pontosnews.gr
Τετάρτη, 17/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γρηγόρης Αγγελίδης: Ο πρώτος βουλευτής ελληνικής καταγωγής στην γερμανική Βουλή

2/10/2017 - 7:05μμ
Γρηγόρης Αγγελίδης: Ο πρώτος βουλευτής ελληνικής καταγωγής στην γερμανική Βουλή
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αν ρωτούσε κανείς πριν από μερικούς μήνες ακόμη στο Νόιστατ, μια πόλη με 45.000 κατοίκους κοντά στο Ανόβερο, για τον Γρηγόρη Αγγελίδη, το πιθανότερο είναι οι περισσότεροι που θα τον γνώριζαν να συνδύαζαν το όνομά του με το ποδόσφαιρο και τις κοινωνικές δραστηριότητες. Ο Γ. Αγγελίδης είναι πρόεδρος της τοπικής ομάδα FC Wacker που παίζει στην 8η κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου, καθώς και μέλος συλλόγου για την προώθηση και ανάδειξη της περιοχής, όπως και τοπικών επιτροπών για θέματα νεολαίας.

Είναι ζήτημα αν κανείς απαντούσε πως είναι και μέλος των Φιλελευθέρων (FDP).

Παρά την ελάχιστη κομματική αναγνωρισιμότητα ο Γρηγόρης Αγγελίδης κατακτά πριν από λίγους μήνες μια σίγουρη θέση στη λίστα των υποψηφίων βουλευτών του FDP στο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας και στις 24 Σεπτεμβρίου εκλέγεται στη γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή (Μπούντεσταγκ). Ήταν τύχη; Μάλλον όχι.

Παιδί μεταναστών
Ο Γρηγόρης Αγγελίδης γεννήθηκε το 1965 στο Ανόβερο από γονείς μετανάστες. «Οι γονείς μου κατάγονται από το Κιλκίς» εξηγεί στην Deutsche Welle. «Αρχές του ’60 ήρθαν μετανάστες στη Γερμανία και δούλευαν ακόρντ, δηλαδή δουλειά με το κομμάτι στα εργοστάσια. Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 ο πατέρας μου άνοιξε κατάστημα λιανικής. Αλλά η μητέρα μου εργαζόταν με το κομμάτι μέχρι να βγει στην σύνταξη». Αρχές του ’70, όταν ο μικρός Γρηγόρης φτάνει σε σχολική ηλικία, οι γονείς του τον στέλνουν στην Ελλάδα: «Όπως πολλοί γκασταρμπάιτερ τότε ζούσαν με το όνειρο της επιστροφής. Από τη στιγμή που συνειδητοποίησαν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν, με έφεραν πάλι πίσω στο Ανόβερο».

Τρία χρόνια πηγαίνει στο Δημοτικό, στην Ελλάδα. Όταν επιστρέφει στο Ανόβερο οι γονείς του τον δηλώνουν σε οικοτροφείο. Εδώ «τελειοποιεί» τα επόμενα δύο χρόνια τα γερμανικά του. Στη συνέχεια επισκέπτεται τα δημόσια γερμανικά σχολεία, παίρνει το απολυτήριο Λυκείου, μαθαίνει το επάγγελμα του τραπεζικού υπαλλήλου στην Dresdner Bank, εργάζεται στη συνέχεια στην Credit Suisse Γερμανίας και από το 2010 είναι μέτοχος εταιρίας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Παράλληλα θα αναπτύξει μια πλούσια εθελοντική δραστηριότητα.

Πρότυπό του είναι ο πατέρας του. Παρότι εργαζόταν στο κατάστημα του 70 ώρες την εβδομάδα έβρισκε το χρόνο για εθελοντική προσφορά σε ελληνικούς συλλόγους και στην εκκλησία. «Ομολογουμένως αυτό με επηρέασε πάρα πολύ», παραδέχεται ο Γ. Αγγελίδης.

Εκπρόσωπος του «νέου» FDP
Με την επαγγελματική του αποκατάσταση, αλλά πολύ περισσότερο με τη μετακόμιση μαζί με τη γυναίκα του και τους δύο τους γιους στα περίχωρα του Ανοβέρου, οι άλλοτε στενές σχέσεις που διατηρούσε με την ελληνική ομογένεια γίνονται όλο και πιο χαλαρές, τα ελληνικά του όλο και πιο φτωχά. Στο νέο περιβάλλον αναπτύσσει μια πλούσια εθελοντική δραστηριότητα. Το 2012 αποφασίζει να ενταχθεί στους Φιλελεύθερους. Αναφερόμενος στους λόγους θα πει: «Είχα την εντύπωση ότι η κοινωνία μας έχει πάρει λάθος δρόμο. Δηλαδή, πάει να γίνει μια κοινωνία που κηδεμονεύει, η οποία θάβει τα ταλέντα αντί να τα προωθεί». Κατά την άποψή του το FDP είναι εκείνο το κόμμα που υπερασπίζεται περισσότερο από κάθε άλλο το δικαίωμα της ατομικής πρωτοβουλίας αλλά και την ελευθερία.

Η εθελοντική προσφορά και οι απόψεις του εντυπωσιάζουν στο νέο του κόμμα. Πολιτικοί του φίλοι τον πείθουν να υποβάλει υποψηφιότητα για βουλευτής. Τελικά καταφέρνει να κερδίσει όλες τις εσωκομματικές ψηφοφορίες και να μπει σε εκλόγιμη θέση στη λίστα των υποψηφίων του κόμματος του. Η εκλογή του προκαλεί σε τρίτους έκπληξη. O Γρηγόρης Αγγελίδης ούτε πολλά χρόνια ήταν μέλος του κόμματος και ούτε είχε αποκτήσει κάποιες πολιτικές περγαμηνές.

Αναλύοντας τους λόγους της επιτυχίας του καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν σχετίζονται μόνο με το πρόσωπο του: «Είναι ένδειξη των πρόσφατων εξελίξεων στο κόμμα μου. Μετά την αποτυχία να επιστρέψουμε στη βουλή πριν από τέσσερα χρόνια, έπρεπε να χαράξουμε μια νέα γραμμή. Τo “νέo” FDP χαρακτηρίζουν καινούργιες δομές, νέα πρόσωπα και μια νέα σκέψη. Τα κομματικά μέλη ήταν της άποψης πως ένας κύριος Αγγελίδης με τον τρόπο που σκέφτεται και δραστηριοποιείται εκφράζει τέλεια αυτόν τον προσανατολισμό».

Γερμανός του βορρά
Αν τον ρωτήσει κανείς πώς βλέπει ο ίδιος τον εαυτό του, αν αισθάνεται πιο πολύ Έλληνας παρά Γερμανός, ο Γρηγόρης Αγγελίδης απαντά χωρίς περιστροφές: «Έχω διαπιστώσει για μένα ότι είμαι ένας Γερμανός του βορρά. Έτσι είναι». Αυτή η διαπίστωση αφορά σίγουρα το ταμπεραμέντο του –ήρεμος, συνετός και χαμηλών τόνων. Και ποια σημασία έχει η Ελλάδα για αυτόν; «Στην Ελλάδα έχω τις οικογενειακές μου ρίζες. Πατρίδα μου είναι πλέον η Γερμανία. Έχω όμως αν θέλετε την πολυτέλεια να είμαι συνδεδεμένος με δύο χώρες και δύο πολιτισμούς».

Βέβαια αυτή η «πολυτέλεια» επισκιάστηκε τα τελευταία χρόνια από τον αντίκτυπο που είχε στη Γερμανία η κρίση χρέους της Ελλάδας. Στα κομματικά όργανα και σε άπειρες συζητήσεις με μέλη και οπαδούς, του ζητούσαν να πάρει θέση. Αν για παράδειγμα ταυτίζεται ή όχι με τη σκληρή γραμμή του προεκλογικού προγράμματος του FDP για δημοσιονομική πειθαρχία των κρατών μελών της Ευρωζώνης και την παροχή δανείων μόνον εφόσον συμμετέχει το ΔΝΤ.

Η απάντηση που έδινε ο Γρηγόρης Αγγελίδης ήταν αυτή που έδωσε και στην Deutsche Welle: «Θα πρέπει να αναζητήσουμε τις λύσεις και τα μέσα που θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία προς μια βιώσιμη κατεύθυνση και οι οποίες όντως θα βοηθήσουν τους Έλληνες. Αν εξετάσουμε τα προηγούμενα χρόνια διαπιστώνουμε πως υπήρξαν εξελίξεις που δεν βοήθησαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα και παράλληλα οδήγησαν σε μια έλλειψη κατανόησης στην υπόλοιπη Ευρώπη και τη Γερμανία. Θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση. Το ζητούμενο είναι ποια μέσα βοηθούν πράγματι».

  • Αναδημοσίευση: dw.com.
  • Φωτογραφίες: Facebook / Aggelidis.Grigorios.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο αρχαιολόγος και καθηγητής Αλέξανδρος Μαζαράκης Αινιάν (φωτ.: Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Αξίζει να ερευνούμε την ιστορική ακρίβεια στα ομηρικά έπη;

14/09/2025 - 1:41μμ
Καρτ ποστάλ πριν από την καταστροφή της Σμύρνης απεικονίζει τον Βουτζά
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Η ηχώ της Σμύρνης θα αντηχήσει στη Μελβούρνη

13/09/2025 - 8:38πμ
(Φωτ.: facebook/Pontian Society «Pontos» of Norwalk)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Το Νόργουκ θα γεμίσει ελληνικό και ποντιακό «Κέφι»

11/09/2025 - 5:56μμ
Φωτογραφία με Μικρασιάτες πρόσφυγες από το εξώφυλλο του βιβλίου
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Καμπέρα: Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες μέσα από τις φωτογραφίες του Τζορτζ Τρελόαρ

10/09/2025 - 12:28μμ
Το αδιαχώρητο επικράτησε στο περσινό φεστιβάλ όταν άρχισαν οι χοροί (φωτ.: facebook/Let's Go Greek Festival Parramatta)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Η Παραμάτα θα γεμίσει Ελλάδα στο φεστιβάλ Let’s Go Greek

9/09/2025 - 10:07πμ
(Φωτ.: facebook/Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Ο «Ποντοξενιτέας» παρουσιάζει το βιβλίο του Τζορτζ Τρελόαρ

7/09/2025 - 10:05μμ
Σημαίες της Κύπρου, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου ανάμεσα στους μιναρέδες που τοποθετήθηκαν στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας, στη Λευκωσία (φωτ.: ΕΡΑ/Κάτια Χριστοδούλου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΗΠΑ: Ομογενείς βουλευτές ζητούν παρέμβαση Ρούμπιο για την απελευθέρωση των πέντε Ελληνοκυπρίων από τα κατεχόμενα

7/09/2025 - 1:25μμ
Ο άτυχος ομογενής Μερκούρης Ψυλλάκης
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Ο ομογενής Μερκούρης Ψυλλάκης έχασε τη ζωή του από επίθεση καρχαρία

6/09/2025 - 2:45μμ
Οι βραβευθέντες μαθητές με τα διπλώματά τους (φωτ.: neoskosmos.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Μαθητές της Βικτόριας μίλησαν ελληνικά και βραβεύτηκαν στο 7ο Φεστιβάλ Προφορικού Λόγου

6/09/2025 - 8:37πμ
(Φωτ.: facebook / Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Διπλή δόση Πόντου στο χορό της Ποντιακής Αδελφότητας Δυτικής Αυστραλίας – Η συγκινητική στιγμή με το «’Πάρθεν η Ρωμανία»

4/09/2025 - 2:23μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Champions League: Άσφαιρος με την Πάφο ο Ολυμπιακός

1 λεπτό πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παράταση προθεσμίας για τη μεταβίβαση δικαιωμάτων

27 λεπτά πριν
Τμήμα της αφίσας της εκδήλωσης

Το «Θέατρο Πόντου» αποχαιρετά το καλοκαίρι με μουσικές και χορούς της πατρίδας

54 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΓΣΕΕ: 24ωρη πανελλαδική απεργία την 1η Οκτωβρίου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Πάνος Πραγιάννης)

Κύπελλο Ελλάδας: Ο Λεβαδειακός την έκπληξη της πρεμιέρας – Νίκες για ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Άρη

2 ώρες πριν
Εικόνα από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας-Λιβύης στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη και του ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Taher Salem Al Baour (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Ορέστης Παναγιώτου)

Διαβουλεύσεις Ελλάδας-Λιβύης για την ΑOZ – Συναντήθηκαν οι τεχνικές επιτροπές

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign