Στην αντεπίθεση περνάει η κυβέρνηση μετά την απόφαση-καταπέλτη του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο 4339 –στο σύνολό του σύμφωνα με δικαστικές πηγές ή μόνο τη διάταξη που έδινε περισσότερες αρμοδιότητες στο ΕΣΡ σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά– φέρνοντας τη Δευτέρα στη Βουλή καινούρια νομοθετική ρύθμιση για τις τηλεοπτικές άδειες. Επισημαίνοντας ότι όλοι κρίνονται «ακόμα και το ΣτΕ, το οποίο έκρινε συνταγματικό το κλείσιμο της ΕΡΤ», ο υπουργός Επικρατείας είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, αφενός ότι η κυβέρνηση δεν θα καθυστερήσει «ούτε θα νομιμοποιήσουμε αυτό το νομικό κενό, το οποίο και το ΣτΕ έχει περιγράψει ως μη συνταγματικό», αφετέρου κάλεσε να αλλάξουν πλευρό εκείνοι που ονειρεύονται σενάρια πολιτική αποσταθεροποίησης.
Ο Νίκος Παππάς επέμεινε ότι ο νόμος δίνει περισσότερες αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και δεν του αφαιρεί όπως φαίνεται να υποστηρίζει το ΣτΕ –ακόμα δεν έχει δημοσιευτεί το σκεπτικό του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε με πλειοψηφία 14 έναντι 11 ψήφων, ότι το ΕΣΡ ήταν το μόνο αρμόδιο για να διοργανώσει τον διαγωνισμό για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών και πως κακώς έγινε με πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργού.
Κρυστάλλινος ο διαγωνισμός
Υπάρχει κανείς που λέει ότι δεν πρέπει να γίνει διαγωνισμός; διερωτήθηκε ο υπουργός Επικρατείας. «Εμείς κάναμε έναν διαγωνισμό κρυστάλλινο και διαφανή. Μπήκαν 275 εκατ. ευρώ στα Ταμεία. Μπορούν να τοποθετηθούν τα κόμματα, πώς μπορεί να πληρωθεί αυτός ο σπάνιος πόρος;» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι είναι επίφαση για τα κόμματα, το θέμα της αντισυνταγματικότητας του νόμου.
Ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
Μιλώντας για τον νόμο 4339, υποστήριξε ότι βάζει πολύ αυστηρά κριτήρια, για πρόγραμμα, εγκαταστάσεις κ.α. Και όπως επιβάλλει το Σύνταγμα, την ίση προβολή των απόψεων, ενώ προκάλεσε τον οποιοδήποτε να πει αν έχουν τεθεί τόσο αυστηρά κριτήρια στο παρελθόν. «Οι καναλάρχες ήξεραν ότι είναι ιδιοκτήτες καναλιών γιατί πάτησαν την Πολιτεία στον σβέρκο, τότε που το πολιτικό σύστημα είχε ανάγκη στήριξης, με έναν διαγωνισμό παρωδία για τον ψηφιακό πάροχο της DIGEA. Ενώ με τον δικό μας διαγωνισμό θα είχαμε ιδιοκτήτες καναλιών επειδή πλήρωσαν για τις δημόσιες συχνότητες» τόνισε ο Νίκος Παππάς.
Και τώρα τι γίνεται;
Μέχρι τη συγκρότηση του ΕΣΡ και τη διεξαγωγή του νέου διαγωνισμού, εξήγησε ο υπουργός, θα δοθούν προσωρινές άδειες σε όποιον πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος και καταβάλλει το σχετικό τίμημα των 25 εκατ. ευρώ.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το κάθε τηλεοπτικό κανάλι, υπάρχον ή υπό δημιουργία, θα πρέπει να έχει 400 εργαζομένους και πλέον, καθώς και ότι προβλέπεται από άποψη κτηριακών υποδομών, τεχνολογικό εξοπλισμό και πρόγραμμα.
Η κυβέρνηση «δεν κάνει πίσω, βάζει τέρμα στην ανομία του τηλεοπτικού τοπίου με την αεροπειρατεία των καναλαρχών. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει αεροπειρατεία. Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει. Δεν θα υποχωρήσουμε, δε θα νομιμοποιήσουμε ούτε για μερικά 24ωρα το σημερινό καθεστώς» πρόσθεσε.
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού και αλλαγής της θέσης του, είπε ότι έχει αυτή τη θέση γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές και πως απολαμβάνει την υποστήριξη του πρωθυπουργού.
Αντιδράσεις των κομμάτων
Την ίδια ώρα και ενώ άγνωστο παραμένει εάν η κυβέρνηση επιστρέψει τα χρήματα που έχουν καταβάλλει οι υπερθεματιστές –με βάση την απόφαση του ΣτΕ, πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα άμεσα και δεν αποκλείεται να πρέπει να επιστραφούν και τα χρήματα της εγγυητικής– έντονη είναι η αντίδραση των πολιτικών κομμάτων.
Η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας και κάλεσε την κυβέρνηση να παραιτηθεί για να προκηρυχθούν εκλογές.
Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, τις επόμενες μέρες θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου».
Με δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά, επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μίλησε για νίκη του κράτους δικαίου απέναντι στον αυταρχισμό και στον καθεστωτισμό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ζήτησε την απομάκρυνση του Νίκου Παππά ως «φυσικού αυτουργού και κύριου εκτελεστή της καθεστωτικής επιχείρησης». Από την πλευρά του, το Ποτάμι ζήτησε από τον πρωθυπουργό να απολογηθεί και από τον υπουργό Επικρατείας να παραιτηθεί.
Το ΚΚΕ επισήμανε πως «η απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει μεν τον απαράδεκτο νόμο, δεν αντιμετωπίζει όμως το πρόβλημα της ενημέρωσης προς όφελος του λαού, της ανασφάλειας των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, της διαπλοκής». Η Ένωση Κεντρώων τόνισε ότι η κυβέρνηση βγαίνει τραυματισμένη από την απόφαση του ΣτΕ και κάλεσε για άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ και ανάθεση σε αυτό όλων των αρμοδιοτήτων που ορίζει το Σύνταγμα.