pontosnews.gr
Δευτέρα, 28/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μοντέλο συνομοσπονδίας στην Κύπρο φέρνει στο προσκήνιο το Anadolu

31/03/2019 - 3:59μμ
Κύπρος: «βελούδινο διαζύγιο» και λοιπές ύποπτες ανοησίες
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Απαιτείται ένα νέο μοντέλο και ένας νέος οδικός χάρτης για την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με έναν Τουρκοκύπριο ακαδημαϊκό. Ο καθηγητής Μεχμέτ Οζάι, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κάρλετον του Καναδά, δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ότι δεν είναι δυνατή η επίλυση του Κυπριακού βασιμένη σε μοντέλο ομοσπονδίας. «Πιστεύω ότι δεν είναι δυνατόν οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι να αποτελούν μέρος μιας κοινής ομοσπονδίας. Ως εκ τούτου, στην Κύπρο, υπάρχει ανάγκη για ένα νέο οδικό χάρτη, ένα νέο μοντέλο», τόνισε.

Αντίθετα, ο Οζάι υποστηρίζει ένα μοντέλο συνομοσπονδίας, το οποίο θα πρέπει να τεθεί στην κορυφή της ατζέντας των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του ζητήματος. Ανέφερε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να διευθετήσουν τις διαφορές που έχουν σε διαφορετικές περιοχές, υπογράφοντας συμφωνίες εταιρικής σχέσης. Ο Οζάι πρόσθεσε ότι και τα δύο μέρη στο νησί (Κυπριακή Δημοκρατία και ψευδοκράτος) πρέπει να είναι μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης και υπογράμμισε τη θέση του ότι είναι αναγκαία μια ειδική συμφωνία εταιρικής σχέσης για τους πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, το κρατικό πρακτορείο Anadolu φιλοξενεί (στην αγγλική έκδοσή του) και την άποψη του καθηγητή Χουσεΐν Μπαχτσί από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής στην Άγκυρα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο του Κόφι Ανάν ήταν η «καλύτερη» συμφωνία για την επίλυση του Κυπριακού, ωστόσο απορρίφθηκε από τους Ελληνοκυπρίους με 75% σε δημοψήφισμα.

«Απορρίπτοντας το σχέδιο Ανάν, η ΕΕ, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά έκαναν μεγάλο στρατηγικό λάθος», δήλωσε ο Μπαχτσί. Ανέφερε ακόμη ότι οι δύο πλευρές του νησιού πρέπει να αναπτύξουν ένα νέο μοντέλο για την κατανομή των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και συμπλήρωσε ότι μετά το 2ο Διεθνές Συνέδριο για το Κυπριακό, το οποίο θα διεξαχθεί στο ψευδοκράτος, είναι εφικτό να προκύψουν νέες ιδέες.

  • Πηγή: Anadolu.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στο βήμα της 81ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (φωτ.: Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας)
ΚΥΠΡΟΣ

Χριστοδουλίδης από τον ΟΗΕ προς Ερντογάν: Η διχοτόμηση δεν θα γίνει αποδεκτή

23/09/2026 - 10:09μμ
Η στιγμή που τα παιδιά του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Ανδρέα Παναγίδη αντικρίζουν για πρώτη φορά τον τάφο του πατέρα τους (πηγή: Ιστορικές Μνήμες ΕΟΚΑ 1955-59/Εικόνα επεξεργασμένη με Τεχνητή Νοημοσύνη)
ΚΥΠΡΟΣ

Ανδρέας Παναγίδης: Σαν σήμερα στις 21 Σεπτεμβρίου 1956 η θυσία του αγωνιστή της ΕΟΚΑ

21/09/2026 - 4:15μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Η Γαλλία βλέπει λύση – «Απαιτείται πολιτικό θάρρος»

11/09/2026 - 11:41πμ
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχεται τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, στις 10 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: ΓΤΠ / Ανδρέας Λουκαΐδης)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος-Ισραήλ: Άμυνα και ενέργεια στη σκιά του πολέμου – Η ιδέα για τριμερή με τον Λίβανο

10/09/2026 - 4:04μμ
Συλληφθείς για το πολύνεκρο ναυάγιο του Filo Jet οδηγείται στο «δικαστήριο» της κατεχόμενης Κερύνειας (φωτ.: AA / Harun Özalp)
ΚΥΠΡΟΣ

Ναυάγιο στην Κερύνεια: «Η πλώρη έσπασε από τα κύματα», κατέθεσε ο καπετάνιος του Filo Jet

31/08/2026 - 2:33μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο ΕΡΑ)
ΚΥΠΡΟΣ

Ναυάγιο στα Κατεχόμενα: Αγωνία για 18 αγνοουμένους – Συνεχίζονται οι έρευνες σε βάθος άνω των 500 μέτρων

31/08/2026 - 10:53πμ
(Φωτ.: philenews.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Ναυάγιο στα Κατεχόμενα: Συνελήφθη ο καπετάνιος – «Έλεγαν δεν συμβαίνει τίποτα, έφυγαν πρώτοι», λένε επιζώντες

30/08/2026 - 10:51μμ
Επιβαίνοντες με σωσίβια, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης ανοιχτά της κατεχόμενης Κερύνειας (φωτ.: Takvim / στιγμιότυπο από βίντεο)
ΚΥΠΡΟΣ

Ναυάγιο ανοιχτά της Κερύνειας: Αναφορές για νεκρούς – Έτοιμη να επέμβει η Κυπριακή Δημοκρατία

30/08/2026 - 4:13μμ
Το αναποδογυρισμένο καταμαράν ανοιχτά της κατεχόμενης Κερύνειας, με επιβαίνοντες να περιμένουν τη διάσωσή τους πάνω στο εκτεθειμένο τμήμα του σκάφους (φωτ.: Takvim / στιγμιότυπο από βίντεο)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ανατράπηκε καταμαράν με 270 επιβαίνοντες ανοιχτά της κατεχόμενης Κερύνειας

30/08/2026 - 2:39μμ
Το σημείο της τραγωδίας, στο Κάβο Γκρέκο. Λόγω της έντονης θαλασσοταραχής, συνολικά τρία σκάφη βρέθηκαν σε κίνδυνο. Σάββατο 29 Αυγούστου 2026 (πηγή: philenews.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Ντίμης Μαυρόπουλος: «Του φώναζαν να κατέβει» – Η δραματική μαρτυρία για την τραγωδία στο Κάβο Γκρέκο

30/08/2026 - 1:48μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άποψη του Καστελόριζου (δεξιά) και των τουρκικών ακτών (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Στις θάλασσες θα κριθεί το παιχνίδι

11 λεπτά πριν
Ελένη Ράπτη και Δημήτριος Δρόσος στην παρουσίαση του βιβλίου «Σμύρνη, το καύχημα της Ιωνίας – Η εκπαίδευση των Ελλήνων». Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης)

Σμύρνη: Η πόλη των σχολείων και των γραμμάτων μέσα από το βιβλίο της Ελένης Ράπτη

35 λεπτά πριν
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι μιλά κατά τη διάρκεια του κομματικού φεστιβάλ νεολαίας «Fenix, il tempo del coraggio», στις 20 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Massimo Percossi)

Ιταλία: Ο ακροδεξιός Βανάτσι πιέζει τη Μελόνι – Η Ουκρανία και η ΕΕ στο βάθος της εκλογικής μάχης

59 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΠ)

Πάλη στην Άμμο: «Χάλκινη» η Ζαχείλα στην Κατερίνη

1 ώρα πριν
Μετά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τον Ηλία Κεμεντζίδη. Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2026 (πηγή: Facebook / Πόντος Κρύα Βρύση Πέλλης)

Κρύα Βρύση: Τα παιδιά του Ηλία Κεμεντζίδη αποκάλυψαν το μνημείο του υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας

2 ώρες πριν
Μέλη της Πυροσβεστικής και στελέχη της ΕΜΑΚ στα συντρίμμια του κτηρίου στην οδό Λυσικράτους στην Πλάκα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσαράς)

Έκρηξη στην Πλάκα: Το αέριο μπορεί να διέρρευσε αλλού – Στο μικροσκόπιο σωληνώσεις και πιστοποιητικό στεγανότητας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV