Συζήτηση θα διεξαχθεί την Τετάρτη (17/4) στην Ολομέλεια επί της έκθεσης της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Η Βουλή αναμένεται να εγκρίνει ψήφισμα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και η απόφαση που θα λάβει θεωρείται ιστορικής σημασίας, καθώς θα δίνει το σήμα για την επίσημη έναρξη της διεκδίκησης. Η συζήτηση αυτή γίνεται δύο χρόνια μετά την έκδοση του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής, γιατί το διάστημα που μεσολάβησε, δηλαδή κατά τη μνημονιακή περίοδο, δεν έπρεπε να επιχειρηθεί κανένας συμψηφισμός με το χρέος της Ελλάδας στη Γερμανία στο πλαίσιο του προγράμματος Στήριξης.
«Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από τις εν γένει αξιώσεις της από τη Γερμανία», αναφέρει το πόρισμα της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, και στοιχειοθετεί το απαράγραπτο των ελληνικών αξιώσεων, με αναφορά σε ενέργειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, έκανε λόγο για «ηθική, πολιτική και ιστορική υποχρέωση, την οποία η παρούσα Βουλή δεν μπορούσε παρά να εκπληρώσει» και χαρακτήρισε τη στιγμή ως ιστορική για το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής θα αρχίσει στις 10:00 π.μ. και θα περατωθεί στις 9:00 μ.μ., σε δύο φάσεις. Το πρωί θα διεξαχθεί συζήτηση με τις τοποθετήσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης και των κομμάτων επί της έκθεσης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει λήψη απόφασης από τη Βουλή των Ελλήνων επί της προτάσεως του Προέδρου της Βουλής «για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών», σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 4 του Κανονισμού της Βουλής.
Όπως επισήμανε ο Ν. Βούτσης, μετά την συνεδρίαση της Ολομέλειας, η Βουλή των Ελλήνων θα κινητοποιηθεί προκειμένου να ενημερωθούν όλα τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια σχετικά με την απόφαση για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών από την ελληνική πολιτεία.