pontosnews.gr
Δευτέρα, 3/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

DW: Ερντογάν, ο πρώτος σουλτάνος της σύγχρονης Τουρκίας

8/07/2018 - 11:41μμ
DW: Ερντογάν, ο πρώτος σουλτάνος της σύγχρονης Τουρκίας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μόλις 13 χρόνια έχουν περάσει από τότε που το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν δρομολογούσε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ με τη στήριξη της κοινής γνώμης. Την εποχή εκείνη φαινόταν ότι εδραιώνονται στην Τουρκία η δημοκρατία, η ελευθερία της γνώμης και η κοινωνική συμφιλίωση.

Κι όμως σήμερα, η Τουρκία παραχωρεί υπερεξουσίες σε έναν πρόεδρο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια φαίνεται να ακολουθεί μία πολιτική ατζέντα όλο και πιο ισλαμιστική, εθνικιστική, αυταρχική. Από τη στιγμή που δεν θα είναι υπόλογος απέναντι στο Κοινοβούλιο, ο Ερντογάν θα έχει πλέον τον απόλυτο έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας. Θα ελέγχει όμως και τη δικαστική εξουσία, καθώς αποκτά το δικαίωμα να ορίζει ο ίδιος τους ανώτατους δικαστές.

Ο ίδιος απορρίπτει την κριτική και υποστηρίζει ότι προεδρική δημοκρατία έχουν και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η ΗΠΑ. Όπως επισημαίνει ο Ερσίν Καλασίογλου, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Σαμπάντσι της Κωνσταντινούπολης, «δεν έχει γίνει συζήτηση μαζί μας για το νέο πολιτειακό σύστημα, παρά μόνο σε πολύ γενικές γραμμές, οπότε λεπτομέρειες δεν γνωρίζουν ούτε η κοινή γνώμη, ούτε η επιστημονική κοινότητα. Ασφαλώς υπάρχουν διαφορές με άλλες χώρες, για παράδειγμα στις ΗΠΑ ο πρόεδρος δεν μπορεί να διαλύσει το Κογκρέσο και να προκηρύξει εκλογές, ενώ στη Γαλλία τα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου ορίζονται από το Κοινοβούλιο».

Αμέτοχη η «κοινωνία των πολιτών»
Ο Ερσίν Καλασίογλου επισημαίνει τα στοιχεία αυταρχισμού στο νέο πολιτειακό σύστημα της Τουρκίας. «Τόσο στο αμερικανικό, όσο και στο γαλλικό σύστημα πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζει η κοινωνία των πολιτών. Κάτι τέτοιο σε μας δεν υπάρχει. Μία άλλη εξέλιξη είναι ότι εφεξής ο Ερντογάν θα ελέγχει τη νομοθετική εξουσία κυβερνώντας με προεδρικά διατάγματα, κάτι που μέχρι σήμερα δεν μπορούσε, παρά μόνο επικαλούμενος την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ακόμη ισχύει στην Τουρκία».

Παρόμοια άποψη εκφράζει ο πολιτικός επιστήμων Ντογκού Εργκίλ, επισημαίνοντας ότι «ουσιαστικά καταργούνται η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, στοιχεία ιδιαίτερα σημαντικά σε μία δημοκρατία».


Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί (φωτ.: Twitter / dbdevletbahceli)

Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι αν το πολιτικό θερμόμετρο στην Τουρκία ανεβαίνει ακόμη περισσότερο λόγω της συμμαχίας του Ερντογάν με το εθνικιστικό κόμμα MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, το οποίο του εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Πολλοί φοβούνται ότι η σκληρή στάση του MHP σε μία σειρά ζητημάτων θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο εθνικιστικές αντιλήψεις, δυσχεραίνοντας τόσο την επίλυση του κουρδικού ζητήματος, όσο και την προσέγγιση με την ΕΕ.

Ήδη από το 1999 η Άγκυρα είχε υποβάλει αίτηση ένταξης. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις άρχισαν στις 3 Οκτωβρίου 2005, αλλά μέχρι σήμερα δεν σημειώνουν θεαματική πρόοδο και ουσιαστικά έχουν παγώσει εδώ και δύο χρόνια, μετά την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία. Μιλώντας στην Deutsche Welle η Κάτι Πίρι, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, ζητεί μάλιστα την επίσημη αναστολή των διαπραγματεύσεων.

Ένταση με τις ΗΠΑ
Παράλληλα, κρισιμη περίοδο διέρχονται και οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Και αυτό για πολλούς λόγους: Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν θεωρεί υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016, εξακολουθεί να ζει ανενόχλητος στις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να συνεργάζονται με την κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία, παρά τις τουρκικές ενστάσεις. Και επιπλέον η Άγκυρα θέλει να αγοράσει ρωσικούς πυραύλους S-400, παρά τις αντιρρήσεις του ΝΑΤΟ.

«Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις οι ΗΠΑ είναι λιγότερο δημοφιλείς από το Ιράν στην Τουρκία», σημειώνει ο πολιτικός επιστήμων Ντογκού Εργκίλ. «Στην τουρκική κοινωνία εξαπλώνεται μία νοοτροπία εχθρική απέναντι στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ανεξάρτητα από την πολιτική Ερντογάν», συμπληρώνει.

  • Αναδημοσίευση: dw.com / Αράμ Εκίν Ντουράν, Γιάννης Παπαδημητρίου
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πλήθος κόσμου παρέστη στην κηδεία του 39χρονου (φωτ.: EUROKINISSI/Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Βορίζια: Ποτάμι μαυροφορεμένων συνόδεψε τον 39χρονο για το τελευταίο αντίο – «Φρούριο» το χωριό

3/11/2025 - 3:59μμ
Οι γονείς του Άλκη Καμπανού προσήλθαν το πρωί στο δικαστήριο (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα αναβολή στη δίκη στο εφετείο για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού – «Τα ισόβια τα πήρα εγώ» είπε η μητέρα του

3/11/2025 - 2:19μμ
Θεόφιλος Πανταζής, ιδιοκτήτης καταστήματος ΟΠΑΠ στην Αργαλαστή Πηλίου (φωτ.: ΟΠΑΠ)
ΕΛΛΑΔΑ

Ο νέος λαχνός «7ΑΡΙ» μοιράζει κέρδη έως και 2.000.000 ευρώ

3/11/2025 - 1:59μμ
Στελέχη της Σήμανσης διακρίνονται να εργάζονται στον συρμό όπου σημειώθηκε η αιματηρή επίθεση (φωτ.: EPA/Tayfun Salci)
ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο: 32χρονος μαχαίρωσε 11 άτομα σε τρένο – Σε κρίσιμη κατάσταση εργαζόμενος-ήρωας που προσπάθησε να τον σταματήσει

3/11/2025 - 12:34μμ
Ο Νότης Σφακιανάκης με τη σύζυγό του σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε η σύζυγος του Νότη Σφακιανάκη, Κίλι, ανήμερα των γενεθλίων του

3/11/2025 - 10:20πμ
Αστυνομικοί κυνηγούν κουκουλοφόρους που δημιούργησαν ταραχές έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης (φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα στο εφετείο η υπόθεση δολοφονίας του Άλκη Καμπανού – Επεισόδια με κουκουλοφόρους έξω από τα δικαστήρια

3/11/2025 - 9:13πμ
Μετά το μακελειό στα Βορίζια Ηρακλείου Κρήτης (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

«Σήκω, Φανούρη!» – Σήμερα η κηδεία του 39χρονου στα Βορίζια, όπου επικρατούν ο θρήνος, η σιωπή και ο φόβος

3/11/2025 - 8:36πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Αλλάζει ο καιρός αυτή την εβδομάδα – Τι περιμένουμε σήμερα, Δευτέρα

3/11/2025 - 8:00πμ
Οι «έμπιστοι» του Βούτιστς απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις (φωτ.: EPA / Andrej Cukic)
ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Υποστηρικτές του Βούτσιτς προκαλούν – Έχασε τον γιο της στο Νόβι Σαντ, δέχεται επίθεση

2/11/2025 - 10:58μμ
Υποκατάστημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων σε περιοχή της Αττικής (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Τα 46 ταχυδρομεία που κλείνουν από Δευτέρα

2/11/2025 - 9:54μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από τη γενική συνέλευση (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)

Νέο ΔΣ στον ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων και την Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας

17 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Τέλη κυκλοφορίας 2026: Αναρτήθηκαν στην πλατφορμα myCAR της ΑΑΔΕ

45 λεπτά πριν
Πλήθος κόσμου παρέστη στην κηδεία του 39χρονου (φωτ.: EUROKINISSI/Στέφανος Ραπάνης)

Βορίζια: Ποτάμι μαυροφορεμένων συνόδεψε τον 39χρονο για το τελευταίο αντίο – «Φρούριο» το χωριό

1 ώρα πριν
Το εγκόλπιο με τον Άγιο Γεώργιο, απαραίτητο στοιχείο της ποντιακής φορεσιάς (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Τρία τ’ Αεργίτε: Ο Πόντος τιμά την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του τροπαιοφόρου

2 ώρες πριν
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας εφαρμόζεται πλέον και σε συνεργεία μοτοσυκλετών (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Χρήστος Μπόνης)

Σε νέους κλάδους από σήμερα η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

2 ώρες πριν
Οι γονείς του Άλκη Καμπανού προσήλθαν το πρωί στο δικαστήριο (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Νέα αναβολή στη δίκη στο εφετείο για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού – «Τα ισόβια τα πήρα εγώ» είπε η μητέρα του

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign