pontosnews.gr
Κυριακή, 6/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εαρινό εξάμηνο 187ου έτους: Παρασιτολογία

Γράφει ο Μάρκος Τρούλης

25/04/2019 - 9:03πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στο εαρινό εξάμηνο του 187ου έτους έχουμε πλέον εισέλθει, εξετάζοντας για πολλοστή φορά το αντικείμενο της Παρασιτολογίας. Κυριολεκτικά «αιώνιοι φοιτητές», με ημερομηνία εγγραφής τις 7 Μαΐου 1832 (ίσως και λίγα χρόνια νωρίτερα).

Περί τίνος πρόκειται, αν και θα έπρεπε μετά από δύο αιώνες να το έχουμε μάθει; Σύμφωνα με τη δρ Χρυσάνθη Παπαδοπούλου:

«Οι περισσότεροι οργανισμοί επιβιώνουν στη φύση ως ανεξάρτητα όντα, χάρη στην ικανότητά τους να είναι αυτάρκεις στη σύνθεση των θρεπτικών ουσιών που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή τους. Μερικοί όμως οργανισμοί αδυνατούν να επιζήσουν μόνοι τους και αναγκάζονται να ζουν σε εξάρτηση και με κάποιον οργανισμό διαφορετικού είδους. Η σχέση αυτή κατά την οποία δύο οργανισμοί συμβιώνουν χωρίς να βλάπτει ο ένας τον άλλον καλείται συμβιωτισμός. Αν όμως μόνον ο ένας οργανισμός ωφελείται από τη συμβίωση, ο δε άλλος οργανισμός αναγκαστικά βλάπτεται, τότε η σχέση αυτή ονομάζεται παρασιτισμός».

Στην περίπτωση της ανάλυσης του πολιτικού γεγονότος, η παρασιτολογία ανάγεται στην εντρύφηση στο φαινόμενο της ιδιωτείας και της αδυναμίας συν-αντίληψης, συν-μετοχής, συν-ύπαρξης και, εντέλει, συν-πράξης. Το θετικό στην περίπτωσή μας είναι ότι όσο επιβιώνουν στοιχεία της κοινοτικής συγκρότησής μας, διαχειριζόμαστε αριστοτεχνικά (σαν να πρόκειται για θαύμα) τα δημόσια έχοντας αναντίρρητα υψηλή αίσθηση του κοινωνείν. Η απουσία, ωστόσο, θεσμών δεν επιτρέπει την ενσωμάτωση των παρασίτων, τα οποία ανταποκρίνονται ενδεχομένως στο 5 ή το πολύ 10% του πληθυσμού, και αυτοί σηκώνουν τόσο μεγάλο κουρνιαχτό που συμπαρασύρουν τα πάντα και τους πάντες στο διάβα τους.

Η ιδιωτεία αποτελεί ένα εγγενές χαρακτηριστικό του ορμέμφυτου και δεν είναι λίγες οι αναφορές ήδη από την αρχαία Ελλάδα, που διαπιστώνεται και σταχυολογείται ως μια πρακτική εχθρική προς την πολιτεία και την κοινωνική συγκρότηση, με προεκτάσεις στην εσωτερική συνοχή και στην εξασφάλιση πίστης και νομιμοφροσύνης προς το υπερκείμενο πολιτειακό γεγονός. Ιστορικά, το ελληνικό παράδειγμα διαχειρίστηκε επιτυχημένα και ενδεδειγμένα την εν λόγω ροπή μέσω των κοινωνιών μικρής κλίμακας, ενώ τα μοντερνιστικά κράτη της Δύσης και εσχάτως (εντός του τελευταίου ενός αιώνα) της Ανατολής δημιούργησαν θεσμούς. Το πρόβλημα στη δική μας περίπτωση αφορά την ιστορική φάση των τελευταίων δύο αιώνων, όταν αποφασίσαμε να εγκαταλείψουμε (εν πολλοίς εύλογα ελέω κρατοκεντρικού διεθνούς συστήματος) τις «κοινότητες» και να ιδρύσουμε δυτικότροπες κρατικές δομές, δίχως όμως να εξασφαλίσουμε την αναγκαία πίστη και νομιμοφροσύνη προς τους δημιουργημένους θεσμούς.

Μια μικρή προσωπική διαπίστωση: Όταν βρέθηκα στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στο Λονδίνο, αναμένοντας ως πεζός να διασχίσω το δρόμο, παρατήρησα κοιτώντας γύρω μου ότι ήμουν ο μόνος που κοιτούσα προς τα αυτοκίνητα.

Άπαντες γύρω μου –σε έναν δρόμο πυκνής κυκλοφορίας– κοιτούσαν το φανάρι, πότε «θα ανάψει πράσινο» για να προχωρήσουν προς την απέναντι πλευρά. Ένταξη σε ένα κοινωνικό σύνολο και προσαρμογή με γνώμονα το κοινό συμφέρον: να μη δημιουργηθεί αναστάτωση στο δρόμο, να μην προκαλέσω τη δυσαρέσκεια των συμπολιτών μου, να πάψω να είμαι «καπετάνιος» θεωρώντας ότι γνωρίζω τα πάντα, και να παρακολουθώ το μηχανισμό που το κράτος έχει δημιουργήσει για την ίδια την αρμονική συνύπαρξη των πολιτών συντηρώντας το γι’ αυτόν το σκοπό και με δικά μου χρήματα.

Ενδεχομένως να ανήκω και εγώ στο 5 ή 10% και να εμπίπτω στα περί παρασιτολογίας… Ενδεχομένως και όχι, και απλά η ιδιωτεία του 5-10% να έχει αρχίσει τις τελευταίες δεκαετίες να εκμαυλίζει ως μεταστατική νόσος τα πάντα. Κεντρικό συμπέρασμα: Θεσμοί, θεσμοί, θεσμοί. Εναρμονισμένοι με το εθνικό συμφέρον, αποστειρωμένοι, κάτωθεν νομιμοποιημένοι και όχι επιβεβλημένοι από ξένα κέντρα και παράκεντρα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πανό με την ισραηλινή σημαία στο κτήριο που έπεσε ιρανικός βαλιστικός πύραυλος στις 15 Ιουνίου. Στο πανό γράφει «Το Μπατ Γιάμ είναι δυνατό. Το Ισραήλ κερδίζει!» (πηγή:
EPA/Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Ισραήλ κάνει «ταμείο» (2)

6/07/2025 - 3:26μμ
Yδρόγειος σφαίρα (φωτ.: Pixabay / Mark Robinson)
ΓΝΩΜΕΣ

Πώς επανασχεδιάζεται ο χάρτης της Μέσης Ανατολής

5/07/2025 - 9:25πμ
Ισραηλινή σημαία τοποθετημένη πάνω σε αυτοκίνητο που βρισκόταν στην πόλη Ραμάτ Γκαν της μητροπολιτικής περιοχής του Τελ Αβίβ, η οποία χτυπήθηκε από ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Ισραήλ κάνει «ταμείο»

4/07/2025 - 4:00μμ
Έργο του Schnorr von Carolsfeld (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Β’)

1/07/2025 - 9:10πμ
Ντόναλντ Τραμπ και  Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (εικ.: EPA/MICHAEL REYNOLDS/ EPA/ RAMON VAN FLYMEN)
ΓΝΩΜΕΣ

Τραμπ, Ερντογάν και Μητσοτάκης

29/06/2025 - 3:40μμ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάκης Βορίδης στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η πέτρα του σκανδάλου είναι ο κ. Μητσοτάκης

28/06/2025 - 9:49πμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στη Χάγη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί σχέσεων Τραμπ-Ερντογάν

27/06/2025 - 4:10μμ
«Η παρουσίαση του Ιακώβ στον Ισαάκ», έργο του Luca Giordano (πηγή: Museo Nacional de Bellas Artes & Wikimedia Argentina / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Α’)

24/06/2025 - 9:42πμ
Εικόνα από το σημείο όπου έπεσε ιρανικός πύραυλος, στη Ness Ziona, στο νότιο τμήμα του Τελ Αβίβ (φωτ.: EPA/ATEF SAFADI)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο πραγματικός στόχος του Ισραήλ στο Ιράν

22/06/2025 - 5:06μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Θα τους ακουμπούσε κανείς εάν δεν υπήρχε η Ευρώπη;

21/06/2025 - 9:38πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

O Σύλλογος Ποντίων Αργολίδας και φίλων του ποντιακού ελληνισμού «Παναγία Σουμελά» συμμετείχε στη ναυτική εβδομάδα στο Ναύπλιο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

«Ελλάς εν πλω» στο Ναύπλιο: Ποντιακοί χοροί για τη ναυτική εβδομάδα

14 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Πετυχημένο το πείραμα της 24ωρης λειτουργίας των μέσων μεταφοράς στην Αθήνα

36 λεπτά πριν

8o Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας: Στο Θρυλόριο ακονίζουν τα πιρούνια τους για το μεγάλο ραντεβού!

1 ώρα πριν
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης (φωτ.: EUROKINISSI /Γιώργος Κονταρίνης)

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Χαφτάρ στη Λιβύη: Η Ελλάδα ρίχνει γέφυρες, για θαλάσσιες ζώνες και μεταναστευτικό

1 ώρα πριν
Πανό με την ισραηλινή σημαία στο κτήριο που έπεσε ιρανικός βαλιστικός πύραυλος στις 15 Ιουνίου. Στο πανό γράφει «Το Μπατ Γιάμ είναι δυνατό. Το Ισραήλ κερδίζει!» (πηγή:
EPA/Abir Sultan)

Το Ισραήλ κάνει «ταμείο» (2)

2 ώρες πριν
Στην πλατεία της Νίψας Αλεξανδρούπολης (φωτ.: Facebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νίψας Έβρου)

Το αλώνισμα και η γιορτή των πολιούχων της Νίψας αφορμή για ένα ποντιακό συναπάντημα

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign