Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία στη Μάλτα εξέφρασε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να τονώσει το ηθικό των υπουργών του χαρακτηρίζοντας, μεταξύ άλλων, τη συμφωνία «στο σύνολό της υπερασπίσιμη», με το επιχείρημα ότι δεν πέρασαν όλα όσα ήθελε το ΔΝΤ.
Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι μπορεί να έχουν την πίεση από την κοινωνία λόγω λιτότητας, αλλά πολιτικά η κυβέρνηση έχει το μομέντουμ, το οποίο, σημείωσε, πρέπει να αξιοποιηθεί για να υπάρξει αναπτυξιακή εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα επισήμανε στους υπουργούς του αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιτυχία και σε νέα εκλογική νίκη, και πως «γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια μεγάλη πολιτική αντεπίθεση.
Τσίπρας: Αντεπίθεση, όμως, ουσίας και όχι επικοινωνιακή, γιατί έτσι θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια.
Περιγράφοντας τι περιλαμβάνει η συμφωνία ο πρωθυπουργός σταχυολόγησε επτά σημεία:
- Μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο εφόσον πιάσουμε το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα, «γεγονός που θεωρείται πάρα πολύ πιθανό αρκεί να δουλέψουμε σοβαρά», όπως είπε. Ακόμα εξήγησε ότι τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν εφόσον πιάσουμε το στόχο, το 2018.
- Συλλογικές διαπραγματεύσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018.
- Όχι αύξηση ορίου των ομαδικών απολύσεων.
- Όχι ανταπεργία.
- ΔΕΗ, αλλά εκτός συζήτησης μένουν τα υδροηλεκτρικά και το φυσικό αέριο παρά τις ισχυρές πιέσεις.
- Όχι επιπλέον μέτρα για το 2018.
- Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης χωρίς περικοπές επιδομάτων που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός των δανειστών.
- Εξωδικαστικός συμβιβασμός.
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
Ο πρωθυπουργός προσδιόρισε το χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης και μιας συνολικής συμφωνίας. Ειδικότερα, όπως είπε, στις 21 και 22 Απριλίου πραγματοποιείται η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου και θα γίνουν οι προκαταρκτικές συζητήσεις για χρέος.
«Είναι πιθανόν να γνωρίζουμε μετά τη Σύνοδο πού καταλήγουμε», εξήγησε.
Στη συνέχεια θα επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, και ίσως αρχές Μαΐου να συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup για την έγκριση συμφωνίας και προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. «Ανοίγει ο δρόμος και δίνεται η πολιτική δυνατότητα στην ΕΚΤ να μας εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE)», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Τέλος, προσπάθησε να αλλάξει την ατζέντα τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει εντός 15 ημερών συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το νομοθετικό έργο (πρωτογενής και δευτερογενής νομοθεσία), αλλά και για τις μεγάλες θεσμικές τομές σε Σύνταγμα, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκπαίδευση και Υγεία.