή υπάρχουν», τονίζει ο Θ. Σωτηρόπουλος, και επισημαίνει ότι «με αναδιάρθρωση καλλιεργειών και ένταξη νέων ποικιλιών λεμονιού, η Ελλάδα θα μπορέσει να διαθέτει οκτώ μήνες το χρόνο ελληνικό λεμόνι, έναντι πέντε που είναι σήμερα».

lemoni
(Φωτ.: pixabay.com)

Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα πρέπει να στηρίξει κυρίως τους νέους ανθρώπους που θέλουν να μείνουν στον πρωτογενή τομέα να τους δώσει κίνητρα και λύσεις σε θέματα –μεταξύ άλλων– εργατικών χεριών και γηρασμένου πληθυσμού». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα θα πρέπει να «έρθουν ακόμη πιο κοντά στους Έλληνες παραγωγούς και να τους δώσουν ουσιαστικές λύσεις».

Η ελληνική παραγωγή λεμονιού σήμερα
Η παραγωγή λεμονιού στην Ελλάδα είναι σημαντικά μειωμένη συγκριτικά με το 2004, οπότε και «γκρεμίστηκε η παραγωγή» λόγω κυρίως παγετού, υπενθύμισε ο Θ. Σωτηρόπουλος, και εξήγησε ότι παρότι έγιναν προσπάθειες για να εισέλθει η καλλιέργεια σε τροχιά ανάπτυξης, ωστόσο η θετική πορεία ανεκόπη και πάλι το 2008, λόγω παγετού επίσης. Βέβαια, όπως επισήμανε, ένας παράγοντας που επηρέασε αρνητικά την ελληνική παραγωγή λεμονιού μετά το 2004, είναι και οι αλλαγές χρήσης γης για την υλοποίηση έργων υποδομής στις μεταφορές κυρίως, με αποτέλεσμα να «χαθούν» στρέμματα καλλιεργειών λεμονιάς.

«H παραγωγή λεμονιού στην Ελλάδα έφθανε τους 100.000 τόνους λίγο πριν από το 2004. Σήμερα δεν ξεπερνά τους 45.000 τόνους» υπογράμμισε. Στην πλειονότητά της η ελληνική παραγωγή λεμονιού διοχετεύεται στην εσωτερική αγορά και ποσότητα ως και 10.000 τόνους εξάγεται κυρίως σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά και σε γειτονικές, όπως Ρουμανία, Βουλγαρία κ.ά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ε.Α.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

dikastiria thessalonikis 1 ck
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Και κλέφτης και εμπρηστής

28/05/2022 - 11:59πμ
(Φωτ.: Dev_96 από το Pixabay)
ΕΛΛΑΔΑ

Η… επέλαση των μωβ μεδουσών – Πού θα τις συναντήσουμε και πώς μπορούμε να προστατευτούμε

28/05/2022 - 11:05πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αντίστροφη μέτρηση για το επίδομα ρεύματος – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αιτήσεις

28/05/2022 - 9:48πμ
filesbartholomaios 362227171
ΕΛΛΑΔΑ

Αιχμές Βαρθολομαίου για προσπάθεια εθνικοποιήσεως του Αγίου Όρους από «υπερβόρεια μέρη»

28/05/2022 - 8:42πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Ασυνήθιστα ζεστό το τελευταίο Σάββατο του Μαΐου

28/05/2022 - 8:02πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)
ΕΛΛΑΔΑ

Σοφία Μπεκατώρου: Πώς προετοιμάζει ένας δράστης το βιασμό – Κατάθεση για τον προπονητή ιστιοπλοΐας

27/05/2022 - 9:27μμ
(Πηγή: Facebook)
ΕΛΛΑΔΑ

Εξάρχεια: Καγκελόπορτα παιδικής χαράς έπεσε σε 5χρονο

27/05/2022 - 9:00μμ
(Πηγή φωτογραφιών: MarineTraffic)
ΕΛΛΑΔΑ

Ιρανοί κατέλαβαν δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό – Διάβημα του ΥΠΕΞ και ταξιδιωτική οδηγία

27/05/2022 - 8:34μμ
Bayraktar TB2 1140x735 1
ΕΛΛΑΔΑ

Υπερπτήση τουρκικού drone πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους

27/05/2022 - 6:56μμ
Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022.(Φωτ.: Δημήτρης Τοσίδης/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά σε κτήριο της Αριστοτέλους

27/05/2022 - 6:39μμ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Πού το πάει ο Ερντογάν;

2 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Λώλης)

διαΝΕΟσις: Το Ταμείο Ανάκαμψης πιθανόν τελευταία ευκαιρία για ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας μέσω επενδύσεων

9 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook / Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 6ου Γυμνασίου Νίκαιας)

Μικρασία-Πόντος-Ιωνία: Οι μαθητές της Νίκαιας αφηγούνται ιστορίες προσφύγων

28 λεπτά πριν
dikastiria thessalonikis 1 ck

Θεσσαλονίκη: Και κλέφτης και εμπρηστής

1 ώρα πριν
(Πηγή φωτ.: aegeanews.gr)

Γενοκτονία των Ποντίων: Συγκίνηση στην Κω κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μνήμης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Dev_96 από το Pixabay)

Η… επέλαση των μωβ μεδουσών – Πού θα τις συναντήσουμε και πώς μπορούμε να προστατευτούμε

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2021 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2021 pontosnews.gr
Made by minoanDesign