pontosnews.gr
Σάββατο, 5/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επίτιμος διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ

11/11/2016 - 9:15πμ
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επίτιμος διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με την αφιέρωση της τιμής, που του έγινε, στους εθελοντές της Εκκλησίας «σε αυτούς που δεν περιμένουν τίποτα, αλλά δίνουν τον εαυτό τους σε έναν αγώνα δύσκολο» ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β΄ αποδέχθηκε χθες, στην αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Όμως δεν ξέχασε και να στείλει μηνύματα προς συγκεκριμένους αποδέκτες.

«Η οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα της πνευματικής κρίσης. Η κατάσταση που ζούμε σήμερα είναι ένα αποτέλεσμα μία συνέχειας, μίας πορείας και στον αγώνα να πάμε στην απέναντι όχθη στρέφω τη σκέψη μου στους εθελοντές», είπε ο Αρχιεπίσκοπος. «Αυτός είναι ένας κόσμος δυνατός» και ότι μόνο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών 900 πρόσωπα μαγειρεύουν χιλιάδες μερίδες φαγητού για τα συσσίτια.


Στιγμιότυπο από την τελετή στο Αριστοτέλειο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / PIXEL)

«Σ’ αυτούς ανήκει ο έπαινος, σ’ αυτούς ανήκει η τιμή, εμείς χρησιμοποιούμεθα μετά τη χάρη του Θεού να διακονούμε, να βοηθάμε, ίσως να συντονίζουμε. Αυτούς τους ανθρώπους θα ήθελα να τιμήσουμε σήμερα μέσα από την εκδήλωση τιμής στο πρόσωπό μου».

«Άλλο να ζητάς εξουσία και άλλο να είσαι υπεύθυνος παιδαγωγός»
Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε «κακά σημάδια πονηρίας […] τη διαστρέβλωση, μέσα στις δυσκολίες που υπάρχουν, των πραγμάτων της Εκκλησίας», συμπληρώνοντας ότι «εμείς δεν κάνουμε τίποτε άλλο, αλλά συνεχίζουμε αυτό που μας είπε ο Κύριος».

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία είπε ότι οι ιερωμένοι ενοχλούνται όταν τους κατηγορούν πως επιζητούν εξουσία. «Εξανιστάμεθα όταν ακούμε ότι πέρα από το έργο μας ανακατευόμαστε στα αλλότρια ή ότι ζητάμε δήθεν εξουσία. Φυσιολογικά δε είναι δυνατό να το κάνουμε αυτό, όταν δεν είναι μας έχει δοθεί τέτοια επιλογής ζωής μέσα στην αποστολή μας».


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / PIXEL)

Διευκρίνισε δε ότι «άλλο πράγμα είναι να ζητάς εξουσία, αυτή που δεν επιτρέπεται και άλλο να είσαι υπεύθυνος παιδαγωγός, που οδηγεί τους ανθρώπους και να μην έχεις λόγο για τις επιλογές, να μην έχεις λόγο για τις καταχρήσεις, να μην έχεις λόγο για την αλαζονεία την υπερφίαλη».

«Πρέπει να ξεκαθαριστούν αυτά: Άλλο η διακονία, άλλο η παιδεία, άλλο η εξουσία και άλλο η γνήσια και ειλικρινής παρατήρηση», υπογράμμισε.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας εξήρε «την πολύπλευρη δράση και προσφορά του Αρχιεπισκόπου προς ενίσχυση των αδυνάτων», σημειώνοντας ότι ο τίτλος προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συμβολίζει και τη συμμετοχή της Εκκλησίας σε μία «θετική συνωμοσία» του Πανεπιστημίου με την κοινωνία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί από κοινού η κρίση.

«Η εκκλησία είναι παράγοντας συσπείρωσης της ελληνικής κοινωνίας», επισήμανε ο πρύτανης.

Η βράβευση
Σε μία νέα αρχή συνεργασίας των θεολογικών σχολών με την εκκλησία αναφέρθηκε ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, καθ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου. Στην προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου ο πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ, Καθ. Κωνσταντίνος Χρήστου ανέφερε ότι «η Εκκλησία ούτε πολιτεύεται, ούτε στρατεύεται, αλλά είναι θεματοφύλακας της ορθόδοξης παράδοσης και ζωής», ενώ ο πρόεδρος ου Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, καθ. Παναγιώτης Σκαλτσής τόνισε ότι «η Εκκλησία υπάρχει για να ενώνονται οι άνθρωποι και ο Μακαριότατος το κάνει πράξη λόγω και έργω καθημερινά».


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / PIXEL)

Τον έπαινο του τιμωμένου απηύθυναν ο μητροπολίτης Προύσης  Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης, αν. καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ και ο μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας Νανάκης, καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ.

Η ομιλία του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Αρχαιολογίας) και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε τον τίτλο «Η Θήβα της Βοιωτίας στον 16ο μ.Χ. αιώνα».

Οι συναντήσεις του Αρχιεπισκόπου
Της τελετής αναγόρευσης προηγήθηκε εθιμοτυπική συνάντηση του τιμωμένου με τις Πρυτανικές Αρχές, στην οποία εκτός του Αρχιεπισκόπου, παρόντες ήταν ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις, ο γγ Θρησκευμάτων και ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας.

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος απηύθυνε χαιρετισμό στην τελετή αναγόρευσης και αποχώρησε, καθώς έπρεπε να παραστεί και σε κάποια άλλη εκδήλωση. Στην τελετή μεταξύ άλλων παρέστησαν η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, οι βουλευτές Μάρκος Μπόλαρης, Θόδωρος Καράογλου, Σταύρος Καλαφάτης, ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Λάζαρος Κυρίζογλου και μητροπολίτες.

Ο Άνθιμος για τον Αρχιεπίσκοπο
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος ανέφερε ότι η αναγόρευση του Αρχιεπισκόπου είναι ένα γεγονός «τιμητικό γι’ αυτούς που το αποφάσισαν και τιμητικό γι’ αυτόν που το αποδέχεται».

«Είναι πολύ ευχάριστο να έχουμε τέτοια γεγονότα και να μην ταλαιπωρούμεθα μόνο κάθε μέρα με αυτά που μας πονούν όλους, τα θέματα της πατρίδα μας. Είναι σημαντικό γεγονός, ότι γίνεται στη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα. Είναι μία πράξη πνευματικού δεσμού», πρόσθεσε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA / Βατικανό)
ΠΙΣΤΗ

Ιταλία: Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Βατικανό για τη γιορτή των Αγίων Πέτρου και Παύλου

28/06/2025 - 8:20μμ
Το λείψανο από το χέρι του Αγίου Ευγένιου του Τραπεζούντιου (φωτ.: Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς)
ΠΙΣΤΗ

Το λείψανο του Αγίου Ευγένιου του Τραπεζούντιου στην Κάτω Ποταμιά

25/06/2025 - 11:40πμ
Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου  με τον πάπα Λέοντα ΙΔ', στο Βατικανό (φωτ.: Vatican Media)
ΠΙΣΤΗ

Την ευαρέσκειά του για την κοινή παρουσία με τον Βαρθολομαίο στη Νίκαια εξέφρασε ο πάπας Λέων

22/06/2025 - 10:12μμ
Στιγμιότυπο από παλιότερη υποδοχή της ιερής εικόνας του Αγίου Ιωάννη του Τραπεζούντιου (φωτ.: facebook/Δέσποινα Στεφανίδου)
ΠΙΣΤΗ

Το Λάκκωμα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Άγιο Ιωάννη τον Τραπεζούντιο

22/06/2025 - 12:27μμ
Η υπό ανασύσταση ιερά μονή Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος στον Άγιο Δημήτριο Ελλησπόντου Κοζάνης (φωτ.: bazelonas.blogspot.com)
ΠΙΣΤΗ

Άγιος Ιωάννης Βαζελώνα: Στις 23 και 24 Ιουνίου ο 1.755ος πανηγυρικός εορτασμός στην υπό ανασύσταση ιερά μονή Κοζάνης

22/06/2025 - 8:59πμ
ΠΙΣΤΗ

Θεσσαλονίκη: Επιστημονική εσπερίδα για τον Άγιο Γεώργιο στη Νεάπολη

18/06/2025 - 6:40μμ
Στιγμιότυπο από τη θεία λειτουργία (φωτ.: Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»)
ΠΙΣΤΗ

Το Άγιο Πνεύμα φώτισε και φέτος τον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα

11/06/2025 - 1:25μμ
Στιγμιότυπο από τη θεία λειτουργία χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου (φωτ.: facebook/Τάκης Θεοδωρικάκος - Takis Theodorikakos)
ΠΙΣΤΗ

Στην τιμώμενη Αγία Τριάδα της Χάλκης η λειτουργία για το Άγιο Πνεύμα

9/06/2025 - 8:55μμ
(Φωτ.: maximos.gr)
ΠΙΣΤΗ

Αγία Αικατερίνη του Σινά: Το ψήφισμα-έκκληση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ)

6/06/2025 - 2:41μμ
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά την ομιλία του (φωτ.: Ιερά Σύνοδος/Χρήστος Μπόνης)
ΠΙΣΤΗ

1.700 χρόνια από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο: «Πρότυπο παρόντος και μέλλοντος» η «πίστη της Νικαίας»

2/06/2025 - 8:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η νεαρή οδηγός δεν υστερεί σε τίποτα από τους άνδρες συναδέλφους της (φωτ.: Παρασκευή Κάφκια)

Μια νεαρή οδηγός λεωφορείου σπάει τα στερεότυπα των «αντρικών» επαγγελμάτων – Στόχος της οι διεθνείς διαδρομές

32 λεπτά πριν
Ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης (τοιχογραφία του Μανουήλ Πανσέληνου από τον Ιερό Ναό Πρωτάτου Καρυών [1290]. Πηγή: commons.wikimedia.org). Στο φόντο άποψη της Μονής Μεγίστης Λαύρας (φωτ.: Mätes II / commons.wikimedia.org)

Στις 5 Ιουλίου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, από την Τραπεζούντα

1 ώρα πριν
Μέλος της Προεδρικής Φρουράς προσφέρει νερό σε Εύζωνα που εκτελεί την υπηρεσία του στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού λόγω του επερχόμενου καύσωνα

2 ώρες πριν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται το Άγιο Όρος και διανυκτέρευσε στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)

Στο Άγιον Όρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Διανυκτέρευσε στη Σιμωνόπετρα

2 ώρες πριν
(Πηγή: Halktv)

Τουρκία: Για διαφθορά κατηγορούνται κι άλλοι δήμαρχοι του CHP που συνελήφθησαν

3 ώρες πριν
Άποψη του οικισμού της Ίμερας στον Πόντο (φωτ.: «Η Έξοδος» τόμος Ζ')

Μαρτυρία Ευρυδίκης Γαλανού: Αφήσαμε τα χώματα που γεννηθήκαμε και που θάψαμε τους ανθρώπους μας, και φύγαμε

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign