pontosnews.gr
Τετάρτη, 13/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κραυγή αγωνίας από τη ρωμαίικη κοινότητα της Κωνσταντινούπολης – «Μέτρα, για να μην εξαφανιστούμε»

1/08/2020 - 10:18πμ
(Φωτ.: αρχείο EPA)

(Φωτ.: αρχείο EPA)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την περασμένη Τετάρτη ο υπεύθυνος Επικοινωνίας της Προεδρίας της Τουρκίας, και ένας από τους στενούς συνεργάτες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φεχρετίν Αλτούν, ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ένα βίντεο με περιγραφή στα ελληνικά που παρουσιάζει το πώς ζουν σήμερα στην Τουρκία οι μη μουσουλμανικές μειονότητες.

Πολλοί Έλληνες έσπευσαν να σχολιάσουν ότι πρόκειται για ένα προπαγανδιστικό βίντεο μιας και παρουσιάζει τις μειονότητες να ευημερούν στη σημερινή Τουρκία.

Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙΟΜΚΩ) σημειώνει ότι σε κανένα σημείο του βίντεο δεν φαίνεται ότι ιδιαιτέρως η ρωμαίικη κοινότητα ζει ως εκπατρισμένη, καθώς το 98% της είναι εκτός της Κωνσταντινούπολης, εκριζωμένη βίαια με πολιτικές πράξεις των προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Ως Ομοσπονδία έχουμε αναγνωρίσει την αλλαγή στάσης της παρούσας ηγεσίας από το 2003 όταν ανέλαβε την εξουσία. Όμως, αυτό έχει ελάχιστη σημασία αν δεν γίνει η επανόρθωση των συνεπειών του κακού που έχουμε υποστεί. Οι εκκλησίες μας κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πλήρωμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μάλιστα, παρατίθενται δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το 2009 και το 2018 με τις οποίες παραδέχεται ότι «εκατοντάδες χιλιάδες» εξαναγκάστηκαν να φύγουν στην Ελλάδα.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι τα τελευταία δέκα χρόνια η Ομοσπονδία έχει υποβάλει σειρά προτάσεων που έχουν παραμείνει οι περισσότερες στα συρτάρια. «Έχουμε συναντηθεί πολλές φορές με κυβερνητικούς ιθύνοντες στην Άγκυρα και την Αθήνα», προστίθεται.

Οι προτάσεις αυτές, ώστε σε μερικά χρόνια η κοινότητα στην Πόλη να μην αριθμεί μόλις μερικές εκατοντάδες, περιλαμβάνουν:

  1. Την υποστήριξη της παλιννόστησης των νέων. «Έχουμε προτείνει την ίδρυση ερευνητικών κέντρων, αλλά δεν είχαμε κάποια ανταπόκριση. Έχουμε προτείνει την καθιέρωση ειδικών υποτροφιών, και δεν έχουμε πάρει ποτέ κάποια απάντηση», λέει η ΟΙΟΜΚΩ.
  2. Τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, που παραμένει κλειστή κατά παράβαση των ισχυόντων νόμων της χώρας.
  3. Το μεγαλύτερο φιλανθρωπικό Ίδρυμα, «στο οποίο θα μπορούσαν να εργαστούν πολλοί νέοι μας, όμως δεν παρέχεται σε αυτούς καμιά ελπίδα επειδή αυτό έχει διοίκηση που έχει αντιταχθεί στους νόμους τους κράτους και δεν έχει κάνει ποτέ εκλογές εδώ και 30 χρόνια».
  4. Τα Βακούφια, που από το 2013 «στερούνται του θεμελιώδους δικαιώματος να διενεργούν εκλογές, και αυτό αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία τους».
  5. Την ιθαγένεια στους νέους. «Η νέα γενιά να μπορεί να αποκτήσει ιθαγένεια της χώρας, που εμποδίζεται συνέπεια της πολιτικής αφαίρεσης των ιθαγενειών από τους γονείς τους στις δεκαετίες 1965-2000 κατά συστηματικό τρόπο», εξηγεί η ΟΙΟΜΚΩ.

Επίσης, η Ομοσπονδία έχει καταθέσει πολλές αιτήσεις για επιστροφή στη ρωμαίικη κοινότητα του Αρχείου του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου, «που κατασχέθηκε από το Μονοκομματικό καθεστώς και κρατείται από το Τürk Τarih Κurumu (ΤΤΚ)». Ακόμα, έχει απευθυνθεί στο Συνήγορο του Πολίτη για την αποκάλυψη των κυκλωμάτων σφετερισμού των περιουσιών Ελλήνων που εκριζώθηκαν, ωστόσο ούτε αυτή η υπόθεση έχει προχωρήσει. «Τα κυκλώματα αυτά πάνω από όλα ληστεύουν και την περιουσία της Τουρκίας με την είσπραξη αποζημιώσεων από το θησαυροφυλάκιο», σημειώνεται.

Τέλος, η ΟΙΟΜΚΩ ζητά να υπάρξει μια ουσιαστική επίσημη αναγνώριση των συμβάντων σε όλη της διάρκεια της περιόδου 1923-2003, «και πρώτα απ’ όλα του πογκρόμ του 1955, που υπήρξε έργο εχθρών της Τουρκίας».

Ζητούμενο, όπως λέει, είναι να τεθεί ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας η επιβίωση της ρωμαίικης κοινότητας, διότι «τότε και μόνο τότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε την ύπαρξη της ευημερίας των μειονοτήτων».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Instagram/neos_kosmos)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Βιβλιοθήκη της Εφέσου «ζωντανεύει» σε έκθεση αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, στη Μελβούρνη

12/05/2026 - 10:04πμ
(Φωτ.: VENIZELOS FOUNDATION/ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ουάσιγκτον: Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια από τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου

11/05/2026 - 11:04μμ
(Φωτ.: ekirikas.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από τον Πόντο στη Νέα Υόρκη: Η Κάλλη Σιαμίδου μετατρέπει τη μνήμη σε σκηνική εμπειρία

9/05/2026 - 11:01μμ
(Φωτ.: instagram/akylas)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

O Akylas στην «αγκαλιά» της ομογένειας στην Αυστρία πριν τον Α’ ημιτελικό της Eurovision

9/05/2026 - 9:39μμ
Ο Τζορτζ Μάρκους στο γκαλά του Urban Land Institute στο δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο, το 2015, όπου τιμήθηκε για τη φιλανθρωπική του προσφορά στο ίδρυμα του ινστιτούτου (φωτ.: Steve Lipofsky/ bizjournals.com/sanfrancisco/blog/real-estate)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από τη Λίμνη Ευβοίας στην κατάκτηση του αμερικάνικου ονείρου – Η ζωή σαν παραμύθι του Ελληνοαμερικανού δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Μάρκους

9/05/2026 - 10:46πμ
(Φωτ.: Facebook/Greek City Times)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συγκίνηση στο Σίδνεϊ: Η 104 ετών Ελληνίδα ομογενής τραγούδησε μαζί με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι

8/05/2026 - 11:54μμ
(Φωτ:. Facebook/Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συγκίνηση στο Σίδνεϊ για την τελετή μνήμης και την κατάθεση στεφάνου προς τιμήν των ANZAC και του Πόντου

8/05/2026 - 1:16μμ
(Φωτ.: sbs.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η θεατρική παράσταση «Η ζωή του Βύρωνα» επιστρέφει δυναμικά στο Ελληνικό Κέντρο Μελβούρνης

7/05/2026 - 1:12μμ
O Ζόραν Μαμντάνι μιλά στην εκδήλωση για την ομογένεια, στο Gracie Mansion, 5 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Orthodox Observer)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μαμντάνι: «Η Νέα Υόρκη είναι και πόλη των Ελλήνων» – Μήνυμα με πολιτικό βάθος και προσωπικό τόνο στην εκδήλωση για την 25η Μαρτίου

6/05/2026 - 10:28μμ
(Φωτ.: Orthodox Observer/Δημήτριος Πανάγος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δεξίωση του Ζόραν Μαμντάνι στη δημαρχιακή κατοικία στη Νέα Υόρκη για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας

6/05/2026 - 10:28πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από την Νομική Σχολή Αθηνών κατά τις φοιτητικές εκλογές, Τετάρτη 14 Μαΐου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Φοιτητικές εκλογές 2026: Στις κάλπες υπό τη σκιά των επεισοδίων σε ΑΠΘ και ΠΑΔΑ – Μαχαιρώματα, βαριοπούλες και τραυματίες

4 λεπτά πριν
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκίας Τομ Μπάρακ (φωτ.:  https://tr.usembassy.gov/wp-content/uploads/ sites/169/2022/06/ADA_8063-Headshot4.jpg)

«Φωτιά» στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας από τις δηλώσεις Μπάρακ για F-35 και Χεζμπολάχ

27 λεπτά πριν
(Φωτ.: Έλλη Τσολακη)

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και τοπικές καταιγίδες στα βόρεια – Μικρή πτώση της θερμοκρασίας

50 λεπτά πριν
Στον μεγάλο τελικό της Eurovision 2026, ο Ακύλας Μυτιληναίος και το «Φέρ' το» (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)

Eurovision 2026: Στον τελικό ο Ακύλας και το «FERTO» – Οι χώρες που προκρίθηκαν από τον Α’ Ημιτελικό

8 ώρες πριν
(Πηγή: Γρ. Τύπου δήμου Νεάπολης-Συκεών)

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Τιμή στους 353.000 Έλληνες του Πόντου που δολοφονήθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα

9 ώρες πριν
Ο Ακύλας στον πρώτο ημιτελικό του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision (ESC) στη Βιέννη, της Αυστρίας (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)

Eurovision 2026: «Level Up» για την Ελλάδα με τον Ακύλα στον Α’ Ημιτελικό

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign