pontosnews.gr
Δευτέρα, 5/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

5/02/2020 - 10:43μμ
Εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας (9 Φεβρουαρίου) θα πραγματοποιηθούν στις ελληνικές κοινότητες της Διασποράς, σε αλλοδαπά πανεπιστημιακά ιδρύματα με έδρες ελληνικών σπουδών και σε σχολές και άλλους φορείς εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Τον πρώτο λόγο θα έχουν οι συνεργαζόμενοι με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού φορείς, με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι διπλωματικές και προξενικές μας αρχές ανά τον κόσμο προγραμματίζουν σχετικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τις ομογενειακές οργανώσεις και τους φορείς εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στην περιοχή ευθύνης τους, γνωστοποιώντας παράλληλα το γεγονός στις τοπικές αρχές για ενδεχόμενη συμμετοχή τους. Πολλές από τις εκδηλώσεις αυτές φέρουν την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, όπως κάνει γνωστό η ίδια με ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού ανακοινώνει ότι το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου προγραμματίζει εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στο Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας»). Την εκδήλωση, το πρώτο μέρος της οποίας θα συντονίζει ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, καθηγητής Γιάννης Χρυσουλάκης, θα χαιρετίσουν πολιτειακοί, εκκλησιαστικοί και ακαδημαϊκοί παράγοντες της Κύπρου και της Ελλάδας, ενώ κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας Νικήτας, ο καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στην Έδρα «Γεώργιος Σεφέρης» του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Παναγιώτης Ροϊλός και ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας καθ. Ιωάννης Καζάζης.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει στρογγυλό τραπέζι με σημαντικές προσωπικότητες με θέμα την «Εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την πρόσωπο με πρόσωπο διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας» και φιλοξενεί το Μουσικό Σχολείο Αλίμου με το «Σύνολο Σύγχρονου Ελληνικού Δημοφιλούς Ρεπερτορίου» που θα παρουσιάσει επιλεγμένο ρεπερτόριο ελληνικής μουσικής.

Θα υπάρξουν επίσης παράλληλες πολιτιστικές παρεμβάσεις με την προβολή ταινίας της ελληνικής κοινότητας Βρυξελλών και παραμύθια σε μορφή κινουμένων σχεδίων.

Επίσης, το καναδικό Πανεπιστήμιο Simon Fraser, Έδρα Ελληνικών Σπουδών Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (Βανκούβερ), θα παρουσιάζει, σε ξεχωριστό περίπτερο έξω από την αίθουσα την πρωτότυπη πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας που έχει αναπτύξει.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και των πρωτοβουλιών καταρτίζει το υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού σε συνεργασία με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές, τις ομογενειακές οργανώσεις, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία και Αρχιεπισκοπές που συνδράμουν στη λειτουργία σχολείων και τμημάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού ενημερώνει ότι πρόκειται να εκπροσωπηθεί σε εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και συναντήσεις στο εξωτερικό, ως εξής:

  • Σε εκπαιδευτική δράση, σύμφωνα με τα άρθρα 30 και 32 της Σύμβασης για τα άτομα με αναπηρία του ΟΗΕ, στις 9 Φεβρουαρίου 2020, η οποία συνδιοργανώνεται από την οργάνωση «ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ» και το Ινστιτούτο Κωφών του Τορίνο, τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και στην οποία θα συμμετάσχουν άτομα ελληνικής και ιταλικής καταγωγής.
  • Σε συναντήσεις εργασίας στις 8 και 9 Φεβρουαρίου 2020 με εκπροσώπους του Ινστιτούτου Κωφών του Τορίνο, της οργάνωσης «ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ» και της εταιρείας Easyreading (φορείς που συνεργάστηκαν για τον σχεδιασμό γραμματοσειράς στα αρχαία και νέα ελληνικά για άτομα με δυσλεξία και άλλες διαταραχές ανάγνωσης) με στόχο τον σχεδιασμό κοινών δράσεων για την προώθηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.
  • Στις εκδηλώσεις της «Εβδομάδας ελληνικού πολιτισμού και ελληνικής γλώσσας» που διοργανώνει η ελληνική κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας, στη Νάπολη της Ιταλίας, στις 9, 10, 11 και 12 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.
  • Ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Γ. Χρυσουλάκης θα παρευρεθεί και θα είναι ομιλητής στον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στη Ρουμανία, όπου η ημέρα αυτή έχει με νόμο θεσπιστεί ως επίσημη επέτειος της χώρας. Τον εορτασμό θα πραγματοποιήσει η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας στο Βουκουρέστι, στις 10 Φεβρουαρίου 2020, στη Ρουμανική Ακαδημία, τον υψηλότερο θεσμό συνάντησης της επιστήμης και του πολιτισμού στη χώρα. Τη ρουμανική Πολιτεία θα εκπροσωπήσουν η Προεδρία της χώρας, το υπουργείο Πολιτισμού, το υπουργείο Παιδείας, η Ρουμανική Ακαδημία, πανεπιστημιακοί και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα των γραμμάτων και της επιστήμης της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ελληνικό διαβατήριο (φωτ.: ΧΚ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνική ιθαγένεια: Ο γάμος των γονέων γίνεται εμπόδιο για ομογενείς στις ΗΠΑ

4/10/2026 - 4:21μμ
Τμήμα της αφίσας της πολιτιστικής εκδήλωσης (εικ.: facebook.com/GreekCommunity?locale=el_GR)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τορόντο: «Ώρες ελευθερίας – Ελλήνων πράξεις» από την Ελληνική Κοινότητα και τον Σύλλογο «Βεργίνα»

4/10/2026 - 12:26μμ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Μπ. Τζόνσον υπογράφει τον Immigration and Nationality Act, γνωστό ως νόμο Hart-Celler, στη βάση του Αγάλματος της Ελευθερίας, στις 3 Οκτωβρίου 1965. Διακρίνονται, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος Χιούμπερτ Χάμφρεϊ και οι γερουσιαστές Ρόμπερτ και Έντουαρντ «Τεντ» Κένεντι (φωτ.: LBJ Library / Yoichi Okamoto)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Έλληνες στην Αμερική: Η υπογραφή που άλλαξε το αμερικανικό όνειρο

3/10/2026 - 9:18μμ
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ολίβια Βασιλοπούλου: Η Ελληνίδα της διασποράς που ετοιμάζεται να λάμψει στο Miss Universe

3/10/2026 - 8:51μμ
Στιγμιότυπο από το φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού «Πανηγύρι», στο Κίεβο. Σάββατο 30 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Федерація грецьких товариств України)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ιστορική απόφαση για ένα… Πανοΰρ: Η Ουκρανία αναγνωρίζει επισήμως το θεσμό των Ελλήνων, που επιμένει μέσα στον πόλεμο

3/10/2026 - 2:25μμ
Ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου στο Μπέγιογλου της Κωνσταντινούπολης(φωτ.: Javodish / Wikimedia Commons, CC0/Public Domain)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ομογένεια της Κωνσταντινούπολης κρατά ζωντανό τον ελληνισμό με τρεις δράσεις μέσα στον Οκτώβριο

2/10/2026 - 10:43μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης Cardinal Bessario- Εύξεινος Πόντος/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

50 χρόνια Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Η μεγάλη γιορτή μιας διαδρομής μισού αιώνα

2/10/2026 - 11:43πμ
Bourdo Photography Copyright
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Προεδρική Φρουρά στην Αυστραλία για την 28η Οκτωβρίου: Οι Εύζωνες θα παρελάσουν στο Σίδνεϊ και για πρώτη φορά στην Καμπέρα

2/10/2026 - 10:22πμ
Το ελληνικό περίπτερο στην «Ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών», που πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου στη Μόσχα (φωτ.: Facebook / Посольство Греции в Москве-Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μόσχα: Μια αυλή χόρεψε ελληνικά – Το «Μεράκι» των Ρώσων ελληνιστών

30/09/2026 - 9:48μμ
(Φωτ.: hephaestuswien.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τασκένδη: Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Κώστας Πολίτης επενδύει στη γλώσσα και τη νέα γενιά

29/09/2026 - 2:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πλημμυρισμένη έκταση στο Οροπέδιο Λασιθίου. Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)

Κρήτη: Έως 6.000 ευρώ για οικοσκευές – Ανοιχτές οι δηλώσεις ζημιών στον ΕΛΓΑ

20 λεπτά πριν
Το μνημείο με την ποντιακή λύρα στη Λευκόπετρα Ξάνθης, το βράδυ των αποκαλυπτηρίων. Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / XanthiNews)

Λευκόπετρα Ξάνθης: Αποκαλύφθηκε η ποντιακή λύρα που έγινε τοπόσημο μνήμης

47 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση «Το Δουργούτι θυμάται το Μπλόκο...», Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Ένωση Αρμενίων Ελλάδος)

Δουργούτι: Η γειτονιά Ελλήνων και Αρμενίων θυμάται το Μπλόκο που την μάτωσε

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Olga Fedorova)

«Λύγισε» από τη Σβιτόλινα η Σάκκαρη στο China Open

2 ώρες πριν
Καπνός από τη φωτιά που πέρασε από τη Βουλγαρία και καίει στο Σουφλί, Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Χριστίνα Αναστασοπούλου)

Σουφλί: Δεύτερη μέρα μάχης με τη φωτιά από τη Βουλγαρία – Εκτίμηση για 10.000 καμένα στρέμματα

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το το μονόπρακτο «Ο Γιάγκον ο κουντούρατσης», στη σκηνή του στο Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας Βόλου. Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας)

Βόλος: Πόντιοι και Μικρασιάτες μαζί στη σκηνή, με θέατρο και χορό

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV