pontosnews.gr
Κυριακή, 21/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Malta Files: Καίνε τον Τούρκο πρωθυπουργό Γιλντιρίμ με στόχο τον Ερντογάν

28/05/2017 - 11:43πμ
Malta Files: Καίνε τον Τούρκο πρωθυπουργό Γιλντιρίμ με στόχο τον Ερντογάν
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σάββας Καλεντερίδης

Τις προηγούμενες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας ατράνταχτα ντοκουμέντα για κρυφά περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Πρόκειται για έντεκα πλοία ξηρού φορτίου και επτά ακίνητα, συνολικής αξίας 140 εκατ. ευρώ και όλα αυτά μόνο από στοιχεία που εντοπίστηκαν στα Malta Files. Η έρευνα, που έκαναν Ευρωπαίοι ερευνητές (sic) δείχνει ότι η δραστηριότητα του Γιλντιρίμ στην εμπορική ναυτιλία αρχίζει το 1998, τότε που ως Γενικός Διευθυντής Θαλάσσιων Λεωφορείων του Δήμου Κωνσταντινούπολης (1994-2000), είχε επανασχεδιάσει τις θαλάσσιες συγκοινωνίες της πόλης και είχε παραγγείλει, μεταξύ άλλων, δεκάδες νεότευκτα θαλάσσια λεωφορεία του Δήμου.

Μάλιστα, οι «κακές γλώσσες» λένε ότι από τότε ήταν έμπιστος του Ερντογάν, κάτι σαν… ταμίας του δηλαδή.

Η στενή σχέση εμπιστοσύνης των δυο ανδρών συνεχίστηκε και την περίοδο που ο Ερντογάν έγινε πρωθυπουργός, αφού σε όλες τις κυβερνήσεις του ΑΚΡ, ήτοι από το 2002 μέχρι το 2016, διετέλεσε υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εμπορικής Ναυτιλίας, μέχρι που αντικατέστησε στη θέση του πρωθυπουργού τον Αχμέτ Νταβούτογλου, θέση την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα.

Ήδη, πριν αποκαλυφθεί η εμπλοκή του στο σκάνδαλο των Malta Files, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε κατηγορηθεί ακόμα και από κύκλους του κόμματός του, ότι ως υπουργός Μεταφορών πήρε μίζα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Θαλάσσιων Λεωφορείων Κωνσταντινούπολης, τον οποίο πούλησε σε ιδιώτη έναντι 800 εκατομμυρίων δολαρίων!

Πάντως, τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα δείχνουν ότι από το 2000 μέχρι το 2010 ο Γιλντιρίμ ιδρύει μεγάλο αριθμό εταιρειών παραβάν, όπως αναφέρονται στα σχετικά δημοσιεύματα, μέσω των οποίων διαχειρίζεται τα πλοία της οικογένειάς του. Η δε μεγάλη αλλαγή, ως έκρηξη αναφέρεται σε σχετικό τουρκικό δημοσίευμα, στην περιουσιακή του κατάσταση παρουσιάζεται το 2010, όταν αποκτά τα έξι από τα έντεκα πλοία που διαθέτει η οικογένεια.


(Φωτ.: turkishminute.com)

Η πληρωμή των πλοίων γίνεται κυρίως με χρήματα απροσδιόριστης προέλευσης, που πληρώθηκαν μέσω της ελβετικής τράπεζας Corner Bank.

 Ένα μικρό μέρος επίσης φαίνεται ότι είναι πίστωση της τράπεζας Kuveyt Türk και της τράπεζας Yapı Kredi. Όλα τα πλοία είναι υπό σημαία Μάλτας και Ολλανδίας, γεγονός που συνιστά από μόνο του πολιτικό σκάνδαλο, δεδομένου ότι ο Γιλντιρίμ, ως υπουργός Ναυτιλίας, είχε χαρακτηρίσει περίπου ως προδότες τους Τούρκους εφοπλιστές που δεν έχουν τα πλοία τους υπό τουρκική σημαία.

Ίσως οι αναγνώστες μας να απορούν γιατί κάνουμε αυτήν την εκτενή αναφορά για τις οικονομικές ατασθαλίες του Τούρκου πρωθυπουργού, εκτός των άλλων για έναν επιπλέον λόγο. Έχει ένας Έλληνας το δικαίωμα να μιλά για διαφθορά πολιτικών μιας άλλης χώρας, τη στιγμή που είναι γνωστή η κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, θα αναρωτιόταν κάποιος.

 Απαντάμε λοιπόν ότι η αναφορά δεν έχει ηθικολογικό χαρακτήρα αλλά καθαρά πολιτικό. Πρώτα απ’ όλα να πούμε ότι το ζήτημα, αν και είναι τεράστιο, δεν έχει απασχολήσει τα τουρκικά ΜΜΕ, γεγονός που δείχνει ότι η Τουρκία έχει εισέλθει ήδη στο δρόμο του ολοκληρωτισμού, αφού χωρίς ελεύθερα ΜΜΕ δεν μπορεί να μιλάμε για Δημοκρατία.

Το δεύτερο που έχουμε να επισημάνουμε, είναι ότι οι αποκαλύψεις ειδικά για τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, μπορεί να γίνονται στην Ευρώπη, πλην όμως αν αναζητήσει κανείς την ουρά της υπόθεσης, μπορεί να διαπιστώσει ότι αυτή φθάνει μέχρι την Ουάσιγκτον και λίγο… παραπέρα, στην επικράτεια των ΗΠΑ πάντα.

Το τρίτο είναι ότι οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται σε μία στιγμή που ο Ερντογάν έχει σηκώσει κεφάλι στη Δύση, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και έχει αρχίσει να γίνεται ενοχλητικός.

Άρα, μπορεί να υποθέσουμε ότι γίνεται αυτό που πολύ σοφά λέει ο λαός μας, «χτυπάω το σαμάρι, για να ακούει ο γάιδαρος», υπογραμμίζοντας ότι η επίκληση της λαϊκής παροιμίας, δεν γίνεται σε καμία περίπτωση για να προσβάλλουμε τον Ερντογάν, ο οποίος σε προσωπικό επίπεδο, ως εκ Πόντου καταγόμενος, δηλώνουμε ότι μας είναι συμπαθής.

Τέλος, επειδή και ο γιος του Ερντογάν ασχολείται με τα ναυτιλιακά, μπορεί η καμπάνα να χτυπάει πλέον και για τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Εμείς απλά να αναφέρουμε ένα όνομα, Μουμπαρίζ Μανσίμοφ Γκουρμπάνογλου, Αζέρος που έχει αποκτήσει την τουρκική υπηκοότητα, όπως ο Ρεζά Ζαράμπ, που δικάζεται στις ΗΠΑ για μια σειρά από αδικήματα. Ο Μουμπαρίζ, φίλος κι αυτός του Ερντογάν, διαθέτει 150 δεξαμενόπλοια, έχει έδρα τη Μάλτα και φέρεται να έχει σχέση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ. Μάλιστα συμμετείχε στην τελετή της ορκωμοσίας του.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από τις καρτ ποστάλ που περιλαμβάνονται στο ημερολόγιο του ΙΜΜΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα: Ένας περίπατος στην παλιά Θεσσαλονίκη, μέσα από τις σελίδες του Ημερολογίου «Θεσσαλονικέων ενθυμήματα 1896-1912»

21/12/2025 - 10:32πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Επαφές της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ με εκπροσώπους της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη

21/12/2025 - 9:35πμ
ΕΛΛΑΔΑ

Εύξεινος Λέσχη Νάουσας: Έτοιμη να υποδεχτεί τους Μωμόγερους των «Τσαγούσιδων» και να σηκώσει την πόλη στο πόδι

21/12/2025 - 9:06πμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Χτύπημα της ΕΛΑΣ σε κύκλωμα κλοπών αυτοκινήτων στην Αττική – Εξαρθρώθηκε συμμορία

21/12/2025 - 8:37πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Νεφώσεις, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες σε όλη τη χώρα

21/12/2025 - 8:08πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Απεβίωσε η Λίλα Μαραγκού, σημαντική μορφή της ελληνικής αρχαιολογίας

21/12/2025 - 12:15πμ
Ακινητοποιημένα φορτηγά διεθνών μεταφορών στο τελωνείο του Προμαχώνα (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγροτικά μπλόκα: Αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά και τον τουρισμό – Ακυρώσεις στο 50% των κρατήσεων

20/12/2025 - 8:00μμ
Όπλα, ναρκωτικά και χρήματα ανάμεσα στα κατασχεθέντα (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία)
ΕΛΛΑΔΑ

Αττική: Εγκληματική οργάνωση και με ανήλικα μέλη διακινούσε κοκαΐνη σε σχολεία – Τους βασάνιζαν για πειθαρχία

20/12/2025 - 5:19μμ
Ουκρανοί στρατιώτες προσπαθούν να καταρρίψουν ρωσικούς πυραύλους (φωτ.: Western OTO NGU)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η Ρωσία κλιμακώνει τα πλήγματα κατά μήκος του Εύξεινου Πόντου

20/12/2025 - 4:44μμ
Ανοιχτά διόδια στο Δροσοχώρι Ιωαννίνων (πηγή: ΕΡΤ)
ΕΛΛΑΔΑ

Ιωάννινα: Δικογραφία για το άνοιγμα διοδίων από αγρότες στο Δροσοχώρι

20/12/2025 - 3:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος της Αυστραλίας στο μνημείο που δημιουργήθηκε για τα θύματα της επίθεσης στο Σίδνεϊ (φωτ.: The Greek Herald)

Αυστραλία: Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο επίσκοπος Κερασούντος Χριστόφορος τίμησαν τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Σίδνεϊ

19 λεπτά πριν
Από τις καρτ ποστάλ που περιλαμβάνονται στο ημερολόγιο του ΙΜΜΑ

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα: Ένας περίπατος στην παλιά Θεσσαλονίκη, μέσα από τις σελίδες του Ημερολογίου «Θεσσαλονικέων ενθυμήματα 1896-1912»

47 λεπτά πριν
Επτά γυναίκες, επτά ιστορίες, μια ματιά στη Γενοκτονία των Ποντίων. Τα πρόσωπα που εικονίζονται είναι στον πυρήνα της αφήγησης της Θεοδώρας Ιωαννίδου (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

Λεηλατημένες ζωές και σιωπηλές μνήμες: Η Γενοκτονία των Ποντίων μέσα από τις γυναίκες

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Mohammed Saber)

Τουρκία: Επαφές της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ με εκπροσώπους της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη

2 ώρες πριν

Εύξεινος Λέσχη Νάουσας: Έτοιμη να υποδεχτεί τους Μωμόγερους των «Τσαγούσιδων» και να σηκώσει την πόλη στο πόδι

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Χτύπημα της ΕΛΑΣ σε κύκλωμα κλοπών αυτοκινήτων στην Αττική – Εξαρθρώθηκε συμμορία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign