Ημέρα μνήμης για το Δοξάτο Δράμας η 29η Σεπτεμβρίου, καθώς για δεύτερη φορά μέσα σε 28 χρόνια, το 1941, σφαγιάζονται άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Στο μαρτυρικό Δοξάτο βρέθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος το χαρακτήρισε ιερό τόπο κατά τους αγώνες των Ελλήνων για την υπεράσπιση της ελληνικότητας της Μακεδονίας.
Στην αντιφώνησή του, στη διάρκεια της τελετής ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Δοξάτου, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι ακόμα και σήμερα, όσο και αν οι αιτιάσεις προκαλούν θυμηδία, «υπάρχουν διεκδικήσεις, τις οποίες οφείλουμε να τις απορρίψουμε και να υπερασπιστούμε την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας».
Πρόσθεσε δε ότι οφείλουμε να μην αφήσουμε τους παραχαράκτες της Ιστορίας να κάνουν το έργο τους, γιατί η ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι κομμάτι της παγκόσμιας Ιστορίας.
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Σιδηρόπουλος)
Αναφερόμενος στη θυσία του τότε μητροπολίτη Δράμας, και αργότερα Σμύρνης, Χρυσόστομου, είπε ότι αποτελεί απόδειξη του πόσο απόλυτα συνυφασμένη είναι η πορεία της ορθοδοξίας και του ελληνισμού.
Παυλόπουλος: Το Δοξάτο είναι ο μοναδικός τόπος στην παγκόσμια Ιστορία, ο οποίος βίωσε τρεις εισβολές και δύο Ολοκαυτώματα σε διάστημα μόλις 28 ετών, την περίοδο από το 1913 μέχρι το 1941.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε θέμα της επιστροφής των βυζαντινών κειμηλίων που κλάπηκαν κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τη μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης και βρίσκονται στη Βουλγαρία.
Λίγο πριν από την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη, σε μια συμβολική κίνηση, απέθεσε στο Ηρώο των Πεσόντων τον Πολεμικό Σταυρό Α’ Τάξης που είχε απονείμει η Πολιτεία στο Δοξάτο, και τον οποίο οι κάτοικοί του τον είχαν επιστρέψει σε ένδειξη διαμαρτυρίας όταν έδρα του δήμου ορίστηκε το Καλαμπάκι.