Με την παραδοχή ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση» ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ξεκίνησε την ετήσια ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, σηματοδοτώντας την πορεία μετά το Brexit και επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα quo vadis Europa.
Γιούνκερ: Οι επόμενοι 12 μήνες είναι «καθοριστικοί» για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αφού τόνισε ότι η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας δεν απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τάχθηκε υπέρ μιας «φιλικής σχέσης» στο μέλλον, και ζήτησε από το Λονδίνο να καταθέσει σύντομα το αίτημα εξόδου, ώστε να μπει τέλος στις φήμες και τις αβεβαιότητες.
Το ζήτημα, όμως, στο οποίο αναμενόταν με αγωνία η τοποθέτηση του επικεφαλής της Κομισιόν δεν είναι άλλο από το κατά πόσο πρέπει να υπάρξει περισσότερη ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας. «Δεν πρέπει να μετατραπεί σε σύμφωνο ευελιξίας. Πρέπει να χρησιμοποιηθεί έξυπνα και αυτό είναι που κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας με διπλωματικό τρόπο να πάρει θέση στο θέμα που χωρίζει τα κράτη-μέλη βορρά και νότου.
(Φωτ.: EPA / Patrick Seeger)
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό, και τόνισε ότι η Ευρώπη είναι μια δύναμη που μπορεί να βοηθήσει στην επανένωση της Κύπρου. «Και πρέπει να το κάνουμε, τώρα», τόνισε. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, και στο Προσφυγικό, επανέλαβε την έκκληση να δοθεί ιδιαίτερη προστασία στους ασυνόδευτους ανηλίκους.
Με δεδομένο ότι η «Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αρκετά κοινωνική», ο επικεφαλής της Κομισιόν εξήγγειλε τη δημιουργία ευρωπαϊκού σχήματος νεανικού εθελοντισμού για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δηλαδή σε χώρους υποδοχής προσφύγων, ή σε φυσικές καταστροφές. Ακόμα, προανήγγειλε μέτρα που θα ενισχύσουν την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος, πρότεινε το διπλασιασμό, σε διάρκεια και δυναμικότητα, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων –γνωστό και ως «σχέδιο Γιούνκερ»–, τονίζοντας ότι στόχος είναι τα 500 δισ. ευρώ έως το 2020, και τα 630 δισ. ευρώ έως το 2022.