Με σκυμμένο το κεφάλι και γρήγορες κινήσεις χεριών, σε έναν αρκετά μεγάλο χώρο που έχει οριστεί ως κουζίνα, γυναίκες μέλη του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», επιλεγμένες για τη μαεστρία τους στη μαγειρική τέχνη, ετοιμάζουν για ώρες ποντιακά εδέσματα (ωτία, πιροσκία και τανωμένον σορβά).
Έξω από το τοιχάκι που χωρίζει την κουζίνα από τον υπόλοιπο χώρο των εκδηλώσεων του «Ακριτικού Κύκλου», άτομα κάθε ηλικίας σχηματίζουν μεγάλες ουρές.
Με τα μάτια καρφωμένα στην παρασκευή των εδεσμάτων και με… τα σάλια να τρέχουν από τη βουλιμία, περιμένουν αδημονώντας να έρθει η σειρά τους και να τα γευτούν. Είναι μία από τις εικόνες που δημιουργούνται κάθε χρόνο στον «Ακριτικό Κύκλο», τις ετήσιες παραδοσιακές εκδηλώσεις των «Ακριτών του Πόντου», σχεδόν όλες τις ώρες των πέντε ημερών που διαρκεί.
![]()
Όπως είπε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» Κώστας Παπαδόπουλος, τα τελευταία πέντε χρόνια έχει γίνει θεσμός στις εκδηλώσεις του Ακριτικού Κύκλου να ετοιμάζουν οι γυναίκες τα παραδοσιακά εδέσματα. «Όλα ετοιμάζονται εκείνη τη στιγμή μπροστά στα μάτια των επισκεπτών της εκδήλωσης, οι οποίοι βλέπουν ολόκληρη τη διαδικασία παρασκευής τους. Δεν υπάρχει Πόντιος ο οποίος να βλέπει ωτία ή πιροσκία και να μη θέλει να τα φάει. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι στον Ακριτικό Κύκλο έρχονται κάποια άτομα μόνο και μόνο για να πάρουν ωτία και πιροσκία.
»Τα τρώνε και φεύγουν, χωρίς να παρακολουθήσουν το μουσικοχορευτικό κομμάτι», λέει ο Κώστας Παπαδόπουλος.
Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι το μουσικοχορευτικό κομμάτι, που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του «Ακριτικού Κύκλου», τραβάει παγωμένη ρετσίνα και καλοψημένο σουβλάκι, τα ποντιακά εδέσματα συναγωνίζονται επάξια τα κρεατικά.
![]()
Ο 21ος Ακριτικός Κύκλος
Από τις 29 Ιουνίου έως και τις 3 Ιουλίου, στις εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» θα πραγματοποιηθεί ο 21ος Ακριτικός Κύκλος. Θα ξεκινάει και τις πέντε μέρες γύρω στις 21:00 το βράδυ και θα σταματάει η μουσική γύρω στη 1:00 μετά τα μεσάνυχτα.
Όπως κάθε χρόνο ο κόσμος θα απολαύσει φιγούρες παραδοσιακών χορών –κυρίως ποντιακών– από πολλούς συλλόγους, ενώ από τη σκηνή του θα παρελάσουν πολλοί γνωστοί Πόντιοι καλλιτέχνες, οι οποίοι θα ανεβάσουν το κέφι στα ύψη.
Οι προεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και είναι πυρετώδεις. Κατά τον Κώστα Παπαδόπουλο, οι δεκάδες εθελοντές και πάλι θα διαγκωνίζονται για το ποιος θα προσφέρει τις περισσότερες υπηρεσίες για την επιτυχία της εκδήλωσης και την καλύτερη εξυπηρέτηση των παρευρισκομένων.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης
















