Συνέχεια στον… ιερό «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει με αφορμή το μάθημα των Θρησκευτικών έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος, και ενώ στη Βουλή ήταν σε εξέλιξη η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την Παιδεία.
Με επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Ιερώνυμος εξαπολύει νέα πυρά εναντίον του υπουργού Παιδείας, και τονίζει ότι το μάθημα ουσιαστικά καταργήθηκε καθώς «έχει εξαλλαχθεί πλέον σε διδασκαλία βασικών εννοιών μέσα από πολιτιστική, φιλοσοφική, ιστορική, κοινωνιολογική, ηθική ή και καλλιτεχνική προσέγγιση του θρησκευτικού φαινομένου».
«Άραγε στη δημοκρατική μας πατρίδα έχει χώρο η λουδοβίκεια άποψη ότι Πολιτεία είναι μόνο ο υπουργός;», αναρωτιέται ο Αρχιεπίσκοπος.
Ακόμα, κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας ότι στοχεύει στην ποδηγέτηση των μαθητών για τον πολιτικά ορθό τρόπο του «θρησκεύειν» ασκώντας θρησκευτικό πατερναλισμό, για να καταλήξει στο ότι οι υπουργικές αποφάσεις έκαναν το μάθημα «κατηχητικό», αφού «προσπαθεί, με σαφή πολιτικά κριτήρια, να κατηχήσει και να στρατεύσει τους μαθητές σε μια εκκοσμικευμένη στάση απέναντι στο θρησκευτικό φαινόμενο».
Η Εκκλησία, δια στόματος του κ. Ιερώνυμου, διαμηνύει ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τη σύγκριση με τα άλλα θρησκεύματα και δόγματα, αλλά τονίζει ότι η σύγκριση προϋποθέτει ότι το μάθημα παρέχει στον μαθητή συνεκτική και πλήρη εικόνα της ιδιαιτερότητας της Ορθοδοξίας.
Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή ουσιαστικά κάλυψε τον υπουργό Παιδείας, τονίζοντας ότι ο σχετικός διάλογος θα γίνει στη βάση διακριτών ρόλων κράτους και Εκκλησίας, και ότι οι τελικές αποφάσεις για το νέο σχολικό εγχειρίδιο θα ληφθούν από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Τσίπρας: Τα Θρησκευτικά πρέπει να βοηθήσουν τους μαθητές «να καταλάβουν τη θρησκευτικότητα ως πτυχή της κοινωνικής πραγματικότητας», ειδικά με δεδομένο ότι στα σχολεία πλέον δεν βρίσκονται παιδιά μόνο μιας πίστης.
Στη συνέχεια, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί το κλίμα μετά τις αναφορές Φίλη στο ρόλο της Εκκλησίας στην Κατοχή και τη χούντα, εστίασε στο παρόν υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει την προσφορά της πλειονότητας στον ιεραρχών (ωστόσο, όχι της Εκκλησίας συνολικά) στο Προσφυγικό.
Παράλληλα, την ώρα που η Βουλή συζητούσε το θέμα της Παιδείας, ο Πάνος Καμμένος συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο, στέλνοντας έτσι και ένα μήνυμα στο Μαξίμου. «Να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς δεν θα συμφωνήσουμε για τίποτα αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα της ιεραρχίας», είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Αρχιεπίσκοπος και Πάνος Καμμένος συμφώνησαν ότι χρειάζεται διάλογος από μηδενική βάση, με νέα πρόσωπα διαλεγμένα από την Πολιτεία και την Εκκλησία, χωρίς πολιτική σφραγίδα.
Ο κυβερνητικός εταίρος έσπευσε να «αδειάσει» τον Νίκο Φίλη τονίζοντας ότι το πρόγραμμα που θα εκπονηθεί θα είναι «κατόπιν συμφωνίας με την Εκκλησία», ωστόσο απέφυγε να τον κατονομάσει όταν αναφέρθηκε στο ρόλο της Εκκλησίας λέγοντας ότι «είναι απαράδεκτα αυτά που ειπώθηκαν».