pontosnews.gr
Πέμπτη, 23/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ταυτοποιήθηκαν και επιστρέφουν στη Λέσβο λείψανα αγνοούμενου της κυπριακής τραγωδίας

17/05/2017 - 3:48μμ
Ταυτοποιήθηκαν και επιστρέφουν στη Λέσβο λείψανα αγνοούμενου της κυπριακής τραγωδίας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Επιστρέφουν στην πατρίδα του, τα Παράκοιλα της Λέσβου, τα λείψανα του στρατιώτη Γιώργου Ζερβομανώλη, ο οποίος θεωρείτο αγνοούμενος εδώ και 43 χρόνια, από τη μάχη στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στις 16 Αυγούστου 1974.

Το 1974, ο 21χρονος Γ. Ζερβομανώλης, παιδί οικογένειας ψαράδων-Μικρασιατών προσφύγων, όπως αποδείχθηκε, σκοτώθηκε αμυνόμενος κατά τη διαδικασία απαγκίστρωσης των υπερασπιστών του στρατοπέδου από το ύψωμα Α στα περίχωρα της Λευκωσίας. Ετάφη από τους Τούρκους εισβολείς σε ομαδικό τάφο, που βρέθηκε 1.200 μέτρα βόρεια του στρατοπέδου, δίπλα από ένα ρυάκι μαζί με άλλα 11 άτομα. Αυτός ο τάφος ανασκάφτηκε, ενώ 10 από τους 12 θαμμένους εκεί ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.

Όπως έγινε γνωστό, την Παρασκευή 26 Μαΐου τα λείψανα θα μεταφερθούν στην Αθήνα, στο ΓΕΣ, ενώ τη Δευτέρα 29 Μαΐου, με ειδική τελετή, θα μεταφερθούν από την Αθήνα στη Λέσβο και θα ταφούν στο νεκροταφείο της γενέτειράς του.

Το τελευταίο του γράμμα
Στο τελευταίο γράμμα προς τους γονείς και τα αδέλφια του, το οποίο ελήφθη μετά την εξαφάνιση και το θάνατό του, που στάλθηκε από την Κύπρο στις 9 Αυγούστου 1974, στο «διάλειμμα» των εχθροπραξιών μεταξύ «Αττίλα 1» και «Αττίλα 2», ο Γιώργος Ζερβομανώλης έγραφε: «Πολυαγαπημένοι μου και αξέχαστοι γονείς, πολυαγαπημένη μου αδελφούλα. Ο πόλεμος έχει τελειώσει πια εδώ και έχουν ησυχάσει τα πράγματα και γι’ αυτό δεν θέλω να στεναχωριέστε καθόλου για μένα, αλλά να κοιτάτε τον εαυτό σας και να περνάτε καλά.


(Φωτ.: lesvosnews.net)

»Το ξέρω πόση λαχτάρα πήρατε με τα επεισόδια που έγιναν, αλλά τι να κάνουμε ήταν γραφτό μας και αυτό. Το ευχάριστο είναι ότι ζω και αυτό φτάνει. Τα άλλα θα περάσουν και θα τα ξεχάσουμε, αν και είναι δύσκολο για μένα να ξεχάσω αυτές τις δραματικές ημέρες μέσα στο καυτό βόλι που έπεφτε και τους συναδέλφους μου που σκοτώθηκαν. Κάθομαι και σκέφτομαι τη μητέρα τους, την πίκρα που θα πήραν όταν έμαθαν για τον σκοτωμό των παιδιών τους. Τι κάνει ο πατέρας μου, πηγαίνει στη θάλασσα, βγάζει καμιά σαρδέλα; Δώστε χαιρετισμούς σε όλη τη γειτονιά…».

Μετά το γράμμα, ο Γ. Ζερβομανώλης επικοινώνησε μόνο μία φορά με την οικογένειά του, στέλνοντας ένα τηλεγράφημα στα γραφεία της κοινότητας του χωριού του, παραμονές του Δεκαπενταύγουστου του 1974.

Οι γονείς του δεν ζουν πια, ενώ η αδελφή του, Κατίνα Ζερβομανώλη-Φαντζίκη, η οποία ζει στα Παράκοιλα και έχει δώσει στον γιο της το όνομα του αδελφού της, ανέφερε σήμερα στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Δεν περιμέναμε τόσα χρόνια μετά ότι ο Γιώργος θα ζούσε. Αλλά 43 χρόνια τώρα, ούτε οι γονείς μας, ούτε κι εγώ του κάναμε μνημόσυνο… Δεν είχαμε, όμως, άλλες ελπίδες ότι θα ήταν ζωντανός… Ελπίζαμε μόνο πως θα βρεθούν τα λείψανά του και θα τα μεταφέρουμε εδώ, στο χωριό μας, να αναπαυθεί για πάντα. Να ξεκουραστεί η ψυχή του εδώ, στο χωριό μας, να ξεκουραστεί και η ψυχή των γονιών μας που έφυγαν με την αγωνία και το γιατί για τον Γιώργο».

Εκτός από το, Γ. Ζερβομανώλη, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο είχαν εξαφανιστεί και άλλοι δύο Λέσβιοι. Ο 22χρονος Ασημάκης Μπουρέκας από τη Μόρια, του οποίου τα λείψανα ταυτοποιήθηκαν και μεταφέρθηκαν στο χωριό του το 2001. Στη μνήμη του έχει στηθεί προτομή στην πλατεία, στην είσοδο του χωριού. Ο Ασημάκης Μπουρέκας, όπως αποδείχθηκε, σκοτώθηκε και αυτός κατά τη διαδικασία απαγκίστρωσης των υπερασπιστών του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ στα περίχωρα της Λευκωσίας, στις 16 Αυγούστου 1974. Την ίδια ημερομηνία είχε εξαφανιστεί και ο λοχίας Πατσανάς Κώστας, από τον Γαβαθά της Λέσβου, ο οποίος ακόμα και σήμερα φέρεται ως αγνοούμενος.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Νομική Σχολή του ΑΠΘ θα διαθέτει πλέον έδρα Κυπριακών Σπουδών (φωτ.: facebook/Νομική Σχολή ΑΠΘ-Faculty of Law AUTH)
ΚΥΠΡΟΣ

Εγκαινιάζεται η έδρα Κυπριακών Σπουδών στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ

21/10/2025 - 3:30μμ
O Ερχιουρμάν μιλά στους οπαδούς του μετά την εκλογική του νίκη (φωτ.: EPA / Birol Bebek)
ΚΥΠΡΟΣ

Προσωπική ήττα του Ερντογάν η εκλογή Ερχιουρμάν στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο

20/10/2025 - 9:32πμ
Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ικανοποίηση για την νίκη Ερχιουρμάν – Σε συνάντηση «το συντομότερο δυνατόν» προσβλέπει ο Χριστοδουλίδης

19/10/2025 - 9:40μμ
(Φωτ.: Cyprus Times)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: 45χρονος συνελήφθη για την υπόθεση δολοφονίας του Σταύρου Δημοσθένους στη Λεμεσό

18/10/2025 - 11:09μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κατεχόμενα: Το «κοινοβούλιο» του Ψευδοκράτους ενέκρινε την πρόταση λύσης δύο κρατών – Για ποιον λόγο έγινε τώρα

18/10/2025 - 12:15μμ
(Εικ.: pontosnews.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Νέο ΔΣ στο Κέντρο Νεότητας Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά»

10/10/2025 - 4:05μμ
(Φωτ.: admie.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Αθήνα και Λευκωσία «ξαναπιάνουν» το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης

10/10/2025 - 9:10πμ
Από αριστερά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης στη Νέα Υόρκη (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΚΥΠΡΟΣ

Ν. Χριστοδουλίδης: «Φυσικά θα γίνει το καλώδιο, δεν υπάρχει καμία κρίση»

6/10/2025 - 8:36μμ
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Αννίτα Δημητρίου (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΚΥΠΡΟΣ

Αν. Δημητρίου: Ενιαίο, αρραγές και αδιάσπαστο το μέτωπο Ελλάδας-Κύπρου

5/10/2025 - 5:04μμ
(Φωτ. αρχείου: Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: «Κόντρα» Χριστοδουλίδη-ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση

5/10/2025 - 3:19μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: X / PAOK Basketball)

FIBA Europe Cup: Με απίθανο buzzer-beater ο ΠΑΟΚ νίκησε την Άνβιλ

3 ώρες πριν
Η σημαίες της Ελλάδας και της Τουρκίας κατά τη διάρκεια σύσκεψης σε υπουργικό επίπεδο (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας-Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

EuroCup: Νέα βαριά ήττα για τον Πανιώνιο

5 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

Basketball Champions League: Πρώτη φετινή ήττα για τον Προμηθέα στο Βίλνιους

6 ώρες πριν
Ο τελευταίος σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Μωάμεθ ΣΤ', το 1918 (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/
File:Sultan_Mehmed_VI)

Οκτώβριος 1918: Τούρκοι ομολογούν δημόσια τα εγκλήματα κατά Ελλήνων και Αρμενίων

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

FIBA Europe Cup: Σαρωτικό το Περιστέρι, σκόρπισε την Κουτάισι

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign