«Απόλυτη διάλυση της ανθρωπότητας», όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, είναι με μια πρόταση όλα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στο Χαλέπι. Την Τρίτη ο Οργανισμός κατήγγειλε εν ψυχρώ εκτελέσεις δεκάδων αμάχων από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ολοκληρωτική νίκη επί των ανταρτών.
Εκπρόσωπος του ΟΗΕ είχε κάνει λόγο για «πλήρη εξαφάνιση κάθε είδους ανθρωπισμού στην πόλη»· ώρες αργότερα, υπό την αιγίδα της Ρωσίας και της Τουρκίας και των συμμάχων τους, υπεγράφη συμφωνία εκεχειρίας που προβλέπει την απομάκρυνση όχι μόνο του άμαχου πληθυσμού αλλά και των ανταρτών που βρίσκονται στον τελευταίο θύλακα του ανατολικού Χαλεπίου.
Ωστόσο η συντονισμένη επιχείρηση εκκένωσης που επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα με το πρώτο φως του ήλιου δεν άρχισε ποτέ.
Πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου αναφέρουν ότι η συμφωνία «ανεστάλη» μετά τις αντιρρήσεις της συριακής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τους αντάρτες, το συριακό καθεστώς και οι σύμμαχοί του, κυρίως οι Ιρανοί, «επέβαλαν νέους όρους», ενώ πηγή που πρόσκειται στη Δαμασκό υπογράμμισε ότι το καθεστώς εξέφρασε την διαφωνία του για τον αυξημένο αριθμό των ατόμων που θα απομακρύνονταν από το Χαλέπι.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστήριζε ότι αιτία για την εκκένωση που δεν ξεκίνησε είναι η δυσαρέσκεια της Δαμασκού έναντι της Μόσχας για την κατάρτιση συμφωνίας χωρίς πλήρη διαβούλευση μαζί της.
Οι άμαχοι, όμως, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, προσπαθούν με κάθε τρόπο να εγκαταλείψουν το Χαλέπι. Άλλωστε στην περιοχή υπάρχει έλλειψη τροφίμων και νερού και όλα τα νοσοκομεία έχουν κλείσει.
Η εκεχειρία θεωρείται ότι βάζει τέλος στην εμπόλεμη κατάσταση στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, και προσφέρει στον Άσαντ τη μεγαλύτερη νίκη του εδώ και πέντε χρόνια.
Από τη μεριά του το Ρωσικό Κέντρο Συμφιλίωσης δίνει μια άλλη εικόνα από το ανατολικό Χαλέπι. Όπως ανακοίνωσε, το τελευταίο 24ωρο περισσότεροι από 360 αντάρτες παρέδωσαν τα όπλα τους και σχεδόν 6.000 άμαχοι –ανάμεσά τους 2.210 παιδιά– απομακρύνθηκαν από τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές.
Γειτονιά στο ανατολικό Χαλέπι (φωτ.: SANA)
Όμως παρά τη συμφωνία, οι μάχες συνεχίζονται στο ανατολικό Χαλέπι. Ρωσικές πηγές καταγγέλλουν ότι οι αντάρτες εκμεταλλεύτηκαν την εκεχειρία για να ανασυνταχθούν και να ξεκινήσουν και πάλι τις επιθέσεις. «Ο συριακός στρατός απέκρουσε επιθέσεις αντικαθεστωτικών και συνεχίζει την επιχείρηση να καταστείλει την αντίσταση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
VIDEO: More footage of regime shelling of last remaining areas in #Aleppo, reports of casualties – @ZouhirAlShimalepic.twitter.com/DasNixVn5J
— Conflict News (@Conflicts) December 14, 2016
Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ έχει ακόμα πολύ δρόμο για να κερδίσει το χαμένο έδαφος στη Συρία, καθώς μεγάλες περιοχές παραμένουν υπό τον έλεγχο ένοπλων οργανώσεων, μεταξύ αυτών και το Ισλαμικό Κράτος. Η Ρωσία θεωρεί την ανακατάληψη του Χαλεπίου μεγάλη νίκη εναντίον των τρομοκρατών, όμως ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει «σύγχρονο κακό» τα όσα έχουν συμβεί σε μια πόλη που ήταν υπό πολιορκία και βομβαρδιζόταν επί μήνες.