Σημαντικές αλλαγές στη διατροφή των Ελλήνων την οκταετία της οικονομικής κρίσης καταγράφει η έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), μιας και δείχνει ότι έχει διαφοροποιηθεί το μίγμα αγορών από τα ελληνικά νοικοκυριά τα οποία στράφηκαν στις πιο φτηνές λύσεις. Χαρακτηριστική είναι η άνοδος στην κατανάλωση των οσπρίων (10%) και των πουλερικών (9%) για την πρόσληψη πρωτεϊνών, ενώ ακριβότερες επιλογές όπως το μοσχάρι και τα αρνιά-κατσίκια παρουσιάζουν μείωση κατά 24% και 25% αντίστοιχα.
Επιπλέον την τελευταία οκταετία υπάρχει σημαντική αύξηση στην πρόσληψη υδατανθράκων τόσο από τα ζυμαρικά (14%) όσο και από το ρύζι (8%). Υπάρχει, όμως, και μια θετική συνέπεια καθώς καταγράφεται και εντυπωσιακή μείωση στην κατανάλωση ζάχαρης (44%) και αναψυκτικών (43%).
Συνολικά υπάρχει μείωση στην αξία των αγορών κατά 21% και μείωση στον όγκο-ποσότητα κατά 15%.
Φρούτα και λαχανικά επίσης βγήκαν από το ελληνικό τραπέζι. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωσή τους μειώθηκε κατά 23% και 20% αντίστοιχα, ωστόσο στα συμπεράσματα της έρευνας επισημαίνεται ότι πρόκειται για μια διατροφική τάση. Δηλαδή, οι καταναλωτές μείωσαν τις αγορές όχι λόγω της αύξησης των τιμών αλλά είτε λόγω αλλαγών στη διατροφή, είτε λόγω περικοπής της σπατάλης. Επιπλέον τα νοικοκυριά έκοψαν κατά 14% το γάλα, κατά 24% το τυρί και κατά 18% το ελαιόλαδο.
Συμπληρωματική καταναλωτική έρευνα δείχνει ότι περίπου 4 στους 10 άλλαξαν τη διατροφή τους μέσα στο 2017 – η τάση είναι εντονότερη στις μικρότερες ηλικίες. Έτσι, το ποσοστό όσων επιλέγουν αποκλειστικά τη μεσογειακή κουζίνα μειώνεται όλο και περισσότερο όσο μικραίνει η ηλικία των ερωτηθέντων. Η πλειοψηφία των Ελλήνων νέων επιλέγει μια ποικιλία από διαφορετικές κουζίνες, ακολουθώντας την παγκόσμια τάση που σχετίζεται με την ανάπτυξη του διαδικτύου και των social media. Χάρη στην πληθώρα των πληροφοριών που έχει στη διάθεσή του, το 57% πλέον δηλώνει ότι ψάχνει πληροφορίες σχετικά με τις τροφές και το 63% ότι προσέχει τη διατροφή του.
Οι τάσεις αυτές έρχονται βέβαια σε αντίθεση με την επίδραση που άσκησε και ασκεί η οικονομική κρίση, καθώς από τη μία πλευρά ο καταναλωτής προσπαθεί να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη πιο υγιεινή διατροφή και από την άλλη προσπαθεί να εξισορροπήσει τις επιλογές του με το διαθέσιμο εισόδημα που έχει.