Δύο διαφορετικές εικόνες είχαν τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Η μία με τους χιλιάδες διαδηλωτές και αστυνομικούς έξω από το Βελλίδειο και η άλλη εντός του συνεδριακού κέντρου με τον πρωθυπουργό και εκατοντάδες παρευρισκόμενους, που είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα και τον καταχειροκροτούσαν.
Της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα προηγήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο και ο χαιρετισμός από τον Αρκάντι Ντβορκόβιτς, αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας, χώρας τιμώμενης στην 81η ΔΕΘ. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις σχέσεις των δύο χωρών. Όπως τόνισε, μας συνδέουν ιστορικοί, πολιτιστικοί και πνευματικοί δεσμοί και η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεχή εμβάθυνση των οικονομικών, διπλωματικών και πολιτιστικών σχέσεων με την Ρωσία.
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας Αρκάντι Ντβορκόβιτς εγκαινίασαν το περίπτερο της Ρωσίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Επίσης, στην ομιλία του έκανε απολογισμό για που είχε φτάσει η χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια –τη μαύρη πενταετία της κρίσης όπως την αποκάλεσε– και αναφέρθηκε στα επόμενα βήματά του για να πετύχει η Ελλάδα τους στόχους της από εδώ και πέρα, για τη δημιουργία πλούτου και τη δίκαιη ανακατανομή του. Αφού επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν έχει μπροστά της για το ορόσημο του 2021 κατοστάρι αλλά μαραθώνιο, στη συνέχεια αναφέρθηκε στα επόμενα βήματά του, που είναι:
- Το πρώτο βήμα είναι να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η 2η αξιολόγηση. Στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στη διαπραγμάτευση, «έχουμε έναν ακατάβλητο σύμμαχο: το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τίποτα λιγότερο από αυτό. Η κατοχύρωση, λοιπόν, και η εφαρμογή στην πράξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα μας».
- Το δεύτερο βήμα είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup.
- Το τρίτο βήμα είναι να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που θα αποτελέσει καταλυτικό γεγονός για τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αποκατάσταση της ρευστότητας, την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την έξοδο στις αγορές.
- Το τέταρτο βήμα είναι να καταφέρει η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017.
- Το πέμπτο βήμα είναι ταυτόχρονα και το άλμα σε μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη. «Την ανάπτυξη που δε θα καταγράφεται μονάχα στους δείκτες αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών. Να μετατρέψουμε δηλαδή την ανάκαμψη σε Δίκαιη Ανάπτυξη. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα αυτής της κυβέρνησης».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός κάλεσε τους εγχώριους και ξένους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα και να επενδύσουν χωρίς κανέναν ενδοιασμό στην ελληνική οικονομία, ενώ ανακοίνωσε ότι:
- Άμεσα θα προχωρήσει στην ψήφιση του νόμου για τη διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος στα πρότυπα όλων των προηγμένων κρατών.
- Θα θεσπίσει λογαριασμό αποκλειστικής χρήσης για τους εμπορους για την πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης.
- Θα θεσπίσει νόμο για την οικιοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων (VDI) με τον οποίο πλέον δίνεται η τελευταία ευκαιρία σε όσους απέκρυπταν χρήματα στο εξωτερικό, να τα δηλώσουν πληρώνοντας το νόμιμο φόρο που τους αναλογεί, αποφεύγοντας όμως τις εκκρεμότητες τους με το νόμο.
- Μέσα στο 2017 θα προχωρήσει στην επέκταση των απαλλαγών για ειδικές κατηγορίες του ΕΝΦΙΑ ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα.
- Οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31/12/2016 παγώνουν, χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του.
Τέλος, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι όσα είχε υποσχεθεί στο Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης τα έκανε πράξη και επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία γιατί εάν είχε εφαρμόσει όσα είχε εκείνη δεσμευτεί η κρίση δεν θα τελείωνε ποτέ, όπως ο ίδιος είπε.