pontosnews.gr
Δευτέρα, 21/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Υποδέχτηκαν τον Τίμιο Σταυρό των Μεγαλοκομνηνών στα Τρίκαλα (βίντεο)

20/03/2017 - 12:51μμ
Υποδέχτηκαν τον Τίμιο Σταυρό των Μεγαλοκομνηνών στα Τρίκαλα (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τον Τίμιο Σταυρό των Μεγαλοκομνηνών, δώρο του αυτοκράτορα Μανουήλ Γ΄ προς τη μονή της Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντας, το οποίο περιέχει κομμάτι Τίμιου Ξύλου, υποδέχτηκαν και προσκύνησαν χιλιάδες πιστοί στο ναό του Αγίου Νεκταρίου στα Τρίκαλα. Το Σταυρό –που φυλάσσεται στο ναό της Παναγίας Σουμελά μαζί με την εικόνα της Σουμελιώτισσας και το Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου–, μετέφερε ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης καθώς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.

Η υποδοχή έγινε με κάθε επισημότητα το Σάββατο 18 Μαρτίου.

Με τη δέουσα θρησκευτική κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια υποδέχθηκαν το ιερό κειμήλιο του Πόντου στον περίβολο του ναού ο μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομος, μέλη της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων και Μικρασιατών Νομού Τρικάλων με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, ενώ πλήθος πιστοί το έραναν με ροδοπέταλα. Η λιτανευτική πομπή, που την αποτελούσαν επιπλέον ιεροψάλτες, ιερείς και διάκονοι, κατευθύνθηκε στο ναό, όπου και ο Σταυρός τοποθετήθηκε για λαϊκό προσκύνημα. Στη συνέχεια έγινε ο Εσπερινός, όπου χοροστάτησε ο μητροπολίτης Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων.

Ο μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών, μετά τον Εσπερινό, είπε κατά την προσφώνησή του: «Με ανεκλάλητη χαρά σάς υποδεχόμεθα κατ’ αυτή την εύσημη εσπέρα, ο επίσκοπος μαζί με τον πιστό λαό της πόλεώς μας, καθώς κομίζετε εκ της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Σουμελά, του όρους Βερμίου, τεμάχιο του φυλακτηρίου της πίστεώς μας, τον Τίμιο Σταυρό, επάνω του οποίου προσηλώθη “η ζωή των απάντων”, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός. Η συγκίνησή μας εντείνεται έτι περισσότερο, καθώς το ύψιστο τούτο σύμβολο της πίστεώς μας φυλάσσεται εις την κοιτίδα του ποντιακού ελληνισμού στην πατρίδα μας, στις πλαγιές του όρους Βερμίου, στο μοναστήρι της Παναγίας των Ποντίων, δίπλα στην ιστορική και θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Σουμελά».


Ο Τίμιος Σταυρός των Μεγαλοκομνηνών και το Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου

Για δύο λόγους, ανέφερε ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, όρισαν οι Πατέρες της Εκκλησίας προς προσκύνημα τον ζωοποιό Σταυρό: «Ο πρώτος είναι για να μας υπενθυμίσει τον σκοπό για τον οποίο εισήλθαμε πριν από τρεις εβδομάδες στο στάδιο των αρετών, την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, και αποδυόμαστε σε αγώνες πνευματικούς προκειμένου να συσταυρωθούμε και εμείς με τον Χριστό ώστε να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε και στη χαρά της λαμπροφόρου αναστάσεώς του. Ο δεύτερος λόγος είναι για να μας υπενθυμίσει ότι σ’ αυτόν τον πνευματικό αγώνα ο Σταυρός είναι το ισχυρό και ακαταγώνιστο όπλο μας, είναι το αντίλυτρο της σωτηρίας μας, είναι το αντίδοτο στα θανατηφόρα δήγματα του πονηρού όφεως, με τα οποία προσπαθεί να τραυματίσει και να μας νεκρώσει πνευματικά, ώστε να εγκαταλείψουμε την προσπάθειά μας και να στερηθούμε τη σωτηρία».


Κατάμεστος ο ναός του Αγίου Νεκταρίου στα Τρίκαλα (φωτ.: trikalaola.gr)

Ακολούθησε η προσφώνηση του προέδρου του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργου Τανιμανίδη και του προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων και Μικρασιατών Νομού Τρικάλων, Κοσμά Αποστολίδη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή φωτ.: pemptousia.gr. Εικ.: ΧΚ)
ΠΙΣΤΗ

19 Ιουλίου: Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Μικρασιάτισσας Αγίας Μακρίνας

19/07/2025 - 1:21μμ
Η πριγκίπισσα Όλγα βλέπει το άψυχο σώμα του συζύγου της πρίγκιπα Ιγκόρ σε σκίτσο του Vasily Surikov (1848–1916) που φιλοτεχνήθηκε το 1915 (πηγή: en.wikipedia.org/wiki)
ΠΙΣΤΗ

Αγία Όλγα: Σήμερα τιμάται η μνήμη της ισαποστόλου που άνοιξε το δρόμο για τον εκχριστιανισμό των Ρώσων

11/07/2025 - 9:45πμ
(Πηγή: www.nif.gr)
ΠΙΣΤΗ

Νέα Φιλαδέλφεια: Υποδοχή ιερού λειψάνου εκ της χειρός του Αγίου Νεκταρίου από τα Βουρλά

8/07/2025 - 1:00μμ
Ο πρόεδρος της Εφορείας των ΓΑΚ καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας Δημήτρης Σωτηρόπουλος και η αν. Γενική Διευθύντρια των ΓΑΚ Αμαλία Παππά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο (φωτ.: facebook/Γενικά Αρχεία Κράτους)
ΠΙΣΤΗ

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

6/07/2025 - 11:29πμ
(Φωτ.: EPA / Βατικανό)
ΠΙΣΤΗ

Ιταλία: Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Βατικανό για τη γιορτή των Αγίων Πέτρου και Παύλου

28/06/2025 - 8:20μμ
Το λείψανο από το χέρι του Αγίου Ευγένιου του Τραπεζούντιου (φωτ.: Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς)
ΠΙΣΤΗ

Το λείψανο του Αγίου Ευγένιου του Τραπεζούντιου στην Κάτω Ποταμιά

25/06/2025 - 11:40πμ
Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου  με τον πάπα Λέοντα ΙΔ', στο Βατικανό (φωτ.: Vatican Media)
ΠΙΣΤΗ

Την ευαρέσκειά του για την κοινή παρουσία με τον Βαρθολομαίο στη Νίκαια εξέφρασε ο πάπας Λέων

22/06/2025 - 10:12μμ
Στιγμιότυπο από παλιότερη υποδοχή της ιερής εικόνας του Αγίου Ιωάννη του Τραπεζούντιου (φωτ.: facebook/Δέσποινα Στεφανίδου)
ΠΙΣΤΗ

Το Λάκκωμα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Άγιο Ιωάννη τον Τραπεζούντιο

22/06/2025 - 12:27μμ
Η υπό ανασύσταση ιερά μονή Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος στον Άγιο Δημήτριο Ελλησπόντου Κοζάνης (φωτ.: bazelonas.blogspot.com)
ΠΙΣΤΗ

Άγιος Ιωάννης Βαζελώνα: Στις 23 και 24 Ιουνίου ο 1.755ος πανηγυρικός εορτασμός στην υπό ανασύσταση ιερά μονή Κοζάνης

22/06/2025 - 8:59πμ
ΠΙΣΤΗ

Θεσσαλονίκη: Επιστημονική εσπερίδα για τον Άγιο Γεώργιο στη Νεάπολη

18/06/2025 - 6:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εθελοντής δασοπροστασίας στο δήμο Βύρωνα (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Δελτίο εθελοντή πολιτικής προστασίας μέσω gov.gr – Ποιοι μπορούν να το εκδώσουν

14 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Ακρίτες Ακριτοχωρίου - Αkrites Akritochori)

Έρχεται το 17ο ακριτικό πανοΰρ στο Ακριτοχώρι Σερρών

45 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ: Η συνάντηση με την ΠΑΕ έγινε σε θετικό κλίμα, θα συγκληθεί ΔΣ

1 ώρα πριν
Κατά την απολογία του ο 35χρονος υποστήριξε ότι πως δεν είχε συνεννοηθεί με κανέναν από τους συγκατηγορουμένούς του για τη δολοφονία (φωτ.: EUROKINISSI)

Δολοφονία Πολωνού καθηγητή: Στη φυλακή η πρώην σύζυγος, ο 35χρονος εκτελεστής και οι τρεις συνεργοί

2 ώρες πριν
Κτηνοτρόφος βόσκει το κοπάδι του στον θεσσαλικό κάμπο (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποινές 6 έως 40 μηνών σε 13 κατηγορούμενους για επιδοτήσεις ως 91.000 ευρώ στη Φθιώτιδα

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΣΕΓΑΣ)

Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νεότητας: Χάλκινο μετάλλιο η Μπουμπουλίδη στο επί κοντώ

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign