pontosnews.gr
Τετάρτη, 13/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μόσχα: Μαθήματα ελληνικών χορών στο ιστορικό πάρκο Γκόρκι

28/08/2019 - 10:33μμ
Μόσχα: Μαθήματα ελληνικών χορών στο ιστορικό πάρκο Γκόρκι
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με ελληνικές σημαίες και ήχους ελληνικής παραδοσιακής μουσικής «πλημμύρισε» το πάρκο Γκόρκι, στη Μόσχα, αυτό το καλοκαίρι, αφού από τις 9 Ιουνίου και κάθε Κυριακή έως τις 25 Αυγούστου στηνόταν εκεί μια μεγάλη «γιορτή». Έλληνες, Ρώσοι, αλλά και πολίτες άλλων χωρών που βρέθηκαν στη ρωσική πρωτεύουσα, επιδίδονταν σε ελληνικούς χορούς. Υπό τις οδηγίες του χοροδιδάσκαλου Αντώνη Ντάλα, οι λάτρεις της ελληνικής μουσικοχορευτικής παράδοσης αλλά και όσοι θέλησαν να πάρουν μια «γεύση» από Ελλάδα, μάθαιναν ζεϊμπέκικο, χασάπικο, καλαματιανό, τσάμικο, ικαριώτικο, αλλά και ποντιακούς και κρητικούς χορούς.

«Με στόχο την προβολή του ελληνικού και ποντιακού πολιτισμού στη Μόσχα και τη Ρωσία, γενικά, αποφασίσαμε στον Σύλλογο Ελλήνων Μόσχας να οργανώσουμε στο ιστορικό πάρκο Γκόρκι, στην καρδιά της Μόσχας, δημόσια μαθήματα ελληνικών χορών», εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ίννα Σεφ, εκτελεστική διευθύντρια του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας.

Η ίδια δεν έχει ελληνική καταγωγή, αλλά νιώθει, όπως λέει, Ελληνίδα αφού σπούδασε στο περίφημο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας κλασική φιλολογία και αγάπησε τόσο τα αρχαία, όσο και τα νέα ελληνικά, τα οποία έμαθε άπταιστα! Δίδαξε Αρχαία και Νέα Ελληνικά και Αρχαία Ελληνική Γραμματεία στο ίδιο Πανεπιστήμιο και συνέβαλε στο να αγαπήσουν τον ελληνισμό, τη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας εκατοντάδες νέοι που παρακολουθούσαν τα μαθήματά της.

Την ιδέα της επίκουρης καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ για ανοιχτά μαθήματα ελληνικών χορών, σε δημόσιο χώρο στη Μόσχα, στήριξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας, ο γνωστός καθηγητής οφθαλμολογίας Χρίστος Ταχτσίδης. «Αρχικά, όλοι αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό την πρότασή μου, πιστεύοντας ότι θα είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή από τη διεύθυνση του ιστορικού πάρκου Γκόρκι. Είναι σαν αν ζητάμε να χορεύουμε ελληνικούς χορούς στην Κόκκινη Πλατεία, μου είπαν», εξηγεί η Ίννα Σεφ, το σχετικό γραπτό αίτημα της οποίας βρήκε, ωστόσο, θετική ανταπόκριση. «Πιστεύω ότι είναι πολύ καλή και χρήσιμη η ιδέα του master class των ελληνικών χορών για την ανάπτυξη του ελληνισμού στη Ρωσία», σημειώνει.

Στην οργανωτική επιτροπή συμμετείχαν τα μέλη του Συλλόγου Ναντέζντα Ραφαηλίδη και Ευγενία Ασλανίδη, αλλά τον βασικό ρόλο στην υλοποίηση της ιδέας είχαν οι χοροδιδάσκαλοι Αντώνης Δαλάκης από την Ελλάδα και ο ελληνικής καταγωγής Φιόντορ Κοτένκο, ο οποίος ζει στη Μόσχα.

«Όπως πάντα, μια Κυριακή, ήρθα βόλτα στο αγαπημένο μου πάρκο και όταν άκουσα τη μουσική, ωραία και γοητευτική, έτρεξα να δω τι γίνεται εκεί», λέει η Όλια Κ., περιγράφοντας την εμπειρία της από τα ανοιχτά μαθήματα ελληνικών χορών στο πάρκο Γκόρκι. «Έχω ταξιδέψει μια φορά στην Ελλάδα, αλλά τώρα, που μαθαίνω τους ελληνικούς χορούς μέσω της κίνησης και της μουσικής είναι η πραγματική μου γνωριμία στο ελληνικό πνεύμα και τον πολιτισμό», εξηγεί.

Ήταν η πρώτη φορά που το πάρκο Γκόρκι της ρωσικής πρωτεύουσας φιλοξένησε μαθήματα ελληνικών χορών. Η κοινότητα των Ελλήνων της Μόσχας ελπίζει ότι θα συνεχιστούν και το επόμενο καλοκαίρι και θα αγαπηθούν από ανθρώπους κάθε εθνικότητας. «Ευχαριστούμε τη διεύθυνση του Πάρκου “Γκόρκι” και ελπίζουμε ότι κάθε καλοκαίρι θα έχουμε την ευκαιρία να είμαστε εκεί για τη συνέχεια της προσπάθειάς μας στην ανάδειξη της ελληνικής παράδοσης», λέει η Ίννα Σεφ.

«Σε λίγες ημέρες», προσθέτει, «στις 31 Αυγούστου, σε ένα άλλο κεντρικό πάρκο της Μόσχας, το Ερμιτάζ, θα πραγματοποιηθεί για πέμπτη φορά ολοήμερο φεστιβάλ Ακρόπολις, στο οποίο ο Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας είναι συνδιοργανωτής, ενώ η ιδέα και οργάνωση ανήκει στην ομάδα της διαδικτυακής πλατφόρμας που ενώνει όλους τους Έλληνες της Ρωσίας “Είμαι Έλληνας – yagrek”. Πρόκειται για το δημιούργημα του Γιάννη Πολίτοφ, ηθοποιού, σκηνοθέτη και performer και του 39χρονου προγραμματιστή Ίγκορ Πετρένκο».

Η Ίννα Σεφ είναι βέβαιη πως οι άνθρωποι που παρακολούθησαν τα μαθήματα ελληνικών χορών στο Πάρκο Γκόργκι θα δώσουν το «παρών» και στο Φεστιβάλ Ακρόπολις και για πρώτη φορά θα έχουν την ευκαιρία να χορέψουν ζεϊμπέκικο, χασάπικο, καλαματιανό, τσάμικο και ποντιακά υπό τους ρυθμούς ζωντανής ελληνικής μουσικής!

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σοφία Προκοπίδου
  • Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Instagram/neos_kosmos)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Βιβλιοθήκη της Εφέσου «ζωντανεύει» σε έκθεση αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, στη Μελβούρνη

12/05/2026 - 10:04πμ
(Φωτ.: VENIZELOS FOUNDATION/ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ουάσιγκτον: Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια από τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου

11/05/2026 - 11:04μμ
(Φωτ.: ekirikas.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από τον Πόντο στη Νέα Υόρκη: Η Κάλλη Σιαμίδου μετατρέπει τη μνήμη σε σκηνική εμπειρία

9/05/2026 - 11:01μμ
(Φωτ.: instagram/akylas)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

O Akylas στην «αγκαλιά» της ομογένειας στην Αυστρία πριν τον Α’ ημιτελικό της Eurovision

9/05/2026 - 9:39μμ
Ο Τζορτζ Μάρκους στο γκαλά του Urban Land Institute στο δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο, το 2015, όπου τιμήθηκε για τη φιλανθρωπική του προσφορά στο ίδρυμα του ινστιτούτου (φωτ.: Steve Lipofsky/ bizjournals.com/sanfrancisco/blog/real-estate)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από τη Λίμνη Ευβοίας στην κατάκτηση του αμερικάνικου ονείρου – Η ζωή σαν παραμύθι του Ελληνοαμερικανού δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Μάρκους

9/05/2026 - 10:46πμ
(Φωτ.: Facebook/Greek City Times)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συγκίνηση στο Σίδνεϊ: Η 104 ετών Ελληνίδα ομογενής τραγούδησε μαζί με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι

8/05/2026 - 11:54μμ
(Φωτ:. Facebook/Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συγκίνηση στο Σίδνεϊ για την τελετή μνήμης και την κατάθεση στεφάνου προς τιμήν των ANZAC και του Πόντου

8/05/2026 - 1:16μμ
(Φωτ.: sbs.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η θεατρική παράσταση «Η ζωή του Βύρωνα» επιστρέφει δυναμικά στο Ελληνικό Κέντρο Μελβούρνης

7/05/2026 - 1:12μμ
O Ζόραν Μαμντάνι μιλά στην εκδήλωση για την ομογένεια, στο Gracie Mansion, 5 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Orthodox Observer)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μαμντάνι: «Η Νέα Υόρκη είναι και πόλη των Ελλήνων» – Μήνυμα με πολιτικό βάθος και προσωπικό τόνο στην εκδήλωση για την 25η Μαρτίου

6/05/2026 - 10:28μμ
(Φωτ.: Orthodox Observer/Δημήτριος Πανάγος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δεξίωση του Ζόραν Μαμντάνι στη δημαρχιακή κατοικία στη Νέα Υόρκη για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας

6/05/2026 - 10:28πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσιόδρας φιλοξένησε την ημερίδα με τίτλο «Γενοκτονία χωρίς τιμωρία – Το χρέος της Διεθνούς Κοινότητας». Τρίτη 13 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Δημήτρης Τσιόδρας)

Στην καρδιά της Ευρώπης το αίτημα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων – Ημερίδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

25 λεπτά πριν
Σπασμένα ακουστικά κοντά στην πολυκατοικία στην Ηλιούπολη από την ταράτσα της οποίας έπεσαν οι 17χρονες, Τρίτη 12 Μαΐου 2026.  (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Ηλιούπολη: Μάχη για τη ζωή δίνει η 17χρονη μετά τη βουτιά στο κενό με τη φίλη της – Η έκκληση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

49 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την Νομική Σχολή Αθηνών κατά τις φοιτητικές εκλογές, Τετάρτη 14 Μαΐου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Φοιτητικές εκλογές 2026: Στις κάλπες υπό τη σκιά των επεισοδίων σε ΑΠΘ και ΠΑΔΑ – Μαχαιρώματα, βαριοπούλες και τραυματίες

1 ώρα πριν
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκίας Τομ Μπάρακ (φωτ.:  https://tr.usembassy.gov/wp-content/uploads/ sites/169/2022/06/ADA_8063-Headshot4.jpg)

«Φωτιά» στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας από τις δηλώσεις Μπάρακ για F-35 και Χεζμπολάχ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Έλλη Τσολακη)

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και τοπικές καταιγίδες στα βόρεια – Μικρή πτώση της θερμοκρασίας

2 ώρες πριν
Στον μεγάλο τελικό της Eurovision 2026, ο Ακύλας Μυτιληναίος και το «Φέρ' το» (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)

Eurovision 2026: Στον τελικό ο Ακύλας και το «FERTO» – Οι χώρες που προκρίθηκαν από τον Α’ Ημιτελικό

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign