Αρχίζει σε λίγες ώρες στην Μπρατισλάβα η άτυπη Σύνοδος Κορυφής των «27», πλην της Βρετανίας, με τους ηγέτες των κρατών-μελών να συζητούν για τις κατευθυντήριες γραμμές της Ένωσης σε μια σειρά από ζητήματα καθώς και τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν μετά το Brexit. O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει στις αποσκευές του τη διακήρυξη των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου, που υπέγραψαν στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εικόνα που διαθέτει η κυβέρνηση είναι ότι η Διακήρυξη της Αθήνας θα αποτελέσει βάση για τις παρεμβάσεις όλων των χωρών που συμμετείχαν στη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, γεγονός που εκτιμάται ως θετικό διότι «μια κοινή στάση ενισχύει τη συγκεκριμένη ατζέντα εντός της συνόδου της Μπρατισλάβα».
Εξίσου θετικά αποτιμάται από την κυβέρνηση και η πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι η ΕΕ δεν είναι αρκούντως κοινωνική κι ότι αυτό πρέπει να αλλάξει.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτιμάται ότι συμβάλλει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της συγκεκριμένης ατζέντας. Άλλωστε, πέραν όλων των άλλων σημείων που εφάπτονται στη Διακήρυξη των Αθηνών περιλαμβάνεται η πρόταση για διπλασιασμό της διάρκειας και των πόρων του «πακέτου Γιούνκερ» κάτι που και ο ίδιος πρότεινε στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, «για να ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις και να δείξουμε στην Ευρώπη ότι μπορούμε να δράσουμε από κοινού», όπως είπε χαρακτηριστικά.