pontosnews.gr
Πέμπτη, 7/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

23 Φεβρουαρίου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Πολυκάρπου Σμύρνης

23/02/2018 - 9:00πμ
23 Φεβρουαρίου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Πολυκάρπου Σμύρνης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στις 23 Φεβρουαρίου η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του αγίου Πολυκάρπου, επισκόπου Σμύρνης. Πρόκειται για σπουδαία προσωπικότητα της αρχαίας Εκκλησίας, ο οποίος ανήκει στην κατηγορία των Αποστολικών Πατέρων, δηλαδή των διαδόχων επισκόπων των αγίων Αποστόλων.

Γεννήθηκε το 80 μ.Χ. στη Μ. Ασία από τους ευσεβείς γονείς του Παγκράτιο και Θεοδώρα, οι οποίοι είχαν μαρτυρήσει για την πίστη τους στον Χριστό.

Διατέλεσε μαθητής του αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ο οποίος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Μ. Ασία. Βαπτίστηκε μικρός και αφιέρωσε τη ζωή του στον Χριστό. Λίγο πριν από το θάνατό του ο επίσκοπος Σμύρνης άγιος Βουκόλος τον χειροτόνησε διάδοχό του, διότι έβλεπε στο πρόσωπό του την αρετή και την αγιότητα. Η μακρά επισκοπική του διακονία σφραγίστηκε από την αγία βιωτή του και τη θέρμη του για την Εκκλησία. Ως πιστός μαθητής του αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, αναδείχτηκε ένας μεγάλος θεολόγος της αρχαίας Εκκλησίας, ώστε η φήμη του έφτασε σε όλες τις τοπικές Εκκλησίες και ως τη μακρινή Ρώμη.

Ο άγιος Πολύκαρπος κλήθηκε να διαχειριστεί μια σοβαρή διαμάχη, η οποία είχε ξεσπάσει τον 2ο μ.Χ. αιώνα στην Εκκλησία, τον εορτασμό του Πάσχα. Όπως είναι γνωστό, τον χρόνο εορτασμού του Πάσχα τον καθόρισε η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος το 325. Μέχρι τότε οι τοπικές Εκκλησίες το εόρταζαν σύμφωνα με τη δική τους παράδοση. Οι Εκκλησίες της Μ. Ασίας το εόρταζαν στις 14 του εβραϊκού μήνα Νισσάν. Οι Χριστιανοί της Δύσης το εόρταζαν μια οποιαδήποτε Κυριακή, μετά την εαρινή ισημερία. Το γεγονός αυτό προκάλεσε σοβαρή έριδα και απειλούσε με σχίσμα τη νεαρή Εκκλησία. Γι’ αυτό ο άγιος Πολύκαρπος πήγε στη Ρώμη, όπου συζήτησε με τον επίσκοπο Ανίκητο.

Με την αγιότητα και τη σοφία που τον διέκρινε, διευθέτησε το ζήτημα και ειρήνευσε η Εκκλησία του Χριστού.

Ως ζηλωτής επίσκοπος κατόρθωσε να προσελκύσει στην Εκκλησία μέγα πλήθος ειδωλολατρών, και να μεταστρέψει πάμπολλους αιρετικούς – ιδίως από τις ομάδες των Γνωστικών, που ταλαιπωρούσαν την Εκκλησία της Μ. Ασίας τον 2ο αιώνα. Ιδιαίτερα αγωνίστηκε κατά της αιρέσεως του Μαρκίωνα, η οποία κυριαρχούσε στην περιοχή του. Σε κάποια συνάντησή τους τον ρώτησε ο αιρεσιάρχης αν τον γνωρίζει, και ο άγιος Πολύκαρπος του απάντησε: Σε γνωρίζω ως πρωτότοκο του σατανά!


Μαρκίων ο Σινωπεύς

Ο άγιος Πολύκαρπος συνδεόταν με βαθιά φιλία με τον άλλον μεγάλο αποστολικό πατέρα, τον άγιο Ιγνάτιο το Θεοφόρο, του οποίου υπήρξε συμμαθητής κοντά στον ευαγγελιστή Ιωάννη. Όταν ο άγιος Ιγνάτιος συνελήφθη και οδηγούνταν στη Ρώμη να μαρτυρήσει, ο άγιος Πολύκαρπος κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες να τον απελευθερώσει. Μάλιστα σώζεται και μια επιστολή του προς τους χριστιανούς των Φιλίππων της Μακεδονίας, όπου τους επαινεί για την αγάπη και τη φιλοξενία που υπέδειξαν στον άγιο Ιγνάτιο, όταν δέσμιος πέρασε από την πόλη τους.

Οι φανατικοί ειδωλολάτρες της Μ. Ασίας βλέποντας την πίστη τους να μαραζώνει και την Εκκλησία του Χριστού να  αυξάνεται με καταπληκτική ορμή, παρά τους σκληρούς διωγμούς Της, μισούσαν θανάσιμα τους χριστιανούς. Τα αδίστακτα και σκοταδιστικά τους ιερατεία, τα οποία έβλεπαν να εγκαταλείπονται τα «ιερά» τους και οι δεισιδαίμονες τελετές τους, κήρυξαν τον πόλεμο κατά των χριστιανών διότι θίγονταν τα οικονομικά τους συμφέροντα.

Παρουσιάζονταν στους Ρωμαίους διοικητές και τους απάγγειλαν απίστευτες συκοφαντίες, ώστε να σύρονται στα μαρτύρια και να οδηγούνται στο θάνατο χιλιάδες χριστιανοί.

Ιερείς των ειδώλων συκοφάντησαν και τον άγιο Πολύκαρπο στον ανθύπατο Στάτιο Κοδράτο, ως υποκινητή ομάδας χριστιανών από τη Φρυγία να αρνηθούν να θυσιάσουν στα είδωλα και να θανατωθούν. Οι πιστοί της Σμύρνης σκέφτηκαν να φυγαδεύσουν τον αγαπημένο τους επίσκοπο, αλλά εκείνος αρνήθηκε, λέγοντας πως ο θάνατός του θα δώσει νέα δύναμη στην Εκκλησία και τους χριστιανούς.

Ο άγιος, γέρος όντας, συνελήφθη το 167 μ.Χ. και οδηγήθηκε μπροστά στον Ρωμαίο ανθύπατο, ο οποίος τον διέταξε να αρνηθεί τον Χριστό και να θυσιάσει στα είδωλα. Ο άγιος Πολύκαρπος με γαλήνιο και ήρεμο ύφος του απάντησε: «Ογδόντα έξι ολόκληρα χρόνια υπηρετώ τον Κύριό μου Ιησού Χριστό, ο οποίος με ευεργετεί χωρίς να με προδώσει, εγώ γιατί να Τον προδώσω;». Οι ειδωλολάτρες δήμιοί του έτριζαν τα δόντια τους από θυμό και οργή για το θάρρος και τον ηρωισμό του γέροντα επισκόπου. Ο φανατικός ανθύπατος έδωσε εντολή να τον ρίξουν στη φωτιά για να καεί ζωντανός για παραδειγματισμό.

Αλλά ρίχνοντάς τον στο πυρακτωμένο καμίνι συνέβη το απροσδόκητο: οι φλόγες άλλαζαν πορεία, χωρίς να αγγίζουν και να καίνε το σώμα του!

Τότε ένας από τους δήμιους έβγαλε το ξίφος του και αποκεφάλισε τον άγιο! Οι χριστιανοί της Σμύρνης συνέλεξαν τα τίμια λείψανα του Μάρτυρα επισκόπου τους και τα φύλαξαν ως «λίθων πολυτίμων πολυτιμότερα», σύμφωνα με το «Μαρτύριον του αγίου Πολυκάρπου», την εξιστόρηση του μαρτυρίου του από άγνωστο συγγραφέα, ένα σπουδαιότατο πρωτοχριστιανικό κείμενο το οποίο μας έχει διασωθεί.

  • Πηγή: aktines.blogspot.gr / Λάμπρος Κ. Σκόντζος.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο (φωτ.: Θοδωρής Μανωλόπουλος/ Γρ. Τύπου Προεδρίας/ EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

Μήνυμα ειρήνης και αιχμές κατά του εθνοφυλετισμού από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Προεδρικό Μέγαρο

7/05/2026 - 7:35μμ
Στην πρωτοχριστιανική βασιλική της Εφέσου, εσπερινός για τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο. Σάββατο 2 Μαΐου 2026 (φωτ.: Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή Σμύρνης / Aydın Ç.)
ΠΙΣΤΗ

Διαχριστιανική συνάντηση στην Έφεσο για τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο

5/05/2026 - 2:55μμ
Τελετή απονομής τιμητικής διάκρισης για την "Προστασία της Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς" στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, από τον Δήμο Αθηναίων, στο Δημαρχιακό Μέγαρο, Δευτέρα 4 Μαΐου 2026.  (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

Ο Δήμος Αθηναίων τίμησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με μετάλλιο Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς

4/05/2026 - 11:02μμ
Με τιμές αρχηγού κράτους είχε υποδεχθεί το Κοινοβούλιο σε τιμητική συνεδρίασή του, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Βουλή, το 1999. Παρών ήταν ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ/ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ Μ.)
ΠΙΣΤΗ

Ιστορική ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Βουλή των Ελλήνων

4/05/2026 - 12:08μμ
(Φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΙΣΤΗ

Αμυγδαλεώνας Καβάλας: Στα νέα κοιμητήρια η ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά

29/04/2026 - 9:22πμ
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στο ναό του Αγίου Νικολάου στη Θάσο, Κυριακή 26 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θάσου «Διογένης ο Σινωπεύς»)
ΠΙΣΤΗ

Στη Θάσο η εικόνα της Παναγίας Σουμελά, με όλες τις τιμές

27/04/2026 - 3:52μμ
(Φωτ.: stonisi.gr)
ΠΙΣΤΗ

Λέσβος: Λαμπρός και φέτος ο εορτασμός στον Ταξιάρχη Μανταμάδου – Η ιστορία του προσκυνήματος

26/04/2026 - 8:09μμ
(Φωτ.: orthodoxtimes.gr)
ΠΙΣΤΗ

Καβάλα: Αγρυπνία μετά την υποδοχή της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στον καθεδρικό ναό του Αποστόλου Παύλου

24/04/2026 - 6:49μμ
(Φωτ.: kavalanews.gr)
ΠΙΣΤΗ

Η Καβάλα υποδέχθηκε με λαμπρότητα την Παναγία Σουμελά από τη Βέροια

23/04/2026 - 10:47μμ
(Πηγή: x.com / ytirawi)
ΠΙΣΤΗ

Λίβανος: Ισραηλινός στρατιώτης βεβήλωσε Εσταυρωμένο – Σφοδρές αντιδράσεις από Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και Νετανιάχου

21/04/2026 - 5:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι δύο ηγέτες σε παλαιότερη συνάντηση (φωτ.:  EPA / Stefan Wermuth)

Ντόναλντ Τραμπ: Προθεσμία έως την 4η Ιουλίου για να εφαρμόσει η ΕΕ την εμπορική συμφωνία

21 λεπτά πριν
Το πορτρέτο του 21χρονου Νικήτα βρισκόταν στην είσοδο του Ι.Ν Αγίας Κυριακής στον Χώνο Μυλοποτάμου, όπου τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία (φωτ.: Στέφανος Ραπάνης/ EUROKINISSI)

Κρήτη: Στη φυλακή ο 54χρονος και η σύζυγός του για τη δολοφονία του 21χρονου Νικήτα στην Αμμουδάρα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ministryofjustice.gr)

Νέα τροπολογία Φλωρίδη: Δίκη για πολιτικά πρόσωπα εντός τριών μηνών

2 ώρες πριν
Στο φόντο, σκίτσο του Βύρωνα Απτόσογλου από το βιβλίο του Γ.Ν. Λαμψίδη «Τοπάλ Οσμάν» (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

ΟΣΕΠΕ: Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την εξόντωση της ελίτ στην Αμάσεια

2 ώρες πριν
Το κτήριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 
στη Γενεύη από τη νοτιοδυτική πλευρά (φωτ.: en.wikipedia.org/wiki/World_Health_Organization/Thorkild Tylleskar)

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: «Δεν συνιστά πανδημία» ο χανταϊός στο κρουαζιερόπλοιο – Σε συναγερμό 12 χώρες

3 ώρες πριν
Ο Ρούμεν Ράντεφ, ηγέτης του συνασπισμού «Προοδευτική Βουλγαρία» (φωτ.: EPA/BORISLAV TROSHEV)

Βουλγαρία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ρούμεν Ράντεφ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign