«Φέρνουμε στο προσκήνιο τους ανθρώπους του μόχθου και της δουλειάς», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο ναυπηγείο της Σύρου. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στον τόπο «όπου το 1879 έγιναν οι πρώτες μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στη χώρα μας» και αναφέρθηκε σε χαρακτηριστική ανακοίνωση των εργατών του ναυπηγείου της εποχής, γραμμένη στην καθαρεύσουσα, την γλώσσα της εποχής: «Οι μεν πολυμελείς ημών οικογένειαι ελεεινώς υπό της πείνης κατετρύχοντο, τα δε βαλάντια των εργοδοτών επληρούντο χρυσού και αργύρου».
«Οι καιροί αλλάζουν» συμπέρανε ο πρωθυπουργός αλλά δεν αλλάζει η ανάγκη του εργαζόμενου να μάχεται πάντα με στόχο αξιοπρεπή δουλειά και ζωή.
Έχοντας στο κέντρο της ομιλίας του τους εργαζόμενους και την ύψιστη αξία της αξιοπρεπούς εργασίας, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι τα χρόνια των μνημονίων ο κόσμος της δουλειάς και του μόχθου υπέφερε περισσότερο από τον καθένα, η εργασία έγινε το μόνο «εμπόρευμα» που οι δανειστές δεν επέτρεπαν να διαπραγματευτούν ελεύθερα την τιμή του οι «πωλητές» –δηλαδή οι εργαζόμενοι.
Περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά της μεταμνημονιακής περιόδου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τέλος των μνημονίων σημαίνει επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αύξηση του κατώτατου μισθού και πρόσθεσε ότι τρεις βασικοί στόχοι της κυβέρνησης είναι η βιομηχανική ανασυγκρότηση, η δίκαιη ανάπτυξη και η προστασία της εργασίας.
Πρόσθεσε ότι «στόχος μας δεν μπορεί παρά να είναι: Η ανασυγκρότηση της παραγωγής. Η δίκαιη ανάπτυξη. Η προστασία της εργασίας. Κόντρα σε δυνάμεις πολιτικές που ονειρεύονται μια ατέλειωτη αλυσίδα από κρυφά και φανερά μνημόνια για να κρατήσουν δεμένους τους εργαζόμενους και χαμηλά το εργασιακό κόστος».
Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Νεώριο
Στον αντίποδα των δυνάμεων αυτών, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε: «Δεν ξεχνάμε ούτε ποιοι είμαστε, ούτε από πού ερχόμαστε, ούτε ποιοι μας έφεραν εδώ, ούτε ποιους εκπροσωπούμε και ούτε ποιους θέλουμε να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο της κοινωνικής και της πολιτικής ζωής την επόμενη μέρα. Τους ανθρώπους του μόχθου και της δουλειάς».
Όπως υπογράμμισε, το Νεώριο θα συνεχίσει να αποτελεί την ατμομηχανή της κυκλαδικής βιομηχανίας και τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τον αγώνα τους. Είπε επίσης, ότι υπάρχει προοπτική για ανάπτυξη των ναυπηγείων, ώστε μέσα στην επόμενη τριετία οι 300 εργαζόμενοι που υπάρχουν σημερα να γίνουν 1.000. Σημείωσε επίσης ότι την εποχή που η χώρα αλλάζει σελίδα, επέλεξε την πρώτη πολιτική παρέμβασή του «να γίνει από δω, έχοντας απέναντί μου εσάς, τους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας», καθώς προτεραιότητα είναι «να ξανακερδίσουμε την εργασία».
Μιλώντας για τον πόλεμο της κυβέρνησης κατά της ανεργίας, είπε ότι στα τρία χρόνια της μνημονιακής λαίλαπας, 1.000.000 άνθρωποι έχασαν την εργασία τους και υπενθύμισε τα ποσοστά της ανεργίας: 27,5% το 2014, 19,6% σήμερα. «Δεν καταφέραμε να καλύψουμε ακόμη το ένα εκατομμύριο, καταφέραμε να καλύψουμε 300.000. Μεγάλος ο δρόμος μπροστά μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γιώργο Μαραγκό
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του στο ναυπηγείο Σύρου τόνισε απευθυνόμενος στους εργαζόμενους: «Σας καλώ να κρατήσετε γερά στα χέρια σας την υπόθεση του Νεωρίου». Να σημειωθεί ότι μετά το τέλος της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός περιηγήθηκε στους χώρους του ναυπηγείου, συνοδευόμενος από τους εργαζόμενους, που του έσφιξαν το χέρι και τον χειροκρότησαν με εμφανή συγκίνηση, κατά την αποχώρησή του από τον χώρο της δουλειάς τους.
Νωρίτερα, είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης Γιώργο Μαραγκό. Όπως σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας στο Twitter, τον ευχαρίστησε για την «γενναία» απόφαση να διαγράψει ο Δήμος Σύρου το 85% των χρεών του ναυπηγείου καθώς και για τη συστράτευση στην κοινή προσπάθεια πέρα από πολιτικούς διαχωρισμούς. «Τα οφέλη για Δήμο και τοπική οικονομία θα είναι πολλαπλάσια», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Όλ. Λάττα.
- Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / Andrea Bonetti.