pontosnews.gr
Κυριακή, 30/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παιδομάζωμα, ένας φόρος αίματος που πλήρωσαν οι Έλληνες κατά την οθωμανοκρατία

29/05/2017 - 5:59μμ
Παιδομάζωμα, ένας φόρος αίματος που πλήρωσαν οι Έλληνες κατά την οθωμανοκρατία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ήταν ένας φόρος κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας που δεν έμοιαζε με κανέναν άλλο. Το παιδομάζωμα επιβλήθηκε στους χριστιανούς μέχρι και το 1638, και ο σουλτάνος ήταν αυτός που αποφάσιζε το πότε και το πού θα γινόταν η στρατολόγηση αγοριών για τις ανάγκες του στρατού και της διοίκησης.

Αυτή την πτυχή της οθωμανοκρατίας, που είναι μια από τις τραγικότερες εμπειρίες του ελληνισμού, ανέδειξε η ημερίδα που διοργανώθηκε τη Δευτέρα 22 Μαΐου στο Μέγαρο της Εστίας Νέας Σμύρνης από την Εστία Νέας Σμύρνης και την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 564η επέτειο από την Άλωση. Ακαδημαϊκοί, ιστορικοί, παιδοψυχίατροι και παιδοψυχολόγοι κατέθεσαν τη δική τους άποψη. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ιορδάνης Χασοπόπουλος, ενώ τη διοργάνωση της ημερίδας είχε αναλάβει η Ελισάβετ Κόβη μαζί με την εθελοντική ομάδα «Ρωμιών Πράξεις».

Όπως ειπώθηκε στην ημερίδα, ο Τούρκος απεσταλμένος εμφανιζόταν στα χωριά και απαιτούσε να παρουσιαστούν μπροστά του όλοι οι πατεράδες με τους γιους τους προκειμένου να διαλέξει τους πιο καλοφτιαγμένους και δυνατούς για να γίνουν γενίτσαροι. Στην αρχή έπαιρναν αγόρια 6-7 ετών και μόνο ένα από κάθε οικογένεια. Αργότερα, όμως, η στράτευση επεκτάθηκε στις ηλικίες των 8-10 ετών και σιγά σιγά αυξήθηκε ο αριθμός ανά οικογένεια, μέχρι που ήταν πιθανό να πάρουν ακόμα και όλα τα αρσενικά παιδιά.

Έτσι, οι χριστιανοί έφτασαν στο σημείο να παντρεύουν τα αγόρια τους σε μικρή ηλικία ή να αλλάζουν την πίστη τους με τη θέλησή τους ώστε να αποφύγουν το παιδομάζωμα.

Τα παιδιά που αρπάζονταν θεωρούνταν οριστικά χαμένα. Στην Ήπειρο, μάλιστα, την πρώτη Κυριακή μετά την αρπαγή οι γονείς πήγαιναν μαυροφορεμένοι στην εκκλησία όπου τελούνταν η νεκρώσιμη ακολουθία. Σε αυτήν εκφωνούνταν τα ονόματα των παιδιών που λογιάζονταν πια νεκρά.

Όταν οι απεσταλμένοι του σουλτάνου συμπλήρωναν με το παιδομάζωμα τον αριθμό των αγοριών που επρόκειτο να γίνουν γενίτσαροι τα έστελναν στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, τους ξύριζαν το κεφάλι και διάλεγαν τα πιο γερά και όμορφα στα οποία άφηναν πιο πάνω από το αυτί μια τούφα μαλλιά, που την έλεγαν «τζουλούφι».

Ο σουλτάνος στη συνέχεια έπαιρνε στο παλάτι αυτά τα παιδιά και τα υπόλοιπα μοιράζονταν στους πασάδες και στους άλλους άρχοντες των Τούρκων της Πόλης. Οι πιο άξιοι γενίτσαροι κατέληγαν στο παλάτι, όπου περνούσαν από πολλές δοκιμασίες αλλά ταυτόχρονα εκπαιδεύονταν και μάθαιναν την τέχνη του πολέμου.

Οι πιο έμπιστοι μπορούσαν να γίνουν προσωπικοί φρουροί του σουλτάνου.

Δύο από αυτούς έμεναν το βράδυ ξάγρυπνοι, ο ένας στο κεφάλι και ο άλλος στα πόδια του κρεβατιού, κρατώντας αναμμένους πυρσούς για να διώχνουν μακριά τους επίδοξους δολοφόνους και τα φαντάσματα. Όταν το πρωί έντυναν τον σουλτάνο του έβαζαν 500 δουκάτα στη μία τσέπη και 1.000 άσπρα στην άλλη για να δίνει φιλοδωρήματα. Τη νύχτα είχαν το ελεύθερο να κρατούν ό,τι είχε περισσέψει από την απλοχεριά του σουλτάνου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το κύπελλο και αναμνηστικά για το 1ο ποδοσφαιρικό τουρνουά «Αλύτρωτες Πατρίδες» (φωτ.: kontastaspor.blogspot.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Προποντίδα, Ελλήσποντος και Νέα Αρτάκη έπαιξαν για τις «Αλύτρωτες Πατρίδες»

30/08/2026 - 9:23πμ
Πρόσφυγες με την εικόνα του Αγίου Νικολάου μπροστά στον ημιτελή ναό της Νέας Αλικαρνασσού (πηγή: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών – «Αντικείμενα σε κίνηση»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Αλικαρνασσός: Συναντώνται ξανά οι εικόνες που έφεραν οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία

29/08/2026 - 6:43μμ
Το προάστιο του Μπουρνόβα σε καρτ ποστάλ εποχής
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

26 Αυγούστου 1922: Ο Μπουρνόβας ζει τις τελευταίες του ώρες – Σειρά είχε η Σμύρνη

26/08/2026 - 10:00πμ
Στον κήπο της οικογένειας Ομήρου στο Κορδελιό, αρχές 20ού αιώνα. Μέλη των οικογενειών Ομήρου, Αλεόττι και Ηλιάδου με τον πρέσβη Μπέκερμαν και τις δασκάλες πιάνου και γερμανικών (πηγή: Αρχείο Άννας Μαΐλη-Βεϊνόγλου, στο βιβλίο «Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922. 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πριν από τη φωτιά: Οι Ελληνίδες της Σμύρνης που μάγευαν τους ξένους

25/08/2026 - 8:13μμ
Η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Αρτακηνών-Κυζικηνών στη σκηνή του Πάρκου Κυζικείων (φωτ.: Δήμος Χαλκιδέων)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κυζίκεια 2026: Η αρτακινή ντοπιολαλιά ζωντάνεψε στη σκηνή – Απόψε θερινό σινεμά στη Νέα Αρτάκη

25/08/2026 - 3:04μμ
(Φωτ.: Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος»/Facebook)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Από την Καππαδοκία στην Κόνιτσα: Ένα ταξίδι μνήμης με χορούς, πίστη και παράδοση

25/08/2026 - 2:15μμ
Eρειπωμένα σπίτια στο χωριό Σχοινούδι της Ίμβρου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ίμβρος και Τένεδος: «Διώξαμε τους Έλληνες και τώρα παίζουμε τα τραγούδια τους»

25/08/2026 - 1:27μμ
Ανασκαφές στη μνημειακή εκκλησία των αρχών του 5ου αιώνα στην αρχαία Άντανδρο (φωτ.: IHA)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μικρά Ασία: Εκκλησία 1.600 ετών έρχεται στο φως στην αρχαία Άντανδρο

24/08/2026 - 6:12μμ
Θεία Λειτουργία στα ερείπια της Μονής Παναγίας Φανερωμένης Κυζίκου, την Κυριακή 23 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φανερωμένη Κυζίκου: Προσκύνημα στα ερείπια όπου η σιωπή κράτησε 93 χρόνια

24/08/2026 - 1:03μμ
(Φωτ.: facebook / Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Παναγία η Μηχανιώτισσα: Η προστάτιδα των προσφύγων και η συγκλονιστική διαδρομή της εικόνας

23/08/2026 - 10:13πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Ασημένιο μετάλλιο η Εμμανουηλίδου

15 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Γλυφάδας)

Νέα χρονιά με παράδοση και πολιτισμό για τους Πόντιους της Γλυφάδας

42 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: «Ασημένιος» ο Φραντζεσκάκης

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΕΟΠΕ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα βόλεϊ Γυναικών: Στην οκτάδα μετά από 35 χρόνια η Εθνική

2 ώρες πριν
Προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Polemónta» στην Μπόβα Μαρίνα, 51 χρόνια μετά τη δημιουργία του (φωτ.: Facebook / Centro Ellinomatheia RC)

«Polemónta»: Οι Έλληνες της Καλαβρίας ξαναείδαν τη ζωή τους στην οθόνη, 51 χρόνια μετά

2 ώρες πριν
Το κατάστημα ψιλικών επί της οδού Κασσάνδρου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (φωτ.: thestival.gr)

Θεσσαλονίκη: Διαπληκτίστηκε σε ψιλικατζίδικο, έφυγε και επέστρεψε με καραμπίνα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV