pontosnews.gr
Κυριακή, 18/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ερντογάν προς υπουργικό συμβούλιο: Ή θα χάσουμε εδάφη ή θα κερδίσουμε

13/10/2016 - 7:59μμ
Με γελοιογραφία του Ερντογάν κυκλοφορεί το Charlie Hebdo την Τετάρτη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σ’ αυτήν τη χώρα πολλές φορές πρέπει να προσπαθείς να πείσεις για το αυτονόητο. 

Και επειδή –εκτός από τους αδαείς, που όταν δεν ξέρουν ή δεν μπορούν να διαχειριστούν την τουρκική επιθετικότητα μιλούν για εξαγωγή εσωτερικών προβλημάτων της Τουρκίας μέσω μιας ελληνοτουρκικής κρίσης– τη φορά αυτή έχει προστεθεί στο καραβάνι των αδαών δυστυχώς μεγάλο μέρος αξιόλογων αναλυτών της Ελλάδας, θα αναγκαστούμε να παραθέσουμε αυτούσια κείμενα δυο έγκριτων Τούρκων αρθρογράφων για το θέμα.

Αν και είμαι σίγουρος ότι και τον Ερντογάν να τον έφερνα εδώ στην Αθήνα χειροπόδαρα και να τον έβαζα να ομολογήσει τα επιθετικά του σχέδια, πάλι δεν θα πίστευαν οι περισσότεροι, γιατί είναι ψυχολογικά πολύ δύσκολο να πιστέψεις ότι τόσα χρόνια έκανες λάθος και είναι δύσκολο να δεχτείς να έλθεις αντιμέτωπος με μια τέτοια πραγματικότητα που θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη των νησιών του Αιγαίου, άρα την ύπαρξη ολόκληρης της χώρας.

Μεταφράζω λοιπόν κατά λέξη απόσπασμα από το άρθρο του Μεχμέτ Ατζέτ, που δημοσιεύθηκε στις 10 Οκτωβρίου στην εφημερίδα «Yeni Şafak», με τίτλο «Ο νέος στόχος που έδειξε ο Ερντογάν στην κυβέρνηση».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ερντογάν, κάνοντας τα εγκαίνια λειτουργίας της νέας περιόδου της κυβέρνησης, στο μέγαρο του Μπέστεπε, και μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, απευθυνόμενος προς τα μέλη της κυβέρνησης που κάθονταν στις δυο πλευρές του τραπεζιού, είπε τα εξής: “Σύντροφοι, η Τουρκία πλέον δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει. Το στάτους κβο με κάποιον τρόπο θα αλλάξει. Ή θα κινηθούμε με άλματα προς τα μπροστά και θα κερδίσουμε, ή θα καταδικαστούμε να χάσουμε εδάφη. Εγώ είμαι αποφασισμένος να κάνω άλματα προς τα εμπρός”».

Χθες (12 Οκτωβρίου 2016) στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο αρθρογράφος Ακίφ Μπεκί, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Hürriyet με τίτλο «Η Τουρκία ή θα μεγαλώσει ή θα μικρύνει». Μέσα στο άρθρο υπήρχαν σε εισαγωγικά κατά λέξη όσα απέδωσε στον Ερντογάν ο προηγούμενος αρθρογράφος της Şafak.

Μάλιστα, ο Μπεκί έκανε αυτήν την αναφορά για να ερμηνεύσει τις δηλώσεις Ερντογάν για την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συμμετέχει με δικά της στρατεύματα που σταθμεύουν στο ιρακινό έδαφος στην επιχείρηση απελευθέρωσης της Μοσούλης, παρότι έχει δηλώσει η κυβέρνηση του Ιράκ ότι τα στρατεύματα αυτά πρέπει να αποχωρήσουν από το έδαφός της.

Επίσης, για το θέμα αυτό έχουμε δηλώσεις ανώτατων Αμερικανών αξιωματούχων, που είναι αντίθετοι στη συμμετοχή της Τουρκίας στην επιχείρηση αυτή.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία, που φαίνεται αποφασισμένη να μεγαλώσει παίρνοντας κάποιο «κομμάτι» από τη Μοσούλη, έχει εισβάλει κανονικότατα με στρατό στο έδαφος της Συρίας, υποτίθεται για να εκδιώξει το ΙΚ το οποίο υποστήριζε, εξόπλιζε, εκπαίδευε και χρηματοδοτούσε, αγοράζοντας το πετρέλαιο των τζιχαντιστών εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Ερντογάν. Τη στιγμή αυτή η Τουρκία έχει καταλάβει και ελέγχει μια έκταση χιλίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, σκοπεύοντας να τα διπλασιάσει το επόμενο διάστημα.

Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά;

Για να κατανοήσουμε και να ερμηνεύσουμε τους λόγους για τους οποίους ο Ερντογάν έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις για τη Συνθήκη της Λοζάνης και για τον ισχυρισμό του ότι «κακώς δόθηκαν τα νησιά στην Ελλάδα, τη στιγμή που αυτά είναι τουρκικά».

Υπογραμμίζοντας ότι οι δηλώσεις αυτές δεν έγιναν ούτε για εσωτερική κατανάλωση και για καμία εξαγωγή εσωτερικής κρίσης –καθώς δεν αντιμετωπίζει κάτι τέτοιο ο Ερντογάν–, να σημειώσουμε και το εξής:

Η Ελλάδα υπολογίζει στην ΕΕ, στις συμμαχίες και στο Διεθνές Δίκαιο, για να υπερασπιστεί τα σύνορα και την ελληνική επικράτεια.

Ο Ερντογάν δείχνει ότι δεν υπολογίζει ούτε το Διεθνές Δίκαιο, ούτε τι λέει η κυβέρνηση του Ιράκ και της Συρίας, ούτε τις διαμαρτυρίες του Αραβικού Συνδέσμου και ούτε τι λέει η Ουάσιγκτον.

Σχεδιάζει και προχωρά. Φυσικά δεν ξέρουμε που θα τον βγάλει αυτή η πρακτική, όμως εμείς πρέπει να σχεδιάζουμε με το χειρότερο σενάριο. Και το χειρότερο σενάριο είναι να μην υπολογίσει ο Ερντογάν ούτε τις συμφωνίες, ούτε το Διεθνές Δίκαιο, ούτε τις συμμαχίες, ούτε την ΕΕ, ούτε τις ΗΠΑ.

Και η Ελλάδα θα πρέπει να ετοιμαστεί για τέτοιες στιγμές, αν θέλει να μην πηγαίνουμε εμείς οι Έλληνες με διαβατήριο και βίζα στη Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω, τη Ρόδο και τα άλλα νησιά.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Γρ. Τύπου ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

ΓΕΕΘΑ: Τα ηνία του διοικητή της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων ανέλαβε ο ταξίαρχος Ματθαίος Σαββίδης

16/01/2026 - 6:48μμ
(Φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας)
ΑΜΥΝΑ

ΓΕΕΘΑ: Δελτίο απογραφής πρέπει να καταθέσουν όσοι γεννήθηκαν το 2008-2009 και είναι στρατεύσιμοι των κλάσεων 2029-2030

15/01/2026 - 4:52μμ
(Φωτ.: Θοδωρής Μανωλόπουλος/Γρ. Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας/ EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Ιστορικό ορόσημο για το Πολεμικό Ναυτικό η ένταξη της FDI HN Belharra «Κίμων» στις δυνάμεις του

15/01/2026 - 2:01μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/POOL/Γιάννης Δημητρόπουλος)
ΑΜΥΝΑ

Δείτε ζωντανά την υποδοχή της φρεγάτας «Κίμων»

15/01/2026 - 11:13πμ
(Φωτ.: Γραφείο Τύπου Γενικού Επιτελείου Ναυτικού)
ΑΜΥΝΑ

Νέα εποχή στο Πολεμικό Ναυτικό με την άφιξη της φρεγάτας «Κίμων»

15/01/2026 - 8:35πμ
H φρεγάτα «Κίμων» εν πλω στη Μεσόγειο, 14 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Γενικό Επιτελείο Ναυτικού)
ΑΜΥΝΑ

Στην Ελλάδα η φρεγάτα «Κίμων»: Επίσημη εν πλω υποδοχή, παρουσία Τασούλα, Μητσοτάκη και Δένδια

14/01/2026 - 7:41μμ
Το έργο του γλύπτη αρχιτέκτονα Κώστα Βαρώτσου, κατά τη διάρκεια της τελετής των αποκαλυπτηρίων του έργου της βιοκλιματικής πρόσοψης και του περιβάλλοντος χώρου του κτηρίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΑΜΥΝΑ

Πολεμικό Ναυτικό: Έκτακτες Κρίσεις Πλοιάρχων Έτους 2026-2027 – Ποιοι προάγονται, ποιοι αποστρατεύονται

13/01/2026 - 12:16πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΑΜΥΝΑ

ΚΥΣΕΑ: Τοποθετήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

11/01/2026 - 10:17μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΑΜΥΝΑ

ΚΥΣΕΑ: Τι αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό

10/01/2026 - 12:20μμ
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στις στρατιωτικές δυνάμεις της Σάμου (φωτ.: Διεύθυνση Ενημέρωσης υπουργείου Εθνικής Άμυνας)
ΑΜΥΝΑ

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα ουδένα απειλεί, αλλά είναι απολύτως αποφασισμένη να υπερασπίσει την κυριαρχία της

26/12/2025 - 4:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης οκτώ ορειβατών από χαράδρα στον Ταΰγετο

19 λεπτά πριν
(Φωτ.: Αργυρώ Αναστασίου/ EUROKINISSI)

Προσφορά ζωής από τον Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»

53 λεπτά πριν
Διαδηλώτρια μετέχει σε συγκέντρωση στο Παρίσι με αφορμή τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στο Ιράν (φωτ.: EPA/Mohammed Badra)

Ιράν: Ξεπερνούν τους 5.000 οι νεκροί από τις διαδηλώσεις

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Παμμικρασιατικός Δράμας)

Μια βραδιά αφιερωμένη στη Μικρασία, τη Θράκη και τον Πόντο από τους Μικρασιάτες της Δράμας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Απ. Ζώης)

«Μονοπάτι των Προσκυνητών» στα Άγραφα

3 ώρες πριν
Υποστηρικτές του DEM κρατούν σημαία του ΡΚΚ στη διάρκεια συγκέντρωσης στο Ντιγιαρμπακίρ, τον Μάρτιο του 2025 (φωτ. αρχείου: EPA/Metin Yoksu)

Τουρκία: «Προσπάθεια δολιοφθοράς της ειρηνευτικής διαδικασίας» με το ΡΚΚ βλέπει ο Οτζαλάν

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign