Έξω από το Μέγαρο Μαξίμου βγήκαν τελικά οι ειδήσεις σε ό,τι έχει να κάνει με τη Δικαιοσύνη και τις αναταράξεις που προκάλεσαν οι παραιτήσεις των δύο αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Χρήστου Ράμμου και της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με αφορμή τις τηλεοπτικές άδειες και τη ματαίωση της πρώτης διάσκεψης της Ολομέλειας που θα συζητούσε τις προσφυγές εναντίον του νόμου Παππά.
Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων, ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου, μιλώντας σε δημοσιογράφους, έστειλε το μήνυμα ότι το δικαστήριο και οι δικαστικοί λειτουργοί δεν χειραγωγούνται από τους διαδίκους, «ούτε χρησιμοποιούνται ως όχημα ικανοποίησης πολιτικών επιδιώξεων».
Νωρίτερα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, ερωτηθείσα αν στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα συζητήθηκε το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, αρκέστηκε να πει ότι δεν έγινε καμία τέτοια αναφορά. Ο δε πρόεδρος του ΣτΕ αρνήθηκε να πει πότε θα γίνει η επόμενη διάσκεψη, και τόνισε ότι έχει την ευθύνη να μην χειραγωγούνται οι δικαστές, «να καθίσουν ήρεμοι σε ένα τραπέζι να πάρουν μια απόφαση. Εγώ αυτά τα τίμια πράγματα ξέρω. Και πηγαίνω σπίτι μου και κοιμάμαι ήσυχος, έχω ήσυχη τη συνείδησή μου».
Σε ερώτηση σχετικά με τις καταγγελίες των δύο δικαστικών, ο Νίκος Σακελλαρίου επανέλαβε ότι όποιοι επιχειρούν να διαταράξουν το κλίμα ενότητας και ηρεμίας που επικρατεί στο δικαστήριο (οι οποίοι είναι ελάχιστοι, μια μειοψηφία, όπως τόνισε), προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία στη Δικαιοσύνη και τη βλάπτουν σε μια καίριας σημασίας χρονική περίοδο για την πατρίδα.
Δέσμευση Τσίπρα για τα ειδικά μισθολόγια
Νωρίτερα, στη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό, οι πρόεδροι των ανώτατων δικαστηρίων άκουσαν τον Αλέξη Τσίπρα να λέει ότι με την κυβερνητική πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια για να διατηρηθούν, χωρίς καμία μείωση, οι ισχύουσες αμοιβές.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε στους δικαστικούς, αλλά έκανε αναφορά και στα μισθολόγια των ενστόλων, των πανεπιστημιακών, των γιατρών, του διπλωματικού σώματος κ.ά. «Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνάντηση. Δεν τίθεται θέμα μείωσης των μισθών, ούτε αυξήσεων φυσικά», δήλωσε η Βασιλική Θάνου.