Αντί για τη Βουλή, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα πήγαινε η πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο, τελικά το κείμενο ανέβηκε στην ιστοσελίδα Opengov για διαβούλευση.
Στο σχέδιο της πρότασης νόμου περιλαμβάνονται μόνο δύο αλλαγές.
Οι αλλαγές αυτές είναι η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και το δικαίωμα ψήφου στους νέους που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους. Δεν γίνεται καμία αλλαγή στο όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή –ένα ζήτημα που έχει θέσει το ΚΚΕ–, ούτε βέβαια και στο σπάσιμο των περιφερειών και την ψήφο των ομογενών, ζητήματα που αναμένεται να θέσουν τα άλλα κόμματα.
Την πρόταση νόμου υπογράφει ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, και αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το «νέο όριο εκλογικής ηλικίας έχει ως στόχο τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος μέσω της συμμετοχής περισσότερων πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες για την ανάδειξη των πολιτειακών οργάνων».
Για να ισχύσει άμεσα οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού νόμου απαιτούνται 200 βουλευτές.
Στο δε άρθρο 2 αναφέρεται ότι κρίνεται επιτακτική η ανάληψη πρωτοβουλιών που θα αποκαταστήσουν την αντιπροσωπευτικότητα του κοινοβουλίου και την εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτό, με κορυφαία επιλογή στην κατεύθυνση αυτή την καθιέρωση του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής.
Ακόμα, στο κείμενο που είναι σε δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνεται η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, και προβλέπεται ότι οι 300 έδρες θα κατανέμονται με το σύστημα της απλής αναλογικής βάσει των ψήφων που θα λαμβάνει το κάθε κόμμα.