pontosnews.gr
Τετάρτη, 13/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εν αναμονή δανικής φρεγάτας και ιρλανδικού αντιτορπιλικού στα ανοιχτά του Καστελόριζου

8/03/2018 - 9:03πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε κλίμα συγκίνησης υποδέχονται τα στρατεύματα των Ευρωπαίων συμμάχων μας οι κάτοικοι της ακριτικής Ελλάδας. Σκοπός της παρουσίας των μονάδων είναι η αποστολή μηνύματος αποτροπής και εντέλει εξισορρόπησης του τουρκικού επεκτατισμού. Στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αναμένεται επίσης αρμάδα του ιταλικού ναυτικού προς υπεράσπιση των –κατά τα λοιπά– συμφερόντων της ENI, ενώ στα Δωδεκάνησα αναμένονται επίσης Σλοβένοι κομάντο, Πορτογάλοι αλεξιπτωτιστές και σουηδικοί στρατιωτικοί σκύλοι.

Ούτε καν οι τελευταίοι… Για να επανέλθουμε στην πραγματικότητα και να ξεφύγουμε από τα μυθεύματα, με τα οποία μας γαλούχησαν γενιές και γενιές σπουδαίων διανοητών της πατρίδας μας.

Η ένταξή μας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα υπήρξε αναμφίβολα μοναδικό επίτευγμα, με σκοπό τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών της χώρας μας, τη σταθεροποίηση του δημοκρατικού πολιτεύματος και την άρση των κοινωνικών αδιεξόδων, τα οποία κατέτρωγαν τις σάρκες της ελληνικής κοινωνίας επί σειρά δεκαετιών.

Όμως, όπως συμβαίνει σχεδόν σε κάθε πτυχή της εθνικής ιδιοσυγκρασίας μας, οι συμμαχίες εκλαμβάνονται ως «άνευ όρων κολλητιλίκια» και οι ενδοσυμμαχικές αντιπαραθέσεις ως «ανίερες προδοσίες» ή «αφιλοτιμίες». Κάπως έτσι θεωρήσαμε ότι η ένταξη στην ΕΟΚ, η συνθήκη του Μάαστριχτ και η ένταξή μας στη ζώνη του ευρώ θα αποτελούσαν επαρκείς επιτυχίες με σκοπό την αποτροπή του εξ Ανατολών κινδύνου. Εμφανής η αδυναμία ορισμού των ορίων και των προϋποθέσεων, και εύλογη η απογοήτευση η οποία αργά ή γρήγορα επέρχεται.

Αν όλα τα παραπάνω περιορίζονταν στα κατά τόπους καφενεία, το κακό θα ήταν μικρό. Όταν, όμως, οι εν λόγω αντιλήψεις απέρρεαν από περισπούδαστους καθηγητές και «πολιτικούς – εθνικά κεφάλαια», καθίσταται αντιληπτό το βάθος της σήψης ή εν πάση περιπτώσει το μέγεθος της παρανόησης, βαθιά ριζωμένης εντός της γραφειοκρατίας, η οποία θα έπρεπε να χαράζει στρατηγική εντός ενός αποστειρωμένου περιβάλλοντος.

Συνειδητά ή μη εκπαίδευσαν μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας σε νοοτροπίες πλήρως ενάντιες σε οποιοδήποτε ορθολογικό κριτήριο.

Ποια είναι τα πολιτικά-στρατηγικά δεδομένα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης; Τι είναι τέλος πάντων αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιο είναι το περιεχόμενο της θεσμικής συγκρότησής της; Πως μεταλλάσσεται σήμερα και ποιες είναι οι στρατηγικές στοχεύσεις της ηγέτιδας Γερμανίας; Ψιλά γράμματα.

Το διεθνές σύστημα, και ως εκ τούτου η ευρωπαϊκή ισορροπία ισχύος, διαμορφώνεται υπό κρατοκεντρικούς όρους. Τούτο σημαίνει ότι όταν η Total αντιμετωπίζει παρενοχλήσεις στις δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ η Γαλλία συντρέχει με στρατιωτικές δυνάμεις, και όταν η ENI τίθεται ενώπιον παρόμοιων προκλήσεων, η Ιταλία υποχωρεί και προσαρμόζεται. Τα κράτη διαφυλάσσουν ή επεκτείνουν τα συμφέροντά τους ως διακριτές οντότητες και προχωρούν σε συμμαχίες στη βάση κοινών συμφερόντων. Ας ερμηνεύσει κάποιος το γεγονός ότι η Γερμανία έπρεπε να λάβει άδεια από την Τουρκία για να διεξάγει έρευνες στο θαλάσσιο χώρο νότια του Καστελόριζου.

Συνεπώς, πέραν του στοιχείου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τη μετεξέλιξη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ένα γεγονός συντελούμενο διαχρονικά εντός της αμερικανικής ομπρέλας σταθερότητας, πρέπει να υπενθυμισθεί και ότι η πολιτική-στρατιωτική ολοκλήρωση προϋποθέτουν μια κοινή οντολογική αναφορά ή, όπως έχει ειπωθεί, μια «ενιαία ευρωπαϊκή κοινωνία». Κάτι τέτοιο όχι απλά δεν υφίσταται, αλλά είναι και αδύνατο να λάβει σάρκα και οστά όσο τα έθνη ετεροπροσδιορίζονται και εκφράζουν αξιώσεις ελευθερίας. Εκτός αν ο Γιώργης από την Κρήτη ή ο Σπύρος από την Κέρκυρα δηλώνουν έτοιμοι να πολεμήσουν για τα δίκαια της Δανίας στον Βόρειο Αρκτικό Κύκλο.

Για όσους το επιθυμούν, ας βάλουν στη θέση της Δανίας την Ελλάδα και του Βόρειου Αρκτικού Κύκλου το Καστελόριζο, για να θυμηθούμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο.

«Ό,τι κάμομε θα το κάμομε μοναχοί και δεν έχομε ελπίδα καμία από τους ξένους» έλεγε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Υπό τις παρούσες συνθήκες και δεδομένων των ανεπαρκειών στο επίπεδο χάραξης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τα λόγια του Κολοκοτρώνη είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Ανάσταση διά χειρός Ελ Γκρέκο (πηγή: commons.wikimedia.org. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος B’)

12/05/2026 - 9:32πμ
Τούρκος φίλαθλος κρατά σημαία μέσα από μια γιγαντιαία τουρκική σημαία (φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)
ΓΝΩΜΕΣ

Τουρκία, το νέο «Ιράν»

10/05/2026 - 5:07μμ
Τουρίστες μπροστά από την Αγια-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι νεοφώτιστοι της Τουρκίας και το δύσκολο ερώτημα της ρωμαίικης συνέχειας

9/05/2026 - 9:57πμ
Ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός σε τοιχογραφία της Μονής Αράκου, στη Λαγουδέρα της Κύπρου (φωτ.: 
Sonia Halliday)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος Α’)

5/05/2026 - 9:35πμ
Από την πρόσφατη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα (φωτ.: INTIME / Νίκος Χαλκιόπουλος / EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Τεκτονικές μετατοπίσεις

1/05/2026 - 4:00μμ
Λεπτομέρεια από εικονογράφηση χειρογράφου (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Γ’)

28/04/2026 - 9:32πμ
Φωτογραφία που προβλήθηκε στην εκδήλωση που έγινε στο Ωδείο Αθηνών, για τα 111 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Κυριακή 26 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΓΝΩΜΕΣ

Όταν οι γενοκτόνοι απολογηθούν

26/04/2026 - 4:16μμ
Η Λάουρα Κοβέσι στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, Πέμπτη 23 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

 Η διαφθορά ως κανονικότητα και η ιδιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής

25/04/2026 - 9:48πμ
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Τομ Μπάρακ (φωτ. αρχείου: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Περίεργα μηνύματα

24/04/2026 - 4:03μμ
(Ψηφιδωτό από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, Βενετία)
ΓΝΩΜΕΣ

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Β’)

21/04/2026 - 9:46πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στον μεγάλο τελικό της Eurovision 2026, ο Ακύλας Μυτιληναίος και το «Φέρ' το» (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)

Eurovision 2026: Στον τελικό ο Ακύλας και το «FERTO» – Οι χώρες που προκρίθηκαν από τον Α’ Ημιτελικό

4 ώρες πριν
(Πηγή: Γρ. Τύπου δήμου Νεάπολης-Συκεών)

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Τιμή στους 353.000 Έλληνες του Πόντου που δολοφονήθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα

5 ώρες πριν
Ο Ακύλας στον πρώτο ημιτελικό του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision (ESC) στη Βιέννη, της Αυστρίας (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)

Eurovision 2026: «Level Up» για την Ελλάδα με τον Ακύλα στον Α’ Ημιτελικό

5 ώρες πριν
Η πολυκατοικία στην Ηλιούπολη όπου σημειώθηκε η τραγωδία με τα δύο 17χρονα κορίτσια (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/ EUROKINISSI)

Τραγωδία στην Ηλιούπολη: Σε εφαρμογή το πρωτόκολλο ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στο σχολείο των 17χρονων κοριτσιών

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/ AkritesAspropirgou1979)

19η Μαΐου στον Ασπρόπυργο: Τιμή στους νεκρούς της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Super League – Play Out: Άλμα παραμονής ο Αστέρας – Μειώθηκαν οι ελπίδες για ΑΕΛ, Πανσερραϊκό

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign