Ισχυρό πλήγμα υπέστη το 2016 ο τουρκικός τουρισμός. Το γεγονός αποτυπώθηκε τόσο σε επίπεδο αφίξεων ξένων επισκεπτών όσο και σε επίπεδο τουριστικών εσόδων. Η εξέλιξη αποδόθηκε στις διαδοχικές τρομοκρατικές επιθέσεις, στην αποσταθεροποίηση που προκάλεσε το αποτυχημένο πραξικόπημα και στο οικονομικό-τουριστικό εμπάργκο που είχε επιβάλει έως τα μέσα του 2016 η Ρωσία στη γειτονική χώρα.
Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, τα τουριστικά έσοδα από τους ξένους επισκέπτες στη γειτονική χώρα μειώθηκαν κατά 37,1% ή κατά 8,9 δισ. ευρώ (μετατροπή από δολάρια) και διαμορφώθηκαν σε 15 δισ. ευρώ από 23,9 δισ. ευρώ το 2015.
Οι αφίξεις ξένων τουριστών, βάσει των στοιχείων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, μειώθηκαν κατά 30,9% ή κατά 10,9 εκατ., φθάνοντας τα 25,3 εκατ. από 36,2 εκατ. το 2015.
Από τις δύο βασικές ευρωπαϊκές αγορές της, τη Γερμανία και τη Βρετανία, υπέστη απώλειες σε ποσοστό 30,3% και 31,9% αντίστοιχα. Συνολικά 3,9 εκατ. Γερμανοί τουρίστες επισκέφθηκαν πέρυσι τη Τουρκία και 1,7 εκατ. Βρετανοί. Σε επίπεδο ευρωπαϊκών αγορών, τις μικρότερες ποσοστιαίες απώλειες είχε από τη Δανία (-19,4%) και την Ελλάδα (-21,5%). Επίσης, από τη Ρωσία οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 76,3%, φθάνοντας σε 866.256 από 3,6 εκατ. το 2015.
Πώς επηρεάζεται ο τουρισμός στην Ελλάδα
Οι εξελίξεις στον τουρκικό τουρισμό επηρέασαν και την Ελλάδα. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη Τουρκία και την αναστάτωση που προκάλεσε στη γειτονική χώρα ένα σημαντικό μέρος των επισκεπτών που είθισται να κλείνουν τις διακοπές τους την τελευταία στιγμή κατευθύνθηκε προς την Ελλάδα. Σε αυτό βοήθησαν οι χαμηλές τιμές που διατήρησαν στα πακέτα τους οι Έλληνες ξενοδόχοι, με στόχο την ενίσχυση της τουριστικής ζήτησης. Επίσης, ακυρώθηκαν δρομολόγια κρουαζιέρας από τη γειτονική χώρα, τα οποία κατευθύνθηκαν σε ελληνικά λιμάνια. Από την άλλη, χάθηκε ένα μικρό μερίδιο επισκεπτών από τρίτες αγορές που ταξίδευαν στη χώρα μας μέσω Κωνσταντινούπολης.
Για το 2017 τα προβλήματα ασφαλείας της Τουρκίας συνεχίζουν να ενισχύουν τις κρατήσεις προς την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον μαζικό τουρισμό.
Αντιθέτως, στον κλάδο της κρουαζιέρας επηρεάζεται αρνητικά και η χώρα μας. Οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας απέσυραν τα πλοία τους από τη γειτονική χώρα «κόβοντας» και ενδιάμεσους σταθμούς από ελληνικά λιμάνια.
Οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων της χώρας εκτιμούν ότι η φετινή σεζόν για την Ελλάδα θα είναι θετική. Όμως, θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβεβαίωση των εκτιμήσεων τη συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.
Στο πλαίσιο αυτό, θυμίζουν πόσο αρνητικά επηρέασαν το 2016 τη φήμη του ελληνικού τουρισμού και τις κρατήσεις στην αρχή της σεζόν οι υψηλές προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Πάντως, ανησυχία δημιουργεί και η προκλητικότητα της Τουρκίας. Ένα πιθανό θερμό επεισόδιο στην αιχμή της σεζόν, όπως σημειώνουν, μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στον ελληνικό τουρισμό.
Πηγή: naftemporiki.gr