Με βασικό σύνθημα «Συμφωνία Αλήθειας» ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ. «Η απομάκρυνσή του κ. Τσίπρα από την εξουσία είναι ιστορική αναγκαιότητα για τον τόπο» και η πολιτική αλλαγή είναι «προϋπόθεση για τη φυγή προς τα εμπρός» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πριν παρουσιάσει ένα «οδικό χάρτη» για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.
«Δεν θα δώσω ψεύτικες υποσχέσεις. Δεν θα μοιράσω χρήματα που σήμερα δεν υπάρχουν. Βρίσκομαι εδώ για να σας μιλήσω για τις προϋποθέσεις μιας συμμετοχικής ανάπτυξης που θα οδηγήσει στην ανάταξη της εθνικής οικονομίας και θα διασφαλίσει την ευημερία των Ελλήνων πολιτών», πρόσθεσε. Επίσης, έριξε βέλη κατά του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι «δεν διδάχθηκε τίποτα από τη συντριβή των επικίνδυνων φαντασιώσεών του στα βράχια της πραγματικότητας». Είπε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός «όσο και να προσπαθεί να φορέσει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή, δεν ξεγελά κανέναν. Έχει ένα και μόνο σκοπό: την παραμονή του στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος για τη χώρα».
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)
Επαναφέροντας το αίτημα των εκλογών, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Ήρθε η ώρα ο λαός να πάρει τη δημοκρατία στα χέρια του. Μια μεγάλη πολιτική αλλαγή είναι προϋπόθεση για τη φυγή προς τα εμπρός. Η απομάκρυνσή του κ. Τσίπρα από την εξουσία είναι ιστορική αναγκαιότητα για τον τόπο. Πρέπει να φύγει. Το συντομότερο».
«Οδικός χάρτης»
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατέθεσε ένα «οδικό χάρτη» εξόδου από την κρίση και έθεσε ως στόχους: ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% από το 2018 και μετά, δημιουργία 120.000 θέσεων εργασίας το χρόνο, επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ στην επόμενη πενταετία.
Ειδικότερα, στον τομέα της φορολογίας δεσμεύτηκε για μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός δύο ετών, μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% εντός δύο ετών καθώς και στη φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5%. Επίσης, έκανε λόγο για επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί και αύξηση του ορίου υπαγωγής στο ΦΠΑ (από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ).
Δεσμεύομαι για Μείωση Φόρων 1,9 Δις € στα 2 πρώτα χρόνια. #enfia #foroi #deth2016 pic.twitter.com/zNDkKGa5Hc
— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) 17 Σεπτεμβρίου 2016
Με την προϋπόθεση της ανάκαμψης της οικονομίας και της μείωσης των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ, υποσχέθηκε επίσης μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9%, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%.
Το κόστος των παρεμβάσεων είναι –όπως είπε– περίπου 1,3 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 1,9 δισ. ευρώ τη διετία. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα θα συνοδεύονται και από σχέδιο περικοπών κρατικών δαπανών (2 δισ. ευρώ περίπου σε βάθος τετραετίας). Χαρακτήρισε «προσωπικό στοίχημα» τη στήριξη της μέσης οικογένειας, ενώ αναφερόμενος στις τηλεοπτικές άδειες δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η αντισυνταγματική διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών έχει ως μόνο σκοπό τον περιορισμό της πολυφωνίας, τη δημιουργία μιας νέας διαπλοκής και ενός τοπίου ενημέρωσης φιλικού προς την κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει άλλες εκπτώσεις στην τραυματισμένη πολιτική μας ζωή. Στην ευρωπαϊκή Ελλάδα “Μαδούρο” δεν χωρούν».
Μειώνουμε στο μισό το ειδικό τέλος της ΕΡΤ για όλους τους Έλληνες φορολογούμενους. #deth2016 #Συμφωνία_Αλήθειας pic.twitter.com/gSLld2ywKA
— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) 17 Σεπτεμβρίου 2016
Είπε ακόμη ότι η ΝΔ θα δρομολογήσει μείωση (στο μισό) του ειδικού τέλους της ΕΡΤ. «Το διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων θα αυξηθεί κατά 90 εκατ. ευρώ περίπου και κάθε νοικοκυριό θα εξοικονομήσει τα 18 από τα 36 ευρώ που πληρώνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ», εξήγησε. Την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στους παραγωγικούς φορείς παρακολούθησαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, καθώς και οι πρώην πρόεδροι της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Γιάννης Πλακιωτάκης.