pontosnews.gr
Παρασκευή, 11/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Υποβρύχιο: Το ρετρό γλύκισμα από τη Θεσσαλονίκη κατακτά τη Γερμανία

Όλα άρχισαν το 1926 από ένα μικρό εργαστήριο στην Αγίου Μηνά

6/07/2025 - 10:00μμ
(Εικ.: pontosnews.gr)

(Εικ.: pontosnews.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το πρώτο γλυκό… υποβρύχιο παρασκευάστηκε στη Θεσσαλονίκη, στα μέσα του 1926, σ’ ένα μικρό εργαστήριο στην Αγίου Μηνά στο κέντρο της πόλης.

Δημιουργός του πιο απλού γλυκού στην ιστορία, ο τεχνίτης ζαχαρωδών Λάζαρος Παπαγεωργίου.

Σχεδόν 100 χρόνια μετά, με την εταιρεία να έχει γίνει μια μοναδική επιχείρηση παραδοσιακών γλυκών κουταλιού, μαρμελάδων, λουκουμιών κι άλλων παραδοσιακών ζαχαρωδών προϊόντων, το υποβρύχιο «ξαναχτυπά» στην αγορά και γίνεται μόδα ακόμη και στα νεανικά στέκια.

Ο Λάζαρος Παπαγεωργίου, το 1932, μπροστά από το πρώτο κατάστημα (φωτ.: Αρχείου Λάζ. Παπαγεωργίου)

Από τον ασημένιο δίσκο στον αρραβώνα ως πρώτο κέρασμα, από σκηνές στον ελληνικό κινηματόγραφο σε κάποιο γραφικό καφενείο, τα καυτά καλοκαιρινά απογεύματα ως επιβράβευση, συνήθως από τη γιαγιά, φαίνεται πως κερδίζει και πάλι έδαφος και το ρετρό κέρασμα φτάνει σήμερα μέχρι και σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, κυρίως, όπου ζουν Έλληνες με πρώτη τη Γερμανία.

(φωτ.: Αρχείου Λάζ. Παπαγεωργίου)

«Αυτό που εδώ και λίγα χρόνια αρχίζει να επανέρχεται είναι πιστεύω η θύμηση των παλιών εποχών. Σε πολλά καταστήματα μας ζητούν παραπάνω ποσότητες από τη βανίλια και είναι εντυπωσιακό ότι την έχουν βάλει στο μενού τους και σε καφενεία φοιτητικά και πολλά νεανικά στέκια. Υπάρχει πλέον και σε πολλές εκδηλώσεις: σε γάμους, βαφτίσια, σε ευχάριστες καταστάσεις, ενώ μας την παραγγέλνουν και σε χώρες του εξωτερικού που τη σερβίρουν μετά το φαγητό», σημειώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Λάζαρος Παπαγεωργίου ένας από τους ιδιοκτήτες της τρίτης γενιάς της επιχείρησης.

Στο εργαστήριο στο Καλοχώρι, πάντως, μοσχομυρίζει κάθε φορά που παρασκευάζεται το διαχρονικό γλύκισμα. Το σιρόπι βράζει στα μεγάλα καζάνια και είναι μετρημένα δυο μόνο τα υλικά.

Εξάλλου το υποβρύχιο προέκυψε σε άλλες, πολύ δύσκολες εποχές από ανάγκη της καθημερινότητας, όπως λένε οι παρασκευαστές του, που εξηγούν ότι το υποβρύχιο γίνεται με ζάχαρη. Το σιρόπι βράζει και παλαιότερα όταν έδενε κρύωνε πάνω σε μαρμάρινους πάγκους. Στη σύγχρονη εποχή το άσπρισμα της βανίλιας γίνεται με κάποια μηχανή που χτυπώντας έντονα το μείγμα κρυσταλλώνει και προστίθεται το άρωμα. Αυτό όλο και όλο…

Διαφημιστική καταχώρηση (φωτ.: Αρχείου Λάζ. Παπαγεωργίου)

«Ήταν μια πολύ καλή συνήθεια που τη χρειαζόταν ο οργανισμός παλιά, τότε που σχεδόν όλοι δεν είχαν πολλά χρήματα για άλλα γλυκά, είχαν το χρόνο και κοιμόντουσαν μετά το φαγητό το μεσημέρι οπότε όταν ξυπνούσαν και έχοντας πέσει το ζάχαρο στον οργανισμό τους, έπαιρναν ενέργεια από τη ζάχαρη της βανίλιας και ταυτόχρονα πίνανε και το παγωμένο νερό οπότε εξασφάλιζαν και την ενυδάτωση στο σώμα τους ιδίως τους μήνες του καλοκαιριού » εξηγεί ο Λάζαρος Παπαγεωργίου.

Πάντως, όπως λένε οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης, το υποβρύχιο είναι ένα γλυκό που δεν σηκώνει και πολλές αλλαγές και όσες φορές επιχείρησαν να βάλουν πινελιές με νέες γεύσεις και πιο μοντέρνες προτάσεις, οι φανατικοί υποστηρικτές της (από τα μικρά παιδάκια μέχρι και τους μεγαλύτερους) προτίμησαν την παραδοσιακή γεύση, δηλαδή βανίλια ή μαστίχα.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αναστασία Τελιανίδου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Ειρήνη Μουρτζούκου έξω από τη ΓΑΔΑ, μετά τη σύλληψή της (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΕΛΛΑΔΑ

Ειρήνη Μουρτζούκου: Ομολόγησε τις δολοφονίες, χτίζει «άλλοθι» – «Αναζητούσα την αγάπη της μάνας»

10/07/2025 - 11:18μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Φυλή, σε ξερά χόρτα και απορρίμματα

10/07/2025 - 10:48μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπό μερικό έλεγχο οι φωτιές σε Θέρμη και Οινιάδες

10/07/2025 - 9:09μμ
Η γυναίκα ανήκει στη θρησκευτική κοινότητα των Μπεκτασήδων-Αλεβιτών Μουσουλμάνων Θράκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Αναγνωρίζεται η θρησκευτική κοινότητα των Μπεκτασήδων-Αλεβιτών Μουσουλμάνων Θράκης

10/07/2025 - 8:45μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Γλυκά Νερά: Πέθανε ο 48χρονος που ξυλοκοπήθηκε από ανήλικο

10/07/2025 - 7:43μμ
Η Zέττα Μακρή στο υπουργείο Παιδείας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσαράς)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη για την εκβίαση της Ζέττας Μακρή από δημοσιογράφο: «Την είχα σαν μάνα μου, το κάνει για πολιτική επιβίωση»

10/07/2025 - 6:23μμ
Ο Γιάννης Πρετεντέρης στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Χάρης Ακριβιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Βόμβα στο σπίτι του Γιάννη Πρετεντέρη, στο Νέο Ψυχικό

10/07/2025 - 5:48μμ
Ο δικηγόρος της οικογένειας της αδικοχαμένης Κυριακής Γρίβα, Γιάννης Απατζίδης κάνει δηλώσεις έξω από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσαράς)
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδιο στη δίκη για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα – Εκτοξεύτηκαν μπουκάλια

10/07/2025 - 5:34μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Έγκλημα στον Κάρδαμο Ροδόπης: 21χρονη μαχαίρωσε και σκότωσε 66χρονο

10/07/2025 - 4:47μμ
(Φωτ.: ministryofjustice.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τους ιατροδικαστές στην υπηρεσία της Πάτρας

10/07/2025 - 4:01μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ποντιακό τραπέζι έστρωσε η «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης στο 5ο Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας και Πολιτισμού Ελλάδας και Κύπρου (φωτ.: Facebook / Παναγία Σουμελά Κατερίνης - Ποντιακός Σύλλογος)

Φεστιβάλ γευσιγνωσίας στο Δίον με 15 ποντιακές συνταγές από την «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης

3 ώρες πριν
Η Ειρήνη Μουρτζούκου έξω από τη ΓΑΔΑ, μετά τη σύλληψή της (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ειρήνη Μουρτζούκου: Ομολόγησε τις δολοφονίες, χτίζει «άλλοθι» – «Αναζητούσα την αγάπη της μάνας»

4 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Φωτιά στη Φυλή, σε ξερά χόρτα και απορρίμματα

4 ώρες πριν
Η Αγία Μαρίνα στο Θρυλόριο (φωτ.: Facebook /  Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)

«Παρακάθ’ κι αροθυμίας» στο Θρυλόριο: Μέχρι και της Αγίας Μαρίνας ο ποντιακός πολιτισμός στα καλύτερά του

5 ώρες πριν
Στο βάθος διακρίνεται το κτήριο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ (φωτ.: EPA / Shawn Thew)

ΗΠΑ: Νέο δικαστικό μπλόκο στο διάταγμα του Τραμπ για την ιθαγένεια

5 ώρες πριν
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγια-Σοφιά λίγο προτού μετατραπεί σε τζαμί (φωτ.: Γραφείο Τύπου της Προεδρίας της Τουρκίας)

Πανηγυρισμοί Ερντογάν για τα 5 χρόνια της Αγια-Σοφιάς ως τζαμί

6 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign