pontosnews.gr
Κυριακή, 7/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πόσο αθλούνται οι Έλληνες έφηβοι;

26/09/2019 - 1:36μμ
Πόσο αθλούνται οι Έλληνες έφηβοι;
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σημαντική μερίδα εφήβων στη χώρα μας υιοθετεί έναν τρόπο ζωής που δεν περιλαμβάνει φυσική δραστηριότητα, σύμφωνα με τα ευρήματα πανελλήνιας έρευνας στον μαθητικό πληθυσμό εφηβικής ηλικίας που αφορούν τη φυσική άσκηση και διεξήχθη το 2018 από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας (ΕΠΙΨΥ).

Μόνον οι δύο στους πέντε εφήβους (41,7%) αναφέρουν ότι έκαναν τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα «συχνή» φυσική δραστηριότητα, δηλαδή οποιαδήποτε δραστηριότητα διάρκειας τουλάχιστον 60 λεπτών, που αυξάνει τους σφυγμούς της καρδιάς και προκαλεί λαχάνιασμα (π.χ. έντονο περπάτημα για το σχολείο, γυμναστική στο σχολείο, παιχνίδι με φίλους, διάφορα αθλήματα). Μάλιστα, ο ένας στους εννιά (11,7%) ανέφερε «χαμηλή συχνότητα» φυσικής δραστηριότητας – δηλαδή το πολύ μία ημέρα την εβδομάδα.

Περιορισμένη φυσική δραστηριότητα αναφέρουν σε υψηλότερο ποσοστό τα κορίτσια σε σύγκριση με τα αγόρια, καθώς και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μαθητές σε σύγκριση με τους νεότερους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα η οικονομική κατάσταση της οικογένειας φαίνεται να συνδέεται με τη συχνότητα της φυσικής δραστηριότητας των εφήβων.

«Χαμηλή συχνότητα» φυσικής δραστηριότητας (δηλαδή το πολύ μία ημέρα την εβδομάδα) αναφέρουν σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό (16,5%) οι έφηβοι των οποίων η οικογένεια ανήκει σε χαμηλότερο οικονομικό στρώμα σε σύγκριση με τους μαθητές που προέρχονται από πιο εύπορες οικογένειες. Και αντίστροφα, οι έφηβοι των οποίων η οικογένεια φαίνεται να βρίσκεται σε καλύτερη –αναλογικά– οικονομική κατάσταση, αναφέρουν «συχνή» φυσική δραστηριότητα (δηλαδή τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα) σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό (51,7%) σε σύγκριση με εκείνους των οποίων η οικογένεια τοποθετείται σε μέση (39,4%) ή χαμηλότερη οικονομική κατάσταση (37,2%) κατάσταση.

Απουσία χώρων για ασφαλή φυσική δραστηριότητα – Ο ρόλος του σχολείου
Οι έφηβοι ρωτήθηκαν επίσης για το περιβάλλον στο οποίο ζουν και αν εκεί τους παρέχονται οι εγκαταστάσεις για να συμμετέχουν σε φυσική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους, σχεδόν ο ένας στους τρεις (29,9%) απαντούν πως δεν «υπάρχουν παιδικές χαρές, πάρκα ή άλλοι ανοιχτοί χώροι κοντά στο σπίτι τους, στα οποία μπορούν να παίξουν», και οι δύο στους πέντε (39,9%) απαντούν πως δεν υπάρχουν «στο σχολείο παιδικές χαρές ή ανοιχτά γήπεδα στα οποία να μπορούν να τρέχουν».

Και πάλι, οι έφηβοι που ανήκουν σε οικογένειες χαμηλότερου οικονομικού επιπέδου φαίνεται να στερούνται χώρων όπου μπορούν να αθλούνται σε σύγκριση με τους ομοτίμους τους από οικογένειες μέσης ή υψηλότερης οικονομικής κατάστασης.

Σύμφωνα με την Άννα Κοκκέβη, ομ. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας στο ΕΠΙΨΥ, «Τα ευρήματα της έρευνας υπογραμμίζουν την ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος του σχολείου (ιδιαίτερα του δημόσιου) ως κεντρικού φορέα για την προαγωγή της φυσικής δραστηριότητας και της σωματικής άσκησης στους έφηβους-μαθητές τόσο εντός του σχολικού κτηρίου όσο και εκτός σχολικών ωρών. Τα οφέλη από τη συχνή φυσική δραστηριότητα των εφήβων δεν περιορίζονται μόνον στους ίδιους τους έφηβους και στις οικογένειές τους, αλλά αντανακλώνται πίσω στο σχολείο συμβάλλοντας στη βελτίωση της ακαδημαϊκής επίδοσης και γενικότερα της ποιότητας της ζωής στο σχολείο».

Το ΕΠΙΨΥ επισημαίνει την κεντρική θέση που θα πρέπει να απολαμβάνει η άθληση και γενικότερα η φυσική δραστηριότητα των εφήβων εντός και εκτός του σχολικού πλαισίου, με αφορμή την συμμετοχή της χώρας μας στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού 2019 την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, με κεντρικό σύνθημα «Αγαπώ την Άθληση – Αγαπώ την Υγεία μου».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Έφη Φουσέκη.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Προφυλακιστέος ο 41χρονος για τη γυναικοκτονία στην Καλαμάτα μετά την πολύωρη απολογία του

6/06/2026 - 8:57μμ
Ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Σουφλιάς (φωτ. αρχείου: Τατιάνα Μπόλαρη/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Σουφλιάς: Τη Δευτέρα το τελευταίο αντίο – Η επιθυμία της οικογένειας

6/06/2026 - 7:26μμ
Κάποια από τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν κατά την έρευνα (φωτ.: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη/Γρ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα «έστηνε» πολεοδομικές υποθέσεις στην Αττική με το αζημίωτο – Έξι συλλήψεις και δεκάδες κατηγορούμενοι

6/06/2026 - 5:48μμ
Καρούλι ποτίσματος σε χωράφι στον θεσσαλικό κάμπο (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλία: «Καταναλώνουμε περισσότερο νερό απ’ όσο έχουμε» – Το ανησυχητικό μήνυμα για τον κάμπο και τον Πηνειό

6/06/2026 - 1:15μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας – Πού αναμένεται να βρέξει μετά το μεσημέρι

6/06/2026 - 8:08πμ
(Φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Αθώος ο μελισσοκόμος που πέρασε από αυτόφωρη διαδικασία για τη φωτιά στο Άλσος Βεΐκου

6/06/2026 - 12:18πμ
(Φωτ.: pexels.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: Το πλαίσιο προστασίας των παιδιών και ο ρόλος της συγγενικής αναδοχής

5/06/2026 - 11:23μμ
(Φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον ευρωπαίο εισαγγελέα οι 13 συλληφθέντες για το κύκλωμα των παράνομων επιδοτήσεων

5/06/2026 - 7:39μμ
Από το περσινό μεγάλο γλέντι του συλλόγου (φωτ.: facebook / Εύξεινος Λέσχη Σερβίων)
ΕΛΛΑΔΑ

Εύξεινος Λέσχη Σερβίων: Μεγάλο ποντιακό γλέντι ενόψει!

5/06/2026 - 7:11μμ
Η είσοδος των φυλακών του Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Οκτώ θάνατοι σε τρεις μήνες στις φυλακές Αγίου Στεφάνου – Εισαγγελική έρευνα

5/06/2026 - 7:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Αναμνήσεις/Δημήτρης Τσάκας)

Η κυπριακή παράδοση ζωντάνεψε στη Νέα Υόρκη μέσα από τη νέα γενιά

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ertnews.gr/glomex)

Πάνω από 400.000 πιστοί υποδέχθηκαν τον Πάπα Λέοντα στην Ισπανία σε μια επίσκεψη με ισχυρούς συμβολισμούς

2 ώρες πριν
(Φωτ,: greek.vema.com.au.)

Σίδνεϊ: Η πορεία ενός Ελληνοαυστραλού ομογενή από τα θρανία Ελληνορθόδοξου Κολεγίου στην πρωτοπορία της ιατρικής έρευνας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Γλυφάδας/ΑΡΧΩΝ)

Η Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία» πρωταγωνίστησε στη λιτανευτική πομπή της Αγίας Τριάδος

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/EvxinosLesxi)

«Στην Πόλη στην Αγιά Σοφιά…»: Ρίγη συγκίνησης στο Χαλάνδρι με τη συμμετοχή της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Hameraldi Agolli)

Νέες αντιδράσεις στην Αλβανία για το επενδυτικό σχέδιο Κούσνερ σε προστατευόμενη περιοχή

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign