pontosnews.gr
Σάββατο, 6/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γ. Μπαμπινιώτης: Η αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας είναι μέγα λάθος

16/03/2019 - 5:05μμ
Γ. Μπαμπινιώτης: Η αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας είναι μέγα λάθος
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μέγα λάθος είναι σύμφωνα με τον καθηγητή Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Μπαμπινιώτη μια ενδεχόμενη αναγνώριση της γλώσσας των Σκοπίων ως «μακεδονική», καθώς η γλώσσα αυτή δεν έχει καμία σχέση με τα ελληνικά.

Μάλιστα, θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε αφορμή για να σχηματιστεί μια εστία που θα προκαλούσε μειονοτικά θέματα.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Μπαμπινιώτη, η γειτονική χώρα επέμενε να χαρακτηριστεί η γλώσσα «μακεδονική», επειδή το όνομα αποτελεί ταυτότητα και παραπέμπει στον ελληνικό πολιτισμό.

Όπως είπε σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι, η γλώσσα που ομιλείται στα Σκόπια είναι «εκσερβισμένα βουλγαρικά», γράφεται με κυριλλικό αλφάβητο και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ονομάζεται μακεδονική, θα μπορούσε όμως να λέγεται «βουλγαροσερβική» ή «σερβοβουλγαρική» και σε υποχώρηση «μακεδονοσλαβική».

Ο καθηγητής Γλωσσολογίας τόνισε ακόμη ότι παρόλο που η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρει ρητά ότι δεν υπάρχει μειονότητα στην Ελλάδα, η αναγνώριση της γλώσσας θα έφερνε τον σχηματισμό μιας επιστημονικής εστίας που θα έθετε μειονοτικό ζήτημα. «Επειδή βάλαμε τη τζίφρα, ήρθε το ‘Ουράνιο Τόξο’, μια ομαδούλα ανθρώπων που διεκδικεί αυτονομία και αναγνώριση της μειονότητας στη Μακεδονία, και ζήτησε από το πανεπιστήμιο της Μακεδονίας […] την εισαγωγή της σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας, όπως αυτή μιλιέται στη Β. Μακεδονία και στη Βόρεια Ελλάδα.

»Δεν είναι αλήθεια όμως αυτό, δεν μιλάμε βουλγαροσέρβικα στη Β. Ελλάδα. Στην Ελλάδα δεν μιλιέται η γλώσσα που μιλάνε στα Σκόπια. Αυτό που μιλιέται στην Ελλάδα είναι βουλγάρικα. Δεν υπάρχουν μονόγλωσσοι Έλληνες, όσοι παλαιότεροι γνωρίζουν αυτό το ιδίωμα μιλάνε ελληνικά, είναι Έλληνες και όπως σε άλλες περιοχές μιλάνε τα αρβανίτικα ή τα βλάχικα, έτσι μιλάνε κάποιοι γέροντες, αυτό είναι όλο».

«Η γλώσσα στα Σκόπια είναι βουλγαρικής καταγωγής»
Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης διευκρίνισε ότι «η γλώσσα που μιλιέται στα Σκόπια είναι βουλγαρικής καταγωγής, εκσερβισμένη επί Τίτο. Βουλγαροσερβική. Ανήκει στις σλαβικές γλώσσες. Ο Τίτο έβαλε γλωσσολόγους και άλλους να αλλάξουν κάποια στοιχεία, για να μην είναι ίδια με τα βουλγαρικά. Σκόπιμα ονόμαζαν τη χώρα ‘Μακεδονία’ και τη γλώσσα ‘μακεδονική’, αλλά δεν είχαν ποτέ αναγνωριστεί από την Ελλάδα».

Ο καθηγητής τόνισε επίσης ότι «ποτέ στο παρελθόν δεν έχει αναγνωριστεί γλώσσα, ούτε είχε τεθεί τέτοιο ζήτημα.

»Το μόνο που είχε γίνει είναι ότι επί Γιουγκοσλαβίας το υπ. Πολιτισμού -και όχι το υπ. Εξωτερικών, όχι με διπλωμάτες- υιοθέτησε κάποιες οδηγίες για το πώς θα γράψουμε με λατινικούς χαρακτήρες τα ονόματα περιοχών, τα τοπωνύμια».

Και συμπλήρωσε: «Η γλώσσα είναι ταυτότητα και στηριζόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, κάποιος μπορεί να διεκδικήσει αναγνώριση εθνότητας, διαφορετικής μειονότητας. Οι Αλβανοί των Σκοπίων να πουν εμείς είμαστε κάτι άλλο και να ενωθούμε με την Αλβανία. Αυτές οι τάσεις μπορούν να ενισχυθούν από τη Συμφωνία».

Τέλος, ο Γιώργος Μπαμπινιώτης χαρακτήρισε μέγα λάθος την άποψη του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ότι το θέμα της διδασκαλίας της υποτιθέμενης μακεδονικής γλώσσας είναι θέμα των πανεπιστημιακών. «Εάν δεν έφερε το ψευδώνυμο ‘μακεδονική’, θα μπορούσε να διδαχθεί. Αλλά δεν μπορεί ελληνικό πανεπιστήμιο να δεχτεί να χαρακτηρίζεται αυτό το ψεύδος μακεδονική γλώσσα. Είναι μέγα λάθος η αναγνώριση και θα γεννά προβλήματα».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Athens Flying Week 2025: Το μεγαλύτερο αεροπορικό σόου στην Ανατολική Μεσόγειο άνοιξε τα φτερά του

6/09/2025 - 2:16μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

Συγγρού: Λεωφορείο του ΟΑΣΑ συγκρούστηκε με γερανό

6/09/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

ΑΑΔΕ: Εντοπίστηκε …φιλάνθρωπος τράπερ που έκανε πολυτελείς αγορές μέσω μη κερδοσκοπικής εταιρείας

6/09/2025 - 1:05μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Σχολεία: Πότε θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι – Ποιες είναι οι αργίες της περιόδου 2025-2026

6/09/2025 - 12:05μμ
Ο υπουργός Ναυτιλίας Β. Κικίλιας στο βήμα της εκδήλωσης (φωτ.: Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής)
ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση με τους αλιείς κανόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας Β. Κικίλιας

6/09/2025 - 11:07πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

89η ΔΕΘ: Τα μέτρα της ΕΛΑΣ, οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

6/09/2025 - 9:07πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Το καλοκαιράκι συνεχίζεται με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας

6/09/2025 - 8:08πμ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: EUROKINISSI/Νάσος Σιμόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Πιλοτικό πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης σε 20 λύκεια – «Τεράστια πρόκληση αλλά και ευκαιρία»

5/09/2025 - 11:29μμ
O γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», Νικόλαος Παπαδάκης (φωτ.: facebook/Kyriakos Pierakkakis)
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Ν. Παπαδάκης

5/09/2025 - 10:55μμ
Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους ενώ οδηγούνται στον εισαγγελέα (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Μαφία της Κρήτης: Προφυλακιστέα τα δύο αδέλφια, οι φερόμενοι ως εγκέφαλοι

5/09/2025 - 8:39μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Angelo Carconi)

Ιράν: Μία ακόμα εκτέλεση για τις μαζικές κινητοποιήσεις του 2022 για τα δικαιώματα των γυναικών

24 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου)

Το φθινόπωρο με τα… λόγια της ποντιακής διαλέκτου

39 λεπτά πριν
Ο Άδωνις Γεωργιάδης στη 89η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο περίπτερο του υπουργείου Υγείας. Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Άδωνις Γεωργιάδης: Από 1η Οκτωβρίου θα κλείνουμε ραντεβού στα νοσοκομεία σε 2 ημέρες

1 ώρα πριν
Ποντιακοί χοροί στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων της ΔΕΘ (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

100 χρόνια Απόλλων Καλαμαριάς στη ΔΕΘ – Χορός και μουσική πλημμύρισαν το περίπτερο!

2 ώρες πριν

Οι «Ακρίτες» Ασπροπύργου τιμούν τον Στάθη Νικολαΐδη για τα 50 χρόνια προσφοράς του στην ποντιακή μουσική

2 ώρες πριν

Βέλο Κορινθίας: «Από τις φλόγες στο Βέλο» – Διήμερες επετειακές εκδηλώσεις Μικρασιατικής Μνήμης

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign