Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η συζήτηση, η οποία έγινε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο. Η ψηφοφορία που ακολούθησε δεν επιφύλαξε ιδιαίτερες εκπλήξεις. Ο νέος εκλογικός νόμος πέρασε κατά πλειοψηφία με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Ένωσης Κεντρώων και του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου (179 ψήφοι).
Εφόσον δεν συγκεντρώθηκαν οι πολυπόθητες 200 ψήφοι, η εφαρμογή του μετατίθεται για τις μεθεπόμενες εκλογές.
«Ναι» σε όλα τα άρθρα εκτός από το 3 που προβλέπει τη διατήρηση του πλαφόν 3% ψήφισε το ΚΚΕ. Καταψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, με κατά περίπτωση διαφοροποιήσεις βουλευτών στα επιμέρους άρθρα, οι οποίοι ψήφισαν παρών.
Από την κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιήθηκε ο βουλευτής Γιάννης Δημαράς, που ψήφισε παρών στο άρθρο 3. Από την ψηφοφορία απουσίαζε η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής.
Υψηλοί τόνοι επικράτησαν σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης, η κόντρα όμως του προέδρου της ΝΔ και του πρόεδρου της Βουλής Νίκου Βούτση έδωσε τον τόνο. Ο πρόεδρος της Βουλής πήρε το λόγο για να απαντήσει «επί προσωπικού» στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για φλερτ με τη Χρυσή Αυγή, προκειμένου να κερδίσει τη στήριξή της για τον εκλογικό νόμο, επικαλούμενος παλαιότερη δήλωση του Νίκου Βούτση.