Εκατοντάδες μετασεισμοί συνεχίζουν να συγκλονίζουν τα χωριά της κεντρικής Ιταλίας, που βρέθηκαν στο επίκεντρο του φονικού σεισμού των 6,2 Ρίχτερ, δυσχεραίνοντας το έργο της διάσωσης και ισοπεδώνοντας όσα κτίρια είχαν απομείνει όρθια.
Οι νεκροί ξεπερνούν τους 240 σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό. Τα περισσότερα θύματα είναι παιδιά, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας.
Περισσότεροι από 4.300 άνδρες των σωστικών συνεργείων παλεύουν με βαρύ εξοπλισμό αλλά και με τα χέρια τους να ανασύρουν τυχόν επιζώντας από τα ερείπια. Έχουν καταφέρει να απεγκλωβίσουν 255 ανθρώπους, σύμφωνα με τις αρχές.
Συμβουλεύουν συγχρόνως τους δημοσιογράφος να εγκαταλείψουν επειγόντως την Αματρίτσε, καθώς η πόλη δεν σταματά να σείεται, όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του BBC Τζένι Χιλ.
Μια πολύ ισχυρή μετασεισμική δόνηση καταγράφηκε το απόγευμα της Πέμπτης, δημιουργώντας ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης πάνω από την πόλη.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι προέδρευσε έκτακτου υπουργικού συμβουλίου, την Πέμπτη, που επικεντρώθηκε στα σχέδια ανασυγκρότησης της πληγείσας περιοχής. Οι χθεσινές του δηλώσεις πάντως επικρίνονται έντονα, από όσους θεωρούν ότι ο Ματέο Ρέντσι δεν έδωσε μια ικανοποιητική απάντηση στο ερώτημα αν θα μπορούσε να υπάρξει κάποιου είδους πρόνοια, ώστε η χώρα να μην θρηνήσει τόσα θύματα.
Στην προσπάθειά του να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα περιορίστηκε να πει πως όλα αυτά τα χωριά που ισοπεδώθηκαν είναι κτισμένα γύρω από ιστορικά κέντρα περασμένων αιώνων, «πολύ ωραία, αλλά τα οποία κινδυνεύουν πολύ περισσότερο» να καταρρεύσουν από έναν σεισμό.
Οι επικρίσεις επικεντρώνονται στο ό,τι παρά το γεγονός ότι η χώρα είναι εξαιρετικά σεισμογενής οι αρχές δεν έχουν φροντίσει ούτε να δημιουργήσουν κουλτούρα πρόνοιας μεταξύ του πληθυσμού, ούτε να επιβάλουν τις αναγκαίες αντισεισμικές προδιαγραφές. Προδιαγραφές οι οποίες έχουν υιοθετηθεί μετά το 1981 και τον καταστροφικό σεισμό της Ιρπίνια, που στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 3.000 ανθρώπους.
Tα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν την προσπάθειά να εντοπίσουν ίχνη ζωής κατά από τα ερείπια στην πόλη Πεσκάρ ντελ Τρόντο (φωτ. EPA / Gian Matteo Crocchioni)
Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο της Corriere della Sera, στο οποίο επισημαίνει, απαντώντας εμμέσως στον Ματέο Ρέντσι, ότι στη Λ’ Άκουιλα το 2009 είχαν καταρρεύσει εξίσου παλιά και νέα κτίρια. Συμπεραίνει λοιπόν ότι δεν είναι τόσο η ηλικία τους που μετράει, όσο το αν έχουν επισκευαστεί ή όχι.
Σημειώνεται ότι μετά το σεισμό στη Λ’ Άκουιλα, είχαν διατεθεί 2 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση του νοσοκομείου του Αματρίτσε. Τα κεφάλαια όμως αυτά ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν, όπως αποκαλύπτει η Il Fatto Quotidiano. Το αποτέλεσμα ήταν το νοσοκομείο να καταρρεύσει τη νύχτα του μεγάλου σεισμού.