Δεν φαίνεται να βγαίνει, τουλάχιστον άμεσα, «λευκός καπνός» στο πρόβλημα με την αστική συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης, το οποίο ταλανίζει εδώ και έντεκα μέρες τους κατοίκους της πόλης.
Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας, μέχρι να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα δύο μηνών, του Ιουλίου και του Αυγούστου.
Μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), εκπρόσωποί τους κατέθεσαν τη δική τους πρόταση προς το Δημόσιο για να αρθεί το αδιέξοδο και να ξαναπιάσουν τιμόνι, ενώ κατηγόρησαν τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη ότι είναι ο μόνος υπεύθυνος για το αδιέξοδο και τον κάλεσαν να δώσει άμεσα λύση. Εκείνοι από την πλευρά τους υποσχέθηκαν πως θα βγάλουν τα αστικά λεωφορεία μέσα σε πέντε λεπτά στους δρόμους.
Παράλληλα, κατέθεσαν και τη δική τους πρότασή τους για να αρθεί το αδιέξοδο. Οι εργαζόμενοι ζητούν να καταβληθούν προκαταβολικά οι αντισταθμιστικές καταβολές (επιχορηγήσεις) που δίνει κάθε μήνα το Δημόσιο στον ΟΑΣΘ, των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, και μέσα στον Οκτώβριο να καθήσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι ώστε να βρεθεί οριστική λύση.
Στιγμιότυπο από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
Εξάλλου, τόσο ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ Δημήτρης Τσερμενίδης όσο και ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, υποστήριξαν ότι υπάρχει από το υπουργείο σχέδιο χρεοκοπίας του οργανισμού, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα και την οφειλή της πολιτείας προς αυτόν που φτάνει τα 133 εκατ. ευρώ μπορεί να γίνει μέσα στις επόμενες 15 μέρες και στη συνέχεια ο ΟΑΣΘ να πουληθεί σε κάποιον «κουμπάρο». Σε αυτή την περίπτωση, τόνισαν, το εισιτήριο στην αστική συγκοινωνία Θεσσαλονίκης θα ανέβει από τα 1,1 ευρώ σήμερα στα 1,5 ευρώ κι έτσι ο νέος ιδιοκτήτης του οργανισμού θα αποκομίσει κέρδη.
Από το 2010 τα προβλήματα στον ΟΑΣΘ
Από το 2010 ήταν εμφανή τα προβλήματα του οργανισμού σύμφωνα με τον Δημήτρη Τσερμενίδη, ο οποίος σημείωσε ότι εδώ και 1,5 χρόνο οι εργαζόμενοι προσπαθούν, όμως χωρίς αποτέλεσμα, να τα θέσουν ενώπιον της κυβέρνησης.
«Επανειλημμένα στείλαμε έγγραφα και συζητήσαμε με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, ωστόσο όλα όσα προσδιορίσαμε έμειναν στις καλένδες από την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών. Ξεκινήσαμε τον περασμένο Ιούλιο προειδοποιητικές κινητοποιήσεις, αλλά και πάλι δεν έγινε τίποτα» είπε.
Υπέγραψαν συμφωνία για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, πρόσθεσε, ενώ πάλι οι προτάσεις τους έπεσαν στις καλένδες και «ο υπουργός είπε επανειλημμένα ψέματα, ανακρίβειες και αναλήθειες».
«Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να επικρατεί οικονομική εξαθλίωση στον οργανισμό, στον οποίο το Δημόσιο χρωστάει 133 εκατομμύρια ευρώ. Ο υπουργός θέλει να καταργηθεί η τιμολογιακή πολιτική του ΟΑΣΘ για πολυτέκνους, ανέργους και φοιτητές, κι εμείς λέμε όχι σ’ αυτό. Ο υπουργός κρύβεται από τους εργαζομένους, διότι στην τελευταία συνάντηση που κάναμε, στις 20 Σεπτεμβρίου, μας είπε ”σιγά μη σας πω τι θα κάνω με τον ΟΑΣΘ”. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στους δρόμους. Καταλαβαίνουμε τι πρόβλημα δημιουργείται στην κοινωνία, αλλά πρέπει και οι πολίτες να καταλάβουν κι εμάς. Οι οικογένειές μας πλέον βρίσκονται στην επαιτεία», τόνισε ο Δημήτρης Τσερμενίδης.
«Προσπάθεια κατασυκοφάντησης των πάντων»
Βαρύτατες εκφράσεις κατά του Χρήστου Σπίρτζη χρησιμοποίησε στη δική του τοποθέτηση ο Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης. Όπως είπε, ο υπουργός βρίσκεται επί 20 μήνες σε αυτή τη θέση και κανείς υπηρεσιακός παράγοντας δεν γνωρίζει τι συμβαίνει με τον ΟΑΣΘ, ενώ την ίδια στιγμή προχωρεί σε προσπάθεια κατασυκοφάντησης των πάντων.
(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
«Κατά καιρούς ο κ. Σπίρτζης έχει πει διάφορα για τον πρόεδρο των εργαζομένων, για μένα, για τον οργανισμό, ότι επικρατεί ληστρικό καθεστώς κτλ. Προλαμβάνει αποτελέσματα ελέγχων, οι οποίοι γίνονται και δεν βρίσκεται τίποτα. Του έχουμε πει να πάει στον εισαγγελέα αν βρει το οτιδήποτε. Επίσης, κάνει παρεμβάσεις και ασκεί πίεση στη Δικαιοσύνη για διαιτητικές αποφάσεις. Έχει πει διάφορα ψέματα ότι οι εργαζόμενοι είναι μεγαλομέτοχοι του οργανισμού, όταν στο σύνολό τους έχουν μόνο 25 μετοχές με πολύ μικρά μερίσματα.
»Υπάρχει σχέδιο να οδηγήσουν τον ΟΑΣΘ σε χρεοκοπία, κάτι που μπορεί να γίνει μέσα στις επόμενες 15 μέρες, στη συνέχεια να ορίσουν ειδικό εκκαθαριστή και μετά να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ώστε να έρθει ένας νέος Καλογρίτσας, κάποιος φίλος ή κάποιος κουμπάρος και να αυξηθεί το εισιτήριο σε 1,5 ευρώ. Στις συναντήσεις μας ο υπουργός δεν αφήνει άνθρωπο να μιλήσει. Όποιος πει κάτι, τον τραμπουκίζει. Δεν του έχουμε πλέον την ελάχιστη εμπιστοσύνη.
»Με 1,5 ευρώ εισιτήριο το Δημόσιο θα δίνει λίγα χρήματα στον ΟΑΣΘ και ο νέος Καλογρίτσας θα βγάζει κέρδη. Σε κάθε περίπτωση, από το να υπάρχει κάποιος φίλος ή κουμπάρος, προτιμώ ένα πολυμετοχικό σχήμα, ώστε να γίνεται καλύτερα ο έλεγχος. Καταλαβαίνουμε ότι ταλαιπωρούνται με την έλλειψη λεωφορείων φτωχοί εργαζόμενοι και ζητάμε συγνώμη γι’ αυτό, αλλά όποιος δουλεύει πρέπει και να πληρώνεται. Ακούμε τα παράπονα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα υποχωρήσουμε, την ώρα που βλέπουμε ότι μας εμπαίζουν», ανέφερε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.
Μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου περίπου 700 εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
Τέλος, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται σήμερα συνάντηση για το θέμα του ΟΑΣΘ, στην οποία συμμετέχουν ο Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχοι, εκπρόσωποι οικονομικών φορέων της πόλης και εκπρόσωποι του ΕΚΘ.
Κείμενο, φωτογραφίες: Ρωμανός Κοντογιαννίδης.